Täsmäapua yritysten maailmanvalloitukseen

Artikkelikuva: Täsmäapua yritysten maailmanvalloitukseen
Forum Virium Helsingin hankkeet CreatiFI, ACE ja GET tarjoavat pk-yrityksille muun muassa riihikuivaa rahaa ja verkostoja kasvun ja innovoinnin tueksi. Pk-yrityksiä palvelee lisäksi Kasvuvalmennus, joka on rahoittanut asiantuntevia sparraajia ja tuonut vauhtia jo yli 300 yrityksen kasvuun. Nämä yritykset ovat keränneet yhteensä 30 miljoonaa euroa yksityistä tai julkista rahoitusta ja työllistävät 4500 henkilöä.
 
Vaikka talouselämää vaivaa alakulo, on Kasvuvalmennukseen osallistuneilla yrityksillä vauhti päällä. Vuosittain valmennukseen osallistuu kaikkiaan noin 50 helsinkiläisyritystä.
 
Kokeneita sparraajia kasvuyrityksiin tuovan Kasvuvalmennuksen avainsana on asiakaslähtöisyys.
 
“Kasvuvalmennus on yrittäjän kannalta mahdollisimman helppo ja kevyt”, projektipäällikkö Kaisa Sibelius kertoo.
 
Ohjelmaan haetaan yksinkertaisella webbilomakkeella ja valintapäätökset tehdään nopeasti. Mukaan hyväksytyt yritykset valitsevat itse käyttämänsä neuvonantajat ja maksavat konsulttipalveluista vain sovitun omavastuuosuuden. 
 
“Kasvuvalmennus oli joustava ja näppärä kokonaisuus. Saimme hyvin vauhtia kansainvälistymiseen ja pystyimme nopeasti ja kustannustehokkaasti validoimaan meille houkuttelevia markkinoita”, kertoo Mikael Lauharanta Kasvuvalmennukseen osallistuneesta Smarp Oy:stä.
 
”Yritämme löytää ne yritykset, jolle pienestä tuesta on suurin hyöty.
Kun ollaan alussa, eikä kassassa ole rahaa, siitä voi olla korvaamatonta
apua”, projektipäällikkö Kaisa Sibelius kertoo
 
 

Smarpin työkaluilla yritykset voivat kannustaa työntekijöitään jakamaan työnantajan tuottamia verkkosisältöjä, kuten blogipostauksia, työpaikkailmoituksia ja videoita, helposti omiin sosiaalisen median kanaviinsa. 
 
Kasvuvalmennuksen mutkaton toimintamalli on tuottanut tulosta. Talouslehtien sivuilla on esitelty Kasvuvalmennuksen käyneitä yrityksiä. Kasvuvalmennukseen osallistuneista suurimman pääomasijoituksen, viisi miljoonaa euroa, keräsi Kiosked. Yritys aikoo mullistaa tuotesijoittelun verkossa. Muhkeat sijoitukset, noin 2,2 miljoonaa euroa kumpikin, ovat keränneet myös Nosto Solutions ja ohjelmistoyhtiö Bitbar. Nosto rakentaa ratkaisuja, joilla myös pienet verkkokaupat voivat tarjoilla asiakkailleen henkilökohtaisia tuotesuosituksia samaan tapaan kuin Amazonin kaltaiset verkkokauppajätit. Sovelluskehittäjien työkaluja rakentavan Bitbarin testiohjelmistoa käyttävät esimerkiksi Facebook, PayPal, eBay ja Evernote.
 

Helsingin seutu on saanut startup-yrityksillään mediahuomiota ympäri maailmaa. Esimerkiksi Wired UK -lehti on listannut Helsingin kuumimpien startup-pääkaupunkien listalle. Kiinnostavimmaksi yritykseksi lehti nosti Holvin, joka tarjoaa uudenlaisia pankkipalveluja pienille yrityksille, yhdistyksille ja tapahtumille. Suomalaista startup-maisemaa seuraa startup100.net-verkkopalvelu, jonka Top100-listalta löytyy runsaasti Kasvuvalmennuksen käyneitä yrityksiä.
 
“Emme tyrkytä omia neuvojamme, vaan yrityksiä auttavat henkilöt, jotka ovat aktiivisesti mukana liike-elämässä. Yritykset päättävät, kuka heidän asiantuntijanaan toimii. Näin valmennettavat saavat käyttöönsä itselleen parhaat neuvonantajat. Usein paras osaaminen löytyy Suomen rajojen ulkopuolelta. Tärkeintä kasvuyritysten sparrauksessa on, että yritykset kokevat saavansa aitoa hyötyä”, kertoo pitkän yrittäjätaustan omaava Mika Malin. Hän on toiminut Kasvuvalmennuksen neuvonantajana yritysvalinnoissa jo useampana vuonna.
 
”Seuraamme valmennettujen kokemuksia ohjelmastamme ja palaute on ollut erittäin myönteistä. Viimeisimmässä kyselyssämme Kasvuvalmennuksen kehuttiin olevan Suomen paras pk-yritysten kasvuohjelma, jolla on kevyt ja nopea hakuprosessi. Kehuja annettiin myös siitä, että valmennus kohdentuu aidosti siihen tarpeeseen, joka yrityksellä on”, kertoo projektipäällikkö Kaisa Sibelius.
 
“Joskus startupin ja neuvonantajan kohtaaminen johtaa tiiviimpään yhteistyöhön. Ohjelman neuvonantajia toimii nyt Kasvuvalmennus-yritysten johtotehtävissä”, kertoo Sibelius. 
 
Rahoitusta ja kontakteja maailmalta
 
Kasvuvalmennuksen käyneet lähes 300 yritystä ovat keränneet yksityistä ja julkista rahoitusta 30 miljoonaa euroa ja työllistävät 4500 henkilöä.
 
Kasvuvalmennus ei ole Forum Virium Helsingin ainoa pk-yrityksille suunnattu kokonaisuus. Partnerius kolmessa EU-hankkeessa tuo uusia rahoitusmahdollisuuksia kasvuyrityksille. 
 
 
“Euroopan unioni tarjoaa pk-yrityksille aikaisempaa joustavampia rahoitusinstrumentteja sekä kasvuohjelmia. Tavoitteenamme onkin auttaa hyvin tuntemiamme helsinkiläisiä kasvuyrityksiä hyödyntämään näitä uusia mahdollisuuksia”, kertoo projektipäällikkö Kaisa Sibelius.
 
CreatiFI jakaa riihikuivaa rahaa luovan alan pk-yrityksille digipalveluiden ja innovaatioiden kehittämiseen. ACE puolestaan vauhdittaa ICT-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä ja GET taas on suunnattu eHealth-yrityksille. “Näiden kautta voimme avata yrityksille ovia ympäri Eurooppaa ja CreatiFI:n avulla tarjota myös rahoitusta”, kertoo projektipäällikkö Jaakko Ikävalko Forum Virium Helsingistä.
 
ACE:n kohderyhmänä ovat ICT-alan innovatiiviset startupit ja yrittäjät, jotka etsivät kasvua ja jalansijaa ulkomailla. ACE-hankkeessa Suomesta ulkomaille lähetetään 10 yritystä. Kohdemaina voivat olla Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Italia, Belgia, Portugali, Irlanti, Luxemburg tai Tšekit. Kaiken kaikkiaan mukaan otetaan enintään 120 yritystä. Forum Virium Helsinki auttaa Suomesta kiinnostuneita yrityksiä eteenpäin. 
 
ACE-hankkeessa kehitetään yhteisiä valintakriteerejä ja toimintatapoja toteuttaa kasvu- ja kansainvälistämisohjelmia Euroopassa. Forum Virium Helsinki haluaa jakaa kokemuksensa Kasvuvalmennuksesta. 
 
GET-projekti sparraa eHealth-startuppien liiketoimintamalleja, avustaa sijoittajien hankinnassa, luo kontakteja kansainvälisiin partnereihin ja tunnistaa terveydenhoidon tyydyttämättömiä käyttäjätarpeita. Hankkeessa on Forum Virium Helsingin lisäksi mukana partnerit Espanjasta, Hollannista 
 
“Toiveena on, että saadut opit ja hyvät toimintatavat tulisivat käyttöön myöskansainvälisesti”, Kaisa Sibelius kertoo.
 
 
Teksti: Petja Partanen, Tarinatakomo
Kuva: Pia Mässeli
 
 
Juttu on julkaistu osana Forum Virium Helsingin Avointa kaupunkia rakentamassa -julkaisua

 
 

Lue myös