Avoin Data 2012 -iltapäiväseminaari

Artikkelikuva: Avoin Data 2012 -iltapäiväseminaari

Datan avoimuuteen on tähdätty jo pidemmän aikaa, mutta trendikäs puheenaihe siitä on tullut aivan viimeaikoina. Miltä osin kysymyksessä on hetken hype ja mikä tässä ilmiössä on kauaskantoista ja rakenteita muuttavaa? Mitä liiketoimintamahdollisuuksia ja palveluita avoimen tiedon avulla voidaan luoda? Miten tiedon jalostamiseen tulisi suhtautua? Tule kuulemaan miten avointa dataa on tähän mennessä hyödynnetty ja millaisia mahdollisuuksia sillä on!

Ajankohtaisessa iltapäiväseminaarissa asiantuntijat antavat näkemysensä mm. seuraaviin kysymyksiin:

 •     Millainen tieto sopii avattavaksi?
 •     Mitä hyötyjä tiedon avaamisesta on, ja voiko niiden arvoa mitata?
 •     Miten julkishallinnon datan avaaminen etenee meillä ja muualla?
 •     Avoin data ei tee autuaaksi – minkälaisia työkaluja tarvitaan?
 •     Minkälaisia liiketoimintamahdollisuuksia avoin data avaa?

Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumisen oheisen linkin kautta, sillä osallistujamäärä on tilojen takia rajattu. Ennakkoilmoittautumiset 20.10.2012 mennessä tai siihen asti, kun paikkoja riittää http://avoindata2012.eventbrite.com/

Tilaisuuteen mahtuu vain 50 ensimmäiseksi ilmoittautunutta, mikäli olet ilmoittautunut, mutta et pääse paikalle, niin ole ystävällinen ja lähetä peruutusilmoitus osoitteeseen: antti.poikola [a] gmail.com

Lämpimästi tervetuloa kuulemaan, oppimaan, keskustelemaan sekä haastamaan omaa ja muiden ajattelua!

Ohjelma

Ohjelma muodostuu kolmesta osasta: näkemyksiä, kokemuksia ja konkretiaa, kussakin osassa kuullaan asiantuntija-alustuksia ja aikaa on varattu myös keskustelulle. Alla esitettyyn ohjelmaan saattaa tulla vielä muutoksia, ne päivitetään tälle sivulle.

Seminaaripäivän puheenjohtajana toimii Antti Poikola, community coordinator, OKF Finland

11:30 – 13:00 OSA 1: NÄKEMYKSIÄ

 •     Avoin data kestävän kehityksen mahdollistajana (Ossi Kuittinen, Sitra)
 •     Tiedon laadukkuus ja data management
 •     Case: Paikkatiedon avaaminen – mitä on opittu maastotiedon avaamisesta (Antti Rainio, Maanmittauslaitos)

13:00 – 14:00 Verkostoitumislounas (omakustanteinen)

14:00 – 15:30 OSA 2: Kokemuksia

 •     Avoin tieto julkishallinnossa – miten edetään (Anne Kauhanen-Simanainen, JulkICT/VM)
 •     Avoin data – mahdollisuudet yrityssektorilla (Heli Koski, ETLA)
 •     Case: Helsinki region infoshare – kokemuksia julkisen datan avaamisesta (Ville Meloni, Forum Virium Helsinki)

15:30 – 16:00 Kahvitarjoilu

16:00 – 17:30 OSA 1: Konkretiaa

 •     Aatan avaamisen hyödyt yrityksille (Ilkka Pirttimaa, Stockmann)
 •     Yhdistetty avoin tieto – kansainvälinen ja kotimainen verkkoinfrastruktuuri ja sovelluksia
 •     Case: Duunitori.fi – avoin data ja start-up (Thomas Grönholm, Skyhood )

Puhujat:

Antti Poikola
community coordinator, OKF Finland
Antti Poikola toimii Open Knowledge Foundationin Suomen paikallisryhmän yhteisäkoordinaattorina, sekä yksityisenä konsulttina HILA Open Oy:ssä. Hän on sekä Suomessa että kansainvälisesti verkostoitunut avoimen datan ja sähköisen osallistumisen asiantuntija. Poikola on Liikenne- ja viestintäministeriön julkaiseman “Julkinen data – johdatus tietovarantojen avaamiseen” -oppaan (Poikola, Kola Hintikka 2010) pääkirjoittaja. Ennen yrittäjäksi siirtymistä hän työskenteli tutkijana Aalto yliopistossa.

Antti Rainio
johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos
DI Antti Rainio työskentelee Maanmittauslaitoksen Kehittämiskeskuksessa johtavana asiantuntijana tehtävänään tukea paikkatietoinfrastruktuurin toteutusta Suomessa. Tietotekniikan liitto valitsi Rainio vuoden 2011 Tietotekniikkavaikuttajaksi pitkäjänteisestä työstä avoimen datan käytön edistämiseksi. Rainio on työskennellyt aiemmin tietoyhteiskunta-asioiden parissa mm. valtiovarainministeriössä ja Sitrassa sekä itsenäisenä konsulttina.

Heli Koski
Tutkimuspäällikkö, ETLA
KTT Heli Koski toimii tutkimuspäällikkönä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa (ETLA). Hän on viimeaikaisessa tutkimuksessaan perehtynyt julkisen tiedon tarjontaan ja tietovarantojen hyödyntämisen taloudellisiin vaikutuksiin yrityksissä. Heli Koski on toiminut mm. luennoitsijana London School of Economicsissa ja professorina Helsingin Kauppakorkeakoulussa sekä julkaissut lukuisia tieteellisiä artikkeleita kansainvälisissä aikakauskirjoissa.

Ville Meloni
projektipäällikkö, HRI-hanke, Forum Virium
Ville Meloni työskentelee Forum Virium Helsingissä jossa hän toimii Helsinki Region Infoshare -hankkeen projektipäällikkönä edistäen julkisten tietovarantojen avaamista. Ville on aiemmin toiminut Movire Oy:ssä, Starcut Oy:ssä sekä Sonerassa projektinjohto- ja liiketoiminnan kehitystehtävissä.

Ilkka Pirttimaa
Head of Technology, Stockmann
Ilkka Pirttimaalla on yli 20 vuoden työhistoria Stockmannin IT:ssä. Hänen vastuullaan on IT arkkitehtuurit ja teknologiat. Vapaa-ajallaan hän harrastaa mm. avoimen datan hyödyntämistä innovatiisilla tavoilla.

Anne Kauhanen-Simanainen
neuvotteleva virkamies, Valtiovarainministeriö / JulkICT
Anne Kauhanen-Simanainen työskentelee neuvottelevana virkamiehenä valtiovarainministeriössä, julkisen hallinnon tieto- ja viestintäteknisessä toiminnossa (JulkICT). Hänen tehtäviinsä kuuluu julkisen hallinnon tietoarkkitehtuurin ja tietovarantojen kehittäminen. Hänellä on pitkä kokemus tiedon hallinnan kehittämistehtävistä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Thomas Grönholm
CEO and Co-Founder, Skyhood
Thomas Grönholm, KTM, on Duunitori.fi -palvelun kehittäneen Skyhoodin perustaja ja toimitusjohtaja. Yritys kehittää uudenlaisia rekrytointiin ja työnhakuun soveltuvia web-palveluita, jotka hyödyntävät avointa dataa. Grönholm on avoimen datan puolestapuhuja ja innokas uusien web-teknologioiden tutkija. Grönholm on toiminut aiemmin mm. Roviolla, Crossing Points -digitoimistossa sekä Infineon Technologies -elektroniikkayhtiössä Münchenissä.

Ossi Kuittinen
Director Information society development, Sitra
 

Tapahtuman verkkosivut http://fi.okfn.org/meetups/avoin-data-2012/

 


Aika: 10/24/2012 – 11:30 – 17:30 – 10/24/2012 – 11:30 – 17:30
Paikka: Sitra, Itämerentori 2, 00180 Helsinki

http://avoindata2012.eventbrite.com/

Lue myös