Lähes 400 osallistujaa kokoontui marraskuussa työstämään haasteita Ultrahackissa! Helsingin kaupungin ja Open Finland Challengen isännöimässä trackissa mukana yli 20 tiimiä. Kisahaasteemme kehittäjille oli: Älykäs kaupunki ja kaupunkilaiset – mitä Helsingissä tapahtuu ja voinko olla osa sitä? Forum Virium Helsinki toimi tapahtuman yhtenä yhteistyökumppanina.
Ennennäkemätön joukko koodareita ja designereita kehittivät 48 tunnin ajan ratkaisuja Helsingin kaupungin, yritysten ja julkisyhteisöjen esittämiin haasteisiin Ultrahack 2015 -ohjelmointitapahtumassa Helsingissä 6.-8.11. Tulevaisuuden liikenteen ja verkkokaupan, uuden lastensairaalan viihtyvyyden, pakolaisten kotouttamisen sekä monen muun aihepiirin ongelmiin pureutuvat koodarit ja palvelukehittäjät oli valittu yli tuhannen hakijan joukosta. Ultrahack oli osa Slush Hacks -kokonaisuutta. Slush Hacksien parhaat kilpailutyöt palkittiin kasvuyritystapahtuma Slushissa 12.11.2015. Voittajaksi valikoitui suomalainen Slush Smackdown -koodausopetuspeli.
Älykäs kaupunki ja kaupunkilaiset – mitä Helsingissä tapahtuu ja voinko olla osa sitä?
Helsingin kaupunki ja Open Finland Challenge isännöivät kisassa
Smart City & Civic Tech -trackiä, jossa oli mukana 25 tiimiä.
Kisahaasteellaan Helsingin kaupunki haluaa kannustaa kehittäjiä luomaan avointa dataa hyödyntäen uudenlaisia sovelluksia, näkymiä tai dashboardeja, jotka auttavat hahmottamaan esimerkiksi, mitä Helsingissä tapahtuu tai miten Helsinki on kehittynyt tai kehittyy. Tuotoksena voi syntyä esim. mobiilisovellus, joka auttaa turistia löytämään häntä kiinnostavia tapahtumia tai kaupunkilaista osallistumaan kaupungin päätöksentekoon.
Kisatyössä tuli käyttää innovatiivisesti ja monipuolisesti avointa dataa. Helsingin kaupunki on toiminut avoimen datan edelläkävijänä ja julkaissut jo valtavan määrän julkisia tietovarantojaan avoimena datana
www.hri.fi–palvelun kautta.
“Toivomme huikeita uusia älykkään kaupungin ratkaisuja, jotka monistuvat ja synnyttävät uutta liiketoimintaa”, totesi Helsingin kaupungin tietotekniikka- ja viestintäjohtaja
Jaakko Salavuo. Kuule lisää Jaakko Salavuon ajatuksia
Ultrahack-haastattelussa.
Ultrahack 2015 –
palkinnot jaettiin 48 koodauksentäytteisen tunnin jälkeen. Sitä ennen loppusuoralle päässeet kilpailijat pääsivät pitchaamaan työtään pariinkin otteeseen.
Perhosefektillä voittoon
Koko trackin voittajaksi valikoitui
Butterfly Effect -tiimi, joka pääsi Slush-tapahtuman lavalle esittelemään sovellustaan ja kilpailemaan 20 000 euron pääpalkinnosta. Butterfly Effect –sovellus tarjoaa kaupunkisuunnitteluun uudenlaisen työkalun, jolla kaupunkilaiset voivat helposti ja joukkoistamalla luoda aloitteita kaupunkiympäristön kehittämiseksi. Sovelluksessa hyödynnetään sekä uutta teknologiaa kuten Instagramia että kaupungin avointa dataa.
Helsingin kaupunki jakoi oman pääpalkintonsa Routes Helsinki –tiimille. Routes Helsinki on sovellus, jolla voi löytää ja jakaa kiinnostavia ja suosittuja reittejä, kuten kauniin pyöräilyreitin tai oman shoppailureittinsä, kaupungissa. Pääpalkinto on 2000 euroa, mahdollisuus NewCo Helsingin yrityssparraukseen ja ilmaiseen toimistotilaan puoleksi vuodeksi sekä näkyvyyttä mm. Helsinki-info –lehdessä.
Lisäksi kaupunki palkitsi 500 eurolla sekä NoTow- että Cook with a Local -tiimit. NoTow tarjoaa ratkaisun saada etukäteen sähköinen ilmoitus esimerkiksi omalla kotikadulla tapahtuvista auton siirtokehotuksista. Cook with a Local puolestaan tarjoaa turisteille mainion alustan tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin ja paikallisiin ihmisiin.
Open Knowledge Finlandin 1500 euron pääpalkinnon sai Butterfly Effect ja 500 euron palkinnon Sift.Pics -sovellus, jossa avoimena datana olevia historiallisia kuva-aineistoja kategorisoidaan joukkoistamalla. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos jakoi erityispalkinnon Miils -tiimille. Allerin palkinnon sai Contrivance Engine -tiimi Jopas! -sovelluksellaan.
Smart City / Civic Tech –trackin päätuomarina toimi Helsingin kaupungin kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen IT-jaoston puheenjohtaja Otso Kivekäs.
Partnerit
Ultrahack 2015:n tukijoina oli laaja joukko suuryrityksiä ja muita isoja toimijoita elinkeinoelämän järjestöistä hyväntekeväisyysorganisaatioihin ja julkisiin tahoihin. Pääjärjestäjät olivat Teleforum ry ja Teknologiateollisuus ry. Konseptin suunnittelussa ja toteuttamisessa oli mukana myös Innovaatiomestarit Oy.
Tapahtuman yhteistyökumppaneita olivat Helsingin kaupunki, HUS Lastensairaala, GE Healthcare, Microsoft, Tieto, Samsung, Posti, SAP, Nenäpäivä, Here, Mobile Monday, Forum Virium Helsinki, Mobiili.fi, Nestle, Nordea, Open Knowledge Finland, IDEAN, Leadin, Starcut, PRH, SGC Finland, Ninchat, Suomi24, TEKES, Women in Tech, City Car Club, Digile, Finpro, ITS Finland, ITS Ertico, Trafi, Ohjelmistoyrittäjät, TKO-äly ry, Metropolia, ja iStubb, Teosto, YLE, Aller, THL, LiVi, LVM, Nestholma, Butterfly Ventures, Neonto, Pebble, Liiga, Imtech, Oulun Kaupunki, Tampereen kaupunki, UTA ja LUT.
Smart City & Civic Tech -track -jengi, keskellä päätuomari Otso Kivekäs.
Lisätietoja:
Ultrahack Twitterissä: @UltrahackHQ, #ultrahack
Tiedote: Suomea koodataan nousuun ensi viikonloppuna Ultrahackissa