Tapahtumatiedoilla digitaalista liiketoimintaa

Artikkelikuva: Tapahtumatiedoilla digitaalista liiketoimintaa

Helsinki, Espoo ja Turku julkaisevat tapahtumatietonsa yhtenäisessä muodossa yhtenäisen rajapinnan kautta. Tavoitteena on parantaa tapahtumatietojen näkyvyyttä ja mahdollistaa digitaalista liiketoimintaa.

Linked events -rajapinta tuo tiedot julki rakenteisessa muodossa, jolloin niitä voidaan hyödyntää digitaalisissa palveluissa helposti.

”Kaupunkien tapahtumarajapintojen avaaminen on tervetullut uudistus. Uskon, että tämä tulee edistämään merkittävästi tapahtumatoimintoihin liittyvien uusien digitaalisten palveluiden kehittymistä ja sen kautta kaupunkien monipuolisen tapahtumatarjonnan ja kaupunkilaisten entistä parempaa kohtaamista”, kertoo Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola.

Helsingissä rajapinta avattiin vuonna 2014, Turussa ja Espoossa tänä syksynä. Rajapinnalla on jo kaupallisia hyödyntäjiä, mm. eventz.today-palvelu ja Eventmore-mobiilisovellus.

Linked events -rajapinnasta tavoitellaan yhtenäistä standardia, jolla tapahtumatietojen sekalaisuutta voidaan yhtenäistää. Kun samanlainen, yhdenmukainen rajapinta on käytössä useassa kaupungissa, digitaaliset palvelut on helppo skaalata kaupunkienvälisiksi.

”Tapahtuman kävijä voi saada mobiilisovelluksella tapahtumaan liittyviä tietoja riippumatta siitä kuka tapahtuman järjestää tai missä se järjestetään. Tapahtuman järjestäjä puolestaan saa laajan näkyvyyden tapahtumalleen. Usean kaupungin yhtenäinen rajapinta luo myös sovelluskehittäjille laajemmat markkinat ja kohentaa selvästi liiketoimintamahdollisuuksia”, kertoo Turun projektipäällikkö Tarja Vuorinen.

Yhtenäiset rajapinnat edistävät myös tiedon oikeellisuutta, kun tiedot on helppo hakea rajapinnasta eikä niitä tarvitse kopioida eri paikkoihin.

”Tapahtumatiedot syötetään vain kerran ja ne ovat heti vapaasti hyödynnettävissä erilaisissa mobiilisovelluksissa ja verkkopalveluissa. Avoimen rajapinnan etuna on, että tapahtumien tiedot ovat aina yhtenäiset ja oikein”, kuvaa Helsingin palvelupäällikkö Aleksi Salonen.

Rajapinta on toteutettu avoimella lähdekoodilla, joten sen voi ottaa veloituksetta käyttöönsä kuka tahansa.

Linked events -rajapinnan kautta tietoja voi hakea mm. tapahtuman nimellä, alueella, päivämäärällä ja asiasanoilla.

Kaupunkien rajapinnat löytyvät seuraavista osoitteista:

Helsinki: api.hel.fi/linkedevents

Espoo: api.espoo.fi/linkedevents

Turku: http://linkedevents.api.lounaistieto.fi

Rajapintayhteistyö on osa 6Aika Avoin data ja rajapinnat -kärkihanketta. Hankkeessa julkisen datan avaaminen tuodaan osaksi Suomen kuuden suurimman kaupungin normaalia toimintaa ja tarjotaan kaupunkien tuottamaa tai keräämää dataa mahdollisimman laajasti kenen tahansa käyttöön. Uusille kokeiluille ja palveluille tarjotaan kiinnostava testiympäristö.

Kuutoskaupunkien rajapintayhteistyötä vetää Forum Virium Helsinki, joka on Helsingin kaupungin omistama kehitysyhtiö. Kärkihanketta koordinoi Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea. Hankkeessa ovat mukana lisäksi Tampereen kaupunki, Oulun kaupunki, Espoon kaupunki, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen liitto / Lounaispaikka, Turku Science Park, Helsingin kaupunki ja Vantaan kaupunki.

Lisätietoja:

Annukka Varteva
Projektipäällikkö
Forum Virium Helsinki
annukka.varteva@forumvirium.fi
puh. 040 522 7407

Jaana Suonsaari
Projektipäällikkö
Espoon kaupunki
jaana.suonsaari@espoo.fi

Tarja Vuorinen
Projektipäällikkö
Turun kaupunki
tarja.vuorinen@turku.fi
puh. 040 190 2058

Aleksi Salonen
Palvelupäällikkö
Helsingin kaupunki
aleksi.salonen@hel.fi
puh. 040 149 1759

Lue myös