Ville Lehmuskoski: vehreät kadut ja digitalisaatio ovat Helsingin tulevaisuutta

Artikkelikuva: Ville Lehmuskoski: vehreät kadut ja digitalisaatio ovat Helsingin tulevaisuutta

Helsinki pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Kokeilut auttavat tavoitteen saavuttamisessa, uskoo Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski.

Lähivuosina Helsinki kasvaa ja panostaa kestävyyteen. Kaupunkistrategian kolme toimialamme näkökulmasta isointa tavoitetta kannustavat nopean kasvun mahdollistamiseen, hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä sekä luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen. Kokeilut, joita Forum Virium Helsinginkin hankkeissa tehdään, auttavat tässä työssä tarjoamalla vilauksia vaihtoehtoisista tulevaisuuksista.

Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski edistää ja seuraa Helsingin kehitystä ja strategiaa työssään. Hänestä tavoitteet voidaan saavuttaa, mutta helppoa työ ei ole.

“Helsingillä on edellytykset päästä tavoitteisiinsa. Haaste liittyy rajallisimpaan resurssiimme eli maa-alaan. Helppoja rakennuspaikkoja ei enää ole. Meillä on kuitenkin eri teemojen osaajia ja verkostoja, joiden hyvän yhteispelin ansiosta tavoitteet voidaan saavuttaa“, Lehmuskoski arvioi.

Kehitystä auttaisi, jos valtakunnan politiikassa muistettaisiin, miten tärkeitä kaupungit ovat Suomen hyvinvoinnille. Kaupungeissa edistetään kehitystä ja kokeillaan tulevaa. Koska ihmisiä on paljon, ideoita syntyy ja pystytään testaamaan nopeastikin.

Pinnalla digitaalisuus ja kestävä rakentaminen

Helsingin kehitys ja strategiset tavoitteet nostavat joitakin teemoja pintaan. 

“Tällä hetkellä minua kiinnostavat erityisesti digitalisaation tuomat mahdollisuudet. Sen avulla voi parantaa melkein kaikkea tekemistämme. Hyviä esimerkkejä ovat älykäs ulkovalaistus tai kaupungin kiinteistöjen lämmityksen tai ilmanvaihdon säätö automaattisesti käytön mukaan”, Lehmuskoski sanoo.

Digitalisaatio tuo Helsinkiin paitsi uusia palveluja, kuten reitittämistä ja kyytien tilauksia, myös entistä parempaa tiedonkeruuta. Helsingin eri puolista saadaan dataa, jonka avulla voi mallintaa esimerkiksi liikennettä. Kun malli toimii, sitä voidaan käyttää suunnittelussa.

“Toinen mielenkiintoinen kehityssuunta liittyy Kehittyvä kerrostalo -konseptiin. Siinä edistetään muun muassa puurakentamista ja kivikerrostalojen toteuttamista nykyaikaisesti.”

Asumista sivuaa toinenkin aihe, jota Lehmuskoski seuraa: kaupunkivihreä. Istutuksia ja vehreitä oleskelupaikkoja, kuten terasseja, on lisätty viime vuosina pysäköintipaikoille ja vähälle käytölle jääneille aukioille. Lisäksi uusiin rakennuksiin on tehty viherkattoja.

Kokeilut auttavat kaupunkia uudistumaan

Uusien, toimivien ratkaisujen löytäminen vaatii usein kokeilemista: yrittämistä ja erehtymistä. Monialaisen yhteistyön ja rohkeiden kokeilujen kautta syntyy ratkaisuja ja tietoa Helsingin hyväksi.

“Forum Virium Helsingillä on tärkeä funktio kaupungin kokeilujen mahdollistajana ja kokeilutoiminnan asiantuntijana. Kyvykkyyttä on erilaisten, esimerkiksi digitalisaatiota edistävien ratkaisujen toteuttamiseen”, Lehmuskoski sanoo.

“Kokeiluissahan testataan tulevaisuuden maailmaa. Parhaimmillaan niistä saadaan toimiva malli, jota voidaan hyödyntää ja levittää jatkossa”, hän jatkaa.

Kokeilut ovat myös siitä hyviä, että niillä voidaan tarttua nopeasti ajankohtaisiin teemoihin, kuten tällä hetkellä pinnalla oleviin energiakysymyksiin.

Lähiaikoina Lehmuskoski haluaisikin nähdä lisää älykkäitä energiaratkaisuja. Siinä ohella voisi tulla liikkumiseen liittyviä uusia palveluita.

“Helsinki säästäisi tilaa, jos yhä harvemman tarvitsisi omistaa oma auto. Nykyisin yksityisautot seisovat 95-prosenttisesti parkissa ja menettävät koko ajan arvoaan. Kansantaloudellisesti olisi arvokasta, jos autojen käyttöastetta voitaisiin kasvattaa  esimerkiksi erilaisin palveluin tarjoamalla samaa autoa useampien käyttöä palvelemaan, jolloin pääomaa ei olisi yhtä paljon kiinni autoissa ja lisäksi käyttöön vapautuisi pysäköintipaikoilta tilaa, joka on kaupungin niukin resurssi”, Lehmuskoski sanoo. 

Kuva:

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lue myös