Kansalaisosallistujan työkalut -kilpailuun voi osallistua verkko- tai mobiilisovelluksen prototyypillä tai pelkästään hyvällä idealla. Sarjoja on kolme: idea- ja toteutussarjan lisäksi mukana on kirjastoaiheisten ideoiden sarja. Voittajille on luvassa rahapalkintoja: jaossa on yli 20 palkintoa, joiden summa vaihtelee 200 eurosta 3000 euroon. Kilpailun kampanjasivustolla osoitteessa www.mindtrek.org yleisö voi äänestään suosikkejaan syyskuun alkupuolelta aina 16. syyskuuta asti.
Kansalaisosallistujan työkalut -kilpailun järjestää Somus-hanke yhdessä MindTrek-konferenssin ja Forum Virium Helsingin kanssa. Julkishallinnon yhteistyötahoina kilpailun järjestelyissä mukana ovat Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö (ValtIT) ja suomi.fi -portaali, joka on julkaissut listan Suomen tällä hetkellä julkisista datavarannoista. Lisäksi kirjastot.fi tukee kilpailua kirjastoaiheisten ideoiden kilpailusarjan palkinnoilla. Kilpailun suojelija on kansanedustaja Jyrki Kasvi.
Datakatalogi auki ja ideoimaan
Kilpailun järjestäjät ovat kesän aikana koonneet yhteen tietoja suomi.fi -portaaliin kaikille avoimista julkishallinnon tietokannoista, joita voi käyttää kilpailutöiden pohjana. Nyt on tilaisuus löytää uusia, luovia käyttötapoja tälle datalle. Myös luettelon ulkopuolisia lähteitä saa käyttää, jos ne ovat kaikille avoimia. Julkishallinnon tuottamaa tietoa voi höystää muilla internetin tietokannoilla, kuten Wikipedialla tai open streetmap -palvelulla.
– Julkisten tietovarantojen arvo kasvaa sitä mukaa, mitä useampi niitä käyttää, kilpailun koordinaattori, tutkija Antti Poikola toteaa. Poikolan mukaan Suomessa tulisi ottaa mallia Yhdysvalloista, jossa liittovaltion tietovarannot on koottu kaikkien käytettäviksi www.data.gov -palveluun.
Kilpailun sovellusalusta on täysin vapaa, kilpailutöiksi hyväksytään niin www-/API -pohjaiset mash-upit, widgetit, iPhone- kuin esimerkiksi Facebook-sovelluksetkin. Idean pohjaksi voi ottaa 1 luettelossa esiteltävät datavarannot, mutta ehdotuksissa voi käyttää mitä tahansa lähdettä, kuten otsikkosyötteitä, paikkatietoa sekä XML-pohjaista tilastodataa.
– Idean ei tarvitse perustua olemassaolevaan datavirtaan. Kilpailutyönä voi ehdottaa myös, millaisia datavirtoja tarvittaisiin, Poikola painottaa.
Kansalaisosallistujan työkalut -kilpailun esikuvana on Washington DC:ssä Yhdysvalloissa järjestetty Apps for Democracy -kilpailu. Sen tuloksena syntyi esimerkiksi iPhone-sovellus, joka kertoo, missä lähin metroasema on ja milloin metrot liikennöivät, sekä sovelluksen, joka jäljittää julkisten varojen käyttöä ja antaa kansalaisille mahdollisuuden kommentoida niitä.
Lisätietoja kilpailusta:
http://www.mindtrek.org/2009/democracy_finland
Kilpailun koordinaattori Antti Poikola,
Somus-hanke antti.poikola (at) tkk.fi
puh. 044 337 5439