Keräsimme Barcelonan Smart City Exposta vinkit, mihin suuntaan älykaupungit kehittyvät seuraavan vuoden aikana Euroopassa.
Forum Virium Helsinki vieraili älykaupunkialan päätapahtumassa Smart City World Expossa Barcelonassa marraskuun puolivälissä. Tapahtuma keräsi yhteen maailman keskeiset älykaupungit ja alan yritykset. Listasimme viisi asiaa, jotka kertovat mihin suuntaan älykaupungit ovat kehittymässä.
1. Uusiutuva energia ja sen varastointi korostuu
Älykaupungit ovat erityisen riippuvaisia energiasta. Venäjän aloittama Ukrainan sota lopetti halvan venäläisen fossiilienergian kauden Euroopassa. Tämä tuo uusia haasteita. Saksalainen Me Energy -yritys kertoi messuilla siirreltävistä sähkövarastoistaan, joita voidaan asentaa normaalin sähköverkon yhteyteen esimerkiksi sähköautojen pikalatausta varten. Energiavarasto paljon halvempi tapa tarjota sähköä vaikkapa haja-asutusalueilla sähköautojen lataajille, kuin rakentaa uudet voimalinjat.
2. Etätyö säästää energiaa ja vähentää ilmastopäästöjä
Korona pakotti suuren osan maailman asiantuntijoista etätöihin. Nyt ainakin osittaiset etätyöt ovat vakiintuneet modernin työnteon tavaksi. Barcelonassa tutkittiin etätyön vaikutuksia. Kävi ilmi, että etätyöläisten hiilidioksidipäästöt vähenivät 24 prosenttia ja energiankulutus 19 prosenttia. Suurin syy on työmatkaliikenteen vähenemisessä. Lisäksi ainakin osoittaiset etätyöt nostivat työntekijöiden hyvinvointia.
3. Venäjän älykaupunkikehitys hiljeni
Aikaisempina vuosina Venäjä ja erityisesti Moskova ovat esitelleet älykaupunkiratkaisujaan Barcelonan messuilla näyttävästi. Nyt Venäjästä ei näkynyt jälkeäkään, koska maa on suljettu sodan vuoksi ulos kaikilta eurooppalaisilta areenoilta. Maan älykaupunkikehitys tulee todennäköisesti hiipumaan ja jäämään jälkeen muusta Euroopasta, koska yhteistyö ja elektroniikan vienti ovat jäissä. Venäjän eristäytyminen jatkuu ja saattaa kestää koko 2020-luvun.
4. Sähköpolkupyörät tulevat vauhdilla
Normaaleja kaupunkipyöriä on kokeiltu Euroopan maissa jo pitkään, mutta nyt niissä yleistyvät pienet sähkömoottorit. Pyöräily on energiatehokkain liikkumismuoto ja sähköavusteisena se on entistäkin helpompaa ja miellyttävämpää kaupungeissa. Useat yritykset kuten esimerkiksi sähköpotkualudoistaan tunnettu Tier ja julkisen liikenteen toimijat esittelivät Barcelonan messuilla sähköpyörätoimintaansa. Ruotsalainen startup Jonna tarjoaa Tukholmassa sähköpyöriä edullisella leasing-sopimuksella, jossa 18-70 euron kuukausivuokra kattaa sähköpyörän huollot ja vakuutuksen.
5. Saksa heräsi älykaupunkikehitykseen
Tänä vuonna Barcelonassa Saksa ja erityisesti Berliini olivat näkyvästi esillä. Maa houkuttelee yrityksiä ja kehittää älyratkaisuja eri kaupungeissa. Berliinissä rakennetaan entisen Tegelin lentokentän yhteyteen valtavaa älykaupunkikehitysaluetta. Urbaaniksi teknologia-tasavallaksi kutsuttu Berlin TXL kokoaa yhteen yrityksiä, tutkimuslaitoksia, startupeja ja rahoittajia. Alueella kehitetään ja tutkitaan vähäpäästöisiä energian, liikenteen, rakentamisen ja kaupunkiluonnon järjestelmiä. Alueen viereen rakennetaan 10 000 asukkaan älykaupunginosa. Tämä on hyvä uutinen Euroopalle, sillä kun Saksa laittaa toimeksi, alkaa yleensä tapahtua.
Lisätietoa