Valoteokset sytyttävät Baanan 24.-27.9.2015

Artikkelikuva: Valoteokset sytyttävät Baanan 24.-27.9.2015
Helsinki juhlistaa YK:n Kansainvälistä Valon vuotta Valoisa Baana -tapahtumalla. Syyskuussa Baanan sillat loistavat valoteoksina neljän päivän ajan.
 
Vuosi 2015 on YK:n nimeämä kansainvälinen valon ja valon teknologian vuosi. Valon vuosi tuo esille valoa hyödyntävien tieteiden ja niiden sovellusten hyötyä ihmiskunnalle. Baanalla voi kokea valoelämyksiä Suomen Valoteknillisen Seuran, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Helsingin kaupungin rakennusviraston yhteistyön tuloksena 24.-27.9.2015.
 
Hankkeen tavoitteena on saada kokemuksia uusien energiatehokkaiden valaistusratkaisujen käytöstä sekä niiden vaikutuksesta viihtyisyyteen ja turvallisuuden tunteeseen.
 
Teokset tuovat kaupunkitilaan visuaalista rytmiä, väriä ja vuorovaikutteisuutta – elämyksellisyyttä, johon on totuttu teatterivalaistuksessa. Teokset kertovat tarinoita, nostavat esiin arkkitehtuurin yksityiskohtia ja kommentoivat paikan historiaa. 
 
Mannerheimintieltä Mechelininkadun Länsilinkkiin ulottuvalle vajaan puolentoista kilometrin reitille toteutetaan kymmenkunta valoteosta. 
 
Alinen, suomalaisen kansanuskon maanalainen henkien asuinsija, on ollut valoteosten virikkeenä. Aliseen matkattiin tunnelia tai onkaloa pitkin ja siellä saattoi kohdata vainajien sieluja, parantavia voimia ja voimaeläimiä. Suunnitteluryhmät ovat tulkinneet teemaa vapaasti urbaanissa hengessä. Teemalla halutaan korostaa Baanan ominaislaatua kansalaisten tilana, joka erottuu yläpuolisesta, autojen ja kaupallisen toiminnan hallitsemasta kaupungista.
 
 
YK:n julistama kansainvälinen valon vuosi pyrkii lisäämään tietoisuutta valoteknologian mahdollisuuksista kestävän kehityksen edistäjänä. Valon vuoden teeman mukaisesti Baanan valoteoksissa käytetään energiatehokkaita valaisimia ja älykästä ohjaustekniikkaa, joka reagoi reitillä liikkuviin jalankulkijoihin ja pyöräilijöihin.  
 
Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Suomen Valoteknillisen Seuran, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Helsingin kaupungin rakennusviraston kanssa. Kolmekymmentä valaistussuunnittelijaa ja muotoilijaa ovat suunnitelleet teokset ryhmätöinä ja Valoteknillisen seuran yritysjäsenet ovat antaneet tapahtumaan arvokkaan panoksen lainaamalla teoksissa käytetyt laitteet. 
 
Teokset rakennetaan Metropolia Ammattikorkeakoulun Sähkötekniikan ja Esitystekniikan opiskelijoiden oppilastöinä.
 
Vuonna 2012 valmistunut Baana avasi pyöräily- ja jalankulkureitin Länsisatamasta keskustaan, kun junaliikenne lopetettiin sata vuotta aiemmin rakennetulta satamaradalta. Baana on paikoin dramaattinen, jyrkkien kallioseinämien rajaama kuilu, toisaalla se aukeaa aktiiviseksi nuorten olohuoneeksi tai puistomaisiksi pengerryksiksi. Entiseen ratakuiluun rakennettu kevyen liikenteen väylä on palkittu kaupallisuudesta vapaana kansalaisten tilana vuoden 2014 European Prize for Urban Public Space -kilpailussa, johon osallistui miltei 200 eurooppalaista kaupunkia. 
 
Forum Virium Helsinki on toteuttanut Helsingin keskustan katunäytöillä erilaisia kokeiluja kaupungin yksiköiden kanssa ja on nyt mukana toteuttamassa Valoisa Baana -kampanjaa. Löydät Valoisa Baana infoa katunäytöiltä 16.-27.9.2015.
 
Lisätietoja teoksista: www.valoisabaana.fi
 

Lue myös