Tennispalloja ja terveyttä

Artikkelikuva: Tennispalloja ja terveyttä

Terveellinen kaupunginosa -ohjelma kehityshankkeineen esittäytyi Roihuvuoren kyläjuhlilla 26.8.2011.

Hienon oranssin katoksen alla käy kuhina. Tennispallot häviävät pöydältä, ja Terveellinen kaupunginosa -ohjelman projektipäälliköt Jouko Ranta Helsingin kaupungin terveyskeskuksesta ja Minna Torppa kaupungin kehitysyhtiö Forum Virium Helsingistä kertovat katokselle poikkeaville ohjelman etenemisestä.

Terveellinen kaupunginosa päättyy vuoden lopussa, ja katoksen liepeillä keskitytäänkin erityisesti kahteen vielä meneillään olevaan hankkeeseen: Terveyspysäkkiin ja Idealinkoon.

Itsehoitoa ja ideoita

Terveyspysäkki on uudenlainen helsinkiläisten itsehoitokykyä edistävä Helsingin kaupungin terveyskeskuksen terveyspalvelu. Se tarjoaa ennaltaehkäisevää tietoa ja ohjausta terveyden edistämiseen ja sairauksien ehkäisyyn. Syksyllä on mahdollisuus osallistua useille teemapäiville, esimerkiksi 29.9. Helsingin sydänliiton järjestämille ”Suola ja terveys” -päiville. Lisätietoa Terveyspysäkistä >>

Idealinko-projektin tavoitteena on innostaa kaupunginosan asukkaat keksimään kehitysideoita Roihuvuoren alueen hyvinvoinnin kehittämiseksi. Ideoita on kerätty ideapajoissa ja www-sivuilla.

Yhteisöllisyyttä!

Roihuvuoren kyläjuhlilla kiinnostuneet täyttävät innolla äänestyskuponkeja, joihin on kerätty Idealinko-projektiin liittyvissä ideointipajoissa syntyneitä ideoita. Idealinko saa kannustavaa palautetta. Sonja Orupabo kuulee Idealingosta ensimmäistä kertaa ja arvostaa ruohonjuuritasolta lähtevää osallistavaa lähestymistapaa. ”Paikallisten ideat ovat arvokkaita, ja ihmisten ottaminen mukaan palveluiden kehittämiseen estää syrjäytymistä”, hän kommentoi.

Seurakunnan vapaaehtoistyössä mukana oleva Varpu Välimaa kertoo, että suurin haaste on tavoittaa aikuisen seuran puutteesta kärsivät. Eräs ratkaisu voisi olla aikuisten kahvila, jossa olisi tarjolla esimerkiksi luentoja hyvinvointiin liittyvistä aiheista. ”Myös taloyhtiöiden yhteisöllisyyttä voisi kohentaa vaikkapa yhteisellä perjantaisopalla”, hän ideoi.

Etenkin nuorempien kävijöiden kiinnostuksen herättäviä tennispalloja jakaa Tapio Totro, Smash-tenniksen toimitusjohtaja, joka luotsaa lisäksi omaa liikunta-alan yritystään. Molemmissa rooleissa hänen tavoitteenaan on saada ihmiset liikkumaan omaehtoisesti. Yhteistyö kaupungin kanssa lähti Idealingosta, kun pohdittiin, miten roihuvuorelaiset saadaan liikkumaan. ”Alueella on paljon ihmisiä, jotka kaipaavat seuraa. Liikunnalla voisi saada aikaan kontakteja toisiin.”, hän sanoo. ”Lisäksi perheliikunta mahdollistaisi myös aikuisten harrastamisen.”

Äänestystulokset

Äänestyskupongille oli listattu ideoita hyvinvoinnin kehittämisestä Roihuvuoren alueella. Eniten ääniä saivat:

  • Liikkumalla parempi olo (47 ääntä)
  • Tuhkimo takaisin (47 ääntä)
  • Kirjastolle vaihtoehto remontin ajaksi (44 ääntä)

Lisäksi asukastila ja -kahvila saivat yhteensä 64 ääntä.

Arvonnan voitti Timo Nieminen. Onnea!

Ideoita voi jättää ja äänestää 9.9.2011 asti osoitteessa http://idealinko.hel.fi.

 

 
Varpu Välimaa kehittäisi yhteisöllistä tekemistä seuran puutteesta kärsiville.

Teksti ja kuvat: Ilkka Enkenberg

Lue myös