Ubiikki eli joka paikan tietotekniikka yhdistää ihmisten todelliseen elinympäristöön digitaalisia palveluja. Ubiikit palvelut ovat ihmisten käytettävissä niin kotona, koulussa, töissä kuin matkoillakin ja niitä voi käyttää yhtä hyvin kotitietokoneella kuin kännykälläkin. Forum Virium Helsingin koordinoimassa Ubiikki Helsinki -hankekokonaisuudessa uusia palveluja kokeilee ja kehittää tavallisista ihmisistä koottu reilun sadan hengen testiryhmä.
Ubiikki-tietotekniikka helpottaa ihmisten käytännön arkea. Ideana ei siis ole maailman virtualisointi Habbo Hotellin tai Second Lifen tapaan, vaan todellisen elämän tukeminen kaikkialla läsnä olevilla digitaalisilla palveluilla.
– Jos haluat esimerkiksi tavata ystäviäsi johonkin tiettyyn aikaan Stockmannin kellon alla, niin ubiikki-maailmassa voit suunnitella reittisi valmiiksi tapaamispaikalle jo kotona omalla tietokoneellasi, katsoa pysäkillä kännykästäsi onko bussi aikataulussa ja seurata kännykästä reaaliaikaisesti ystäviesi taivalta kohti tapaamispaikkaanne. Tietotekniikka on siis läsnä joka paikassa ympäristössäsi. Ja kaiken lisäksi vielä sellaisessa muodossa, ettei käytettävällä päätelaitteella ole väliä. Tarvittava teknologia ja melkoinen määrä ubiikki-sovelluksiakin on jo olemassa. Palvelujen kokoaminen yhteiseksi ja helposti käytettäväksi kokonaisuudeksi vie kuitenkin vielä jonkin verran aikaa, kertoo Ubiikki Helsinki -hankekokonaisuuden vetäjä ja teknologiapäällikkönä VTT:llä työskentelevä Markus Tallgren.
Suosituskone löytää parhaat kaupunkifestarit
Syksyllä 2007 käynnistyneen hankekokonaisuuden ensimmäinen pilotti liittyy Helsingissä toukokuussa 2008 järjestettäviin kulttuuritapahtumiin ja festivaaleihin. Hankkeen yhteistyökumppanina on festivaalien lisäksi Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus.
– Toukokuussa 2008 Helsingissä tapahtuu paljon. Olemme sopineet kahdeksan festivaalin kanssa, että niiden Internet-sivuille lisätään muita festivaaleja markkinoiva suosituskone. Suosituskoneen näyttämien linkkien järjestykseen vaikuttaa sivuille tulijoiden aikaisemmat vierailut festivaalien sivuilla. Seuraamme siis käyttäjien liikkeitä sivuilla, mutta seuranta tapahtuu täysin anonyymisti, huomauttaa hankkeessa asiantuntijana toimiva Teppo Veijonen VTT:ltä.
Käyttäjätutkimuksessa on mukana Forum Viriumin living lab -hengen mukaisesti myös sadan testikäyttäjän ryhmä. He kommentoivat palvelun toimivuutta ja auttavat kehittämään suosituskoneesta parempia versioita.
– Tapahtumien lisäksi suosituskonetta ja Ubiikki-Helsingin palveluja voi hyödyntää myös monissa muissa palveluissa. Sen avulla voi suositella vaikkapa kävelyreittejä Helsingin keskustaan ja jakaa lisätietoja kaupungin nähtävyyksistä, jatkaa Veijonen.
NFC-teknologia tulee
Jo olemassa olevan teknologian lisäksi Ubiikki-Helsinki -hankekokonaisuudessa kehitetään myös aivan uutta teknologiaa. Esimerkki tästä on NFC (Near Field Communication) -teknologian hyödyntäminen.
– Jos kosketan kännykällä esimerkiksi jonkin patsaan lähellä olevaa NFC-tietosirua, niin kännykkäni pystyy näyttämään minulle lisätietoja juuri kyseisestä patsaasta. Mobiiliselaimet ja monipuolisemmin toimivat mobiilit web-sovellukset kehittyvät ja yleistyvät juuri nyt vauhdilla, sanoo Tallgren.
Haasteellisinta Ubiikki-Helsingin hankkeissa on yksityisten ja julkisten toimijoiden sekä kansalaisten erilaisten tarpeiden ja mieltymysten yhteensovittaminen.
– Yhteistyökumppaneinamme ovat kaikkien helsinkiläisten lisäksi Elisa, Vaisala, Digita, YLE, Helsingin kaupunginosayhdistykset (Helka) ry, Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus, Edupoli ja Forum Virium Helsinki. Hankekokonaisuuden tutkimuskumppanina toimii puolestaan Teknillinen korkeakoulu, kertoo Tallgren.