5G drone-palvelua kokeillaan ympäristönhoidon töissä Helsingissä – tavoitteena sujuvoittaa töitä ja vähentää CO2-päästöjä

Artikkelikuva: 5G drone-palvelua kokeillaan ympäristönhoidon töissä Helsingissä – tavoitteena sujuvoittaa töitä ja vähentää CO2-päästöjä

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ja Helsingin Pelastuslaitos kokeilevat parhaillaan uudenlaista drone-palvelua yhteistyössä Forum Virium Helsingin kanssa. Tavoitteena on sujuvoittaa ympäristönhoidon sekä pelastuslaitoksen töitä ja samalla vähentää kaupungin CO2-päästöjä. 

 Kokeilussa testataan Elisan ja Vertical Hobbyn tuottamaa palvelua, joka hyödyntää 5G-verkkoa ja korkealaatuista 360-videokuvaa. Palvelu valittiin kesäkuussa Forum Viriumin Drone-as-a-service -ohjelmaan osana Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta.

Tehokkuutta luonnonsuojelualueiden hoitoon ja öljyvahinkojen torjuntaan

Stara kokeilee drone-palvelua luonnonmukaisten alueiden kuten metsien ja luonnonsuojelualueiden kuvauksessa ja hoidon kohdentamisessa. Käyttötilanteisiin lukeutuvat metsän tilan selvittäminen myrskytuhojen jälkeen, kurtturuusuesiintymien kartoitus saaristossa sekä Suomenlinnan kaupunkipenkkien paikantaminen. Myrskytuhojen osalta koelennot lennetään Keskuspuistossa 16.9. ja kurtturuusuja ja kaupunkipenkkejä kartoitetaan saaristossa 22.9.

Pelastuslaitos testaa drone-palvelua syyskuun lopulla öljyntorjuntapuomien asentamisessa ja tilannekuvan hyödyntämisessä. Drone pystyy kantamaan jopa 20 kilon kuorman, jonka vuoksi sitä voi käyttää myös raskaissa tehtävissä miehitettyjen lentojen korvaamiseksi. 

Palvelun konkreettinen hyöty piilee siinä, että esimerkiksi myrskyn tekemiä tuhoja päästään dronen ja 360-livekuvan välityksellä arvioimaan ja korjaamaan heti myrskyn jälkeen. Livekuvaa voivat seurata samanaikaisesti useat eri tahot toimipisteistään käsin. Tällöin säästyy matkustuskilometrejä sekä päällekkäistä työtä, ja lopputuloksena korjaustoimenpiteet alkavat entistä nopeammin ja CO2-päästöt vähenevät. 

5G ja drone tuovat uuden ekologisen perspektiivin aluevalvontaan

Drone-palvelu taipuu myös lukuisiin muihin käyttökohteisiin: sen avulla voidaan valvoa rakennustyömaita, tunnistaa riskejä reaaliaikaisesti tekoälyn avulla ja etsiä turvallisia laskeutumispaikkoja tunnistamalla alueella liikkuvat ihmiset ja lemmikkieläimet.

Teknisesti palvelun mahdollistaa Elisan kattava 5G-verkko, jonka kautta huipputarkan 8K-laatuisen 360-videon lähettäminen ilmasta päätelaitteisiin onnistuu reaaliajassa. Vastaavanlaisia videoita on tavallisesti pitänyt tehdä miehitetystä pienkoneesta tai helikopterista kuvaten. Drone-palvelun tuottamaa livekuvaa voidaan myös seurata mobiilipäätelaitteella mistä vain, myös maankamaralta. 

Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta rahoittaa Uudenmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Kokeilulla etsitään hiilineutraaleja ratkaisuja, jotka tukevat Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa. Hiilineutraalius on myös Elisan tavoitteissa jo vuoden 2020 loppuun mennessä. Elisan missiona on rakentaa digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus, ja vähähiilisten palveluiden kehittäminen on tässä tärkeässä roolissa.

Lisätietoja

Kuva

Heidi Heinonen

Puh. +358 50 323 1327
heidi.heinonen(at)forumvirium.fi

 

Lue myös