5 trendiä älykaupungeissa vuonna 2020

Artikkelikuva: 5 trendiä älykaupungeissa vuonna 2020

Digitalisaatio etenee vauhdilla maailman kaupungeissa. Samaan aikaan ilmastonmuutos pakottaa kaupungit muuttumaan hiilineutraaleiksi hyvin nopeasti.

Näitä asioita pohdittiin marraskuussa maailman suurimmilla Smart City –messuilla Barcelonassa. Forum Virium keräsi viisi nousevaa älykaupunkitrendiä 2020-luvulle.

1. Kansalaisten osallistuminen ja tasa-arvo

Teknologiavetoisuus on out, ihmisläheisyys ja kaupunkilaisten osallistuminen in. Barcelonan messuilla puhuneet maailman kaupunkien  pormestarit puhuivat paljon eriarvoisuuden torjumisesta, sukupuolten tasa-arvosta ja demokratiasta. Teknologian kehitys voi luoda suurta eriarvoisuutta ja johtaa kaaokseen, jos sosiaalisista asioista ei huolehdita.

2. Mikroliikenteen palvelut

Sähköpotkulaudat Helsingin kaduilla ovat puhuttaneet Suomessa koko kesän ja syksyn. Uudet mikroliikkumisen palvelut ovat kuitenkin tulleet jäädäkseen. Barcelonan messuilla oli esillä paljon sähkökäyttöisiä kaupunkipyöriä, testirata sähköpotkulaudoille sekä lukuisia MaaS-palvelujen tarjoajia. Seat julkisti tapahtumassa ensimmäisen täyssähköskootterinsa.

3. Älyratkaisut luonnonkatastrofeissa

Japanin Yokohamassa taifuunit olivat poikkeuksellisen kovia ja katkaisivat sähköt kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä. Japanilainen autotehdas Nissan ryhtyi kaupungin kanssa ensiapuun. Katastrofialueelle ajettiin suuri määrä Nissanin sähköautoja, joiden akuista kotitaloudet saivat sähköä välttämättömiin tarpeisiinsa. Kun sähköautot yleistyvät, liikkuu Suomenkin teillä pian suuria sähkövarastoja. Myös pelejä käytetään katastrofien torjuntaan. Esimerkiksi Minecraftilla on opetettu lapsille tulviin varautumista.

4. Tienkäyttömaksut ja joukkoliikenteen kehitys

Siemensin varatoimitusjohtaja Roland Busch arvioi keynote-puheessaan Barcelonassa, että tienkäyttömaksut yleistyvät 2020-luvulla. Ne tuottavat julkiselle sektorille tuloja ja niiden avulla liikennettä on helppo hallita. Ranskan Dunkerquessa puolestaan kokeiltiin ilmaista bussiliikennettä. Kokeilu oli suuri menestys ja auttoi erityisesti vähävaraisten liikkumista.

5. Älykaupunkiala tuottaa talouskasvua

Yhä suurempi osa maailman kaupungeista pyrkii hyötymään älyratkaisuista. Ala on kasvussa ja se tuottaa talouskasvua. Esimerkiksi Espanjan Kataloniassa älykaupunkiratkaisuja tuottavat yritykset ovat kasvaneet 39 prosenttia kolmessa vuodessa. Ne tuottavat jo neljä prosenttia Katalonian bruttokansantuotteesta.

Lisätietoja

Kuva

Jussi Karmala

puh. +358 40 5916744
jussi.karmala(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös