Ulla Tikkanen tuo robottibussit kaupunkilaisten arkeen

Artikkelikuva: Ulla Tikkanen tuo robottibussit kaupunkilaisten arkeen

Ulla Tikkanen aloitti vuoden alussa kolmivuotisen FABULOS-hankkeen projektipäällikkönä. FABULOS on EU-rahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on kehittää robottibussiliikennettä kaupunkien tarpeisiin ja nopeuttaa uusien teknologioiden hyödyntämistä. Hanke toteutetaan yhteistyössä kuuden partneriorganisaation kanssa, ja sen puitteissa pilotoidaan itseohjautuvia pienbusseja viidessä eri eurooppalaisessa kaupungissa. Helsingissä robottibusseja pilotoidaan Pasilan ja Kalasataman välisellä alueella.

Ulla on koulutukseltaan yhdyskunta- ja kaupunkisuunnitteluun erikoistunut arkkitehti, mutta hän on opiskellut myös teollista muotoilua Aalto-yliopistossa. Ulla on jatkanut opintoja töiden ohessa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja hän valmistuukin pian tuotantotalouden diplomi-insinööriksi erikoistumisalueenaan toimitusketjujen johtaminen ja innovaatiojohtaminen.

Viimeiset viisi vuotta Ulla on työskennellyt konsulttina kaupunkikehityksen ja liikennehankkeiden parissa keskittyen erityisesti käveltävyyteen kaupungeissa sekä liikkumisen käyttäjäkokemukseen. Hän on tehnyt myös skenaario- ja strategiatyötä. Olennaisena osana työtehtäviä on ollut fasilitointi, suunnittelu ja uusien palveluiden kehittäminen yhteistyössä monialaisten tiimien ja eriIaisten sidosryhmien kanssa.

1. Kerro työtehtävistäsi ja siitä, miten voit hyödyntää aiempaa työkokemustasi?

Tehtäväni on vastata Helsingin osakokonaisuuden määrittelystä FABULOS-hankkeessa. Lisäksi vastuullani on Helsingin robottibussiliikenteen pilotointiin liittyvä koordinointi, vuoropuhelun luominen eri toimijoiden välillä ja teknisten reunaehtojen määrittely yhdessä sidosryhmien kanssa. Tuen myös muita projektipartnereita heidän piloteissaan ja niihin liittyvissä määrittelyissä.
Uskon, että voin tuoda erityisesti palvelumuotoilun ja innovaatiojohtamisen näkökulmia hankkeeseen ja yleisemminkin Forum Viriumin tekemiseen. Lisäksi yhteistyötaidoista ja kokemuksista kanssatoimijoiden innostamisessa on varmasti hyötyä tässäkin tehtävässä.

2. Mikä sinua erityisesti kiinnostaa Forum Viriumin Helsingin tekemisessä?

Erityisen kiinnostavaa on kunnianhimoisten visioiden ja strategioiden muuttuminen käsin kosketeltaviksi arkipäivän palveluiksi, jotka ovat kaikkien kaupunkilaisten ulottuvilla. Tekniikan kehitys ja sen käyttöönottoon liittyvät asiat ovat älyttömän mielenkiintoisia. Esimerkiksi helsinkiläisenä ja julkisen liikenteen käyttäjänä olen FABULOS-hankkeen myötä rakentamassa itselleni parempaa ja sujuvampaa arkea.
Minulle kaupungin älykkyys näyttäytyy arjen sujuvuutena ja helppoutena. Siksi otan käyttäjänä mielelläni vastaan uusia, toimivia älypalveluita. Toisaalta kärsimättömänä tyyppinä vähänkin perehtymistä ja vaivaa vaativat tai epäluotettavasti toimivat palvelut jäävät käyttämättä.

3. Mitä teet kun et ole töissä?

Töiden ulkopuolella minulla on yleensä aina joku projekti meneillään: opiskelua, asunnon remontointia tai jonkun uuden taidon opettelua. Niiden vastapainona pidän myös paljon päämäärättömästä haahuilusta ilman tavoitteita. Kaupungilla kävely, pistäytyminen uusissa paikoissa, hyvin syöminen ja nukkuminen sekä oleskelu perheen ja ystävien kanssa ovat parasta mitä tiedän.

Lisätietoja:

Kuva

Ulla Tikkanen

puh. +358 41 526 1617
ulla.tikkanen(at)forumvirium.fi

Lue myös