Yhteiskehittämisen asiantuntija toimii projektipäällikkönä koulujen ja yritysten välisessä hankkeessa

Artikkelikuva: Yhteiskehittämisen asiantuntija toimii projektipäällikkönä koulujen ja yritysten välisessä hankkeessa

Kuka olet, mistä tulet ja mitä töitä olet tehnyt?

”Olen Matti Hämäläinen ja olen Co-Creation eli yhteisluonti tai yhteiskehittely-ekspertti, joka viime vuodet on pyörinyt yliopisto- ja startup-maailmassa kehittämässä uudenlaisia yhteistyö- ja oppimisalustoja 2000-luvun yhteiskunnan tarpeisiin. Olin pitkään Aalto-yliopistossa Otaniemessä, Tongji-yliopistossa Shanghaissa ja Hongkong Polytechnic Universityssä tutkimassa ja kehittämässä Design Factoryn nimellä tunnettua toimintaympäristöä. Sen tavoitteena on ollut edistää laaja-alaisten tiimien toimintaa, tekemällä oppimista sekä yleisesti kaikenlaista intohimoon ja yhdessä tekemiseen perustuvaa kokeilukulttuuria.”

Mitä hanketta tulet tekemään ja roolisi siinä?

”Toimin projektipäällikkönä Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeessa, jossa kehitetään yhteistyötä koulujen ja yritysten välillä. Tavoitteenamme on rakentaa kontrolloitu ja turvallinen toimintamalli, jonka kautta yritykset voivat kehittää ja testata koulujen tarpeisiin perustuvia tuotteita, palveluita ja työkaluja niiden aidoissa käyttöympäristössä yhdessä opettajien ja muiden opetusalan ammattilaisten kanssa. Projektin keskiössä on hallinnollisten esteiden poistaminen ja selkeiden pelisääntöjen luominen, jotta kaikkia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä voitaisiin tehdä yhteiskunnan tarpeiden mukaisesti.”

Mitä odotat pääseväsi näkemään ja tekemään?

”Odotan pääseväni rakentamaan oviaukkoa koulumaailmaa ympäröivään hallinnolliseen muuriin.”

Mikä sinua innostaa?

”Minua innostaa erilaisuus, ihmiset ja kaikki uusi. Parhaat fiilikset olen kokenut silloin, kun ympärilläni olevat ihmiset ovat saaneet tilaisuuden loistaa ja menestyä omien vahvuuksiensa varassa. Sellaisia tilanteita koitan siis saada aikaan mahdollisimman usein!”

Mitä teet kun et ole töissä?

”Vapaa-ajallani matkustelen aika paljon ja harrastan aikataulun salliessa monenlaista kevyttä urheilua kuten lenkkeilyä, uintia, judoa ja välillä hieman salitreeniäkin. Helposti tulee myös sotkettua töitä ja vapaa-aikaa keskenään, kun nykyiset hommat ovat niin kiinnostavia ja mukaansatempaavia.”

Miten haluat kehittää älykaupunkia?

”Haluan auttaa luomaan uudenlaisia hallinnollisia rakenteita ja mekanismeja joiden kautta kaupunkien asukkaat voivat helpommin ja paremmin vaikuttaa oman työ- ja elinympäristönsä kehitykseen.”

Mitä osaamista tuot Forum Virium Helsinkiin?

”Ennen Forum Viriumia olen työskennellyt kolmella eri mantereella pääosin akateemisessa maailmassa. Omaa vahvinta osaamistani on Co-Creation, jota olen opettanut Aalto-yliopiston lisäksi Tongji-yliopistossa ja Hongkong Polytechnic Universityssä, ja josta julkaisimme viime kesänä englanninkielisen käsikirjan The Art of Co-Creation. Tämän lisäksi olen tehnyt monenlaista työtä tuotekehitys- ja innovaatioprosessien, luovien menetelmien, opiskelijakeskeisten oppimisympäristöjen sekä organisaationkehityksen parissa. Forum Viriumille tuon siis mukanani melko laaja-alaisen paketin sekalaista osaamista ja ennen kaikkea perusteettomia mutta vahvoja mielipiteitä.”

Lämpimästi tervetuloa töihin Forum Viriumiin, Matti!


Lisätietoja

Kuva

Matti Hämäläinen

puh. +358 40 626 7995
matti.hamalainen(at)forumvirium.fi

Lue myös