Stadi.TV:n sohva innoitti sukupolvet kertomaan tarinansa

Stadi.TV:n sohvalla kuullaan koskettavia tarinoita muun muassa Helsingin pommituksista ja maahanmuuttajan elämästä Helsingissä.

Ilahduttavan moni helsinkiläinen käytti Stadi.TV:n tarjoaman mahdollisuuden hyväkseen, istahti sohvalle ja kertoi tarinansa kameralle. Stadi.TV:n iskuryhmä kiersi kaupunkia sohvansa kanssa Helsinki-viikon 4.–19.6.2011 aikana torstaista sunnuntaihin ja keräsi kaupunkilaisilta useita kymmeniä henkilökohtaisia tarinoita.

– Kiinnostuneita oli tosi paljon. Tarinat olivat hyvin subjektiivisia, kuten pitääkin. Vanhimmat tarinat kertovat Helsingin pommituksista ja olympialaisista. Kuinka Helsinki esimerkiksi valmistautui suureen urheilujuhlaan, ja miten kansainvälisyys tuli kaupunkiin. Coca-Colahan tuli Suomeen olympialaisten saatossa, tuottaja Teppo Hudson taustoittaa.

Aihepiirien toisessa päässä on muutamia vuosia Helsingissä asuneen maahanmuuttajan kokemukset. Äänen pääsivät myös esimerkiksi kaupunkiviljelijät ja Karhupuiston lippakioskin pitäjä. Henkilökohtaisesti Hudsonia kosketti eniten erään seniorin tarina siitä, kun pommeja alkoi sataa taivaalta.

– Herra syntyi vuonna 1936 Punavuoressa. Kyseisen pommituksen tapahtuessa hän oli 8-vuotias. Tämä herra kuvasi koskettavasti ja omakohtaisesti tunteensa sekä kokemuksensa sireenin ujelluksesta, pommisuojaan juoksemisesta sekä pommitusten tuhosta, Hudson kertaa.

Tarinat elävät ja syntyvät uudelleen!

Yksi Stadi.TV:n tavoitteista on tarjota tarinankerrontafoorumi nimenomaan senioreille. Mutta niin nuorten kuin varttuneempienkin äänet kuuluvat Stadi.TV:ssä kesällä, jolloin kanava julkaisee kerätyt tarinat parhaaksi katsomassaan tahdissa. Syksyllä on luvassa uusintojakin. Näin Stadi.TV varmistaa, että kaupunkilaisten tarinat elävät kanavalla vielä kauan. Lisäksi Stadi.TV jatkaa kaupunkilaisten tarinoiden tallentamista tulevaisuudessakin.

Stadi.TV pystytti sohvastudion Kallion Karhupuistoon, Esplanadin puistoon ja Senaatintorille. Hankkeessa oli mukana kanavan koko tekijäjoukko: Forum Virium Helsinki, Mediakulttuuriyhdistys m-cult ry. ja ammattikorkeakoulu Arcadan A-toimitus.

Kaupungintalolla loistava meininki päätöspäivänä

Kiertue huipentui sunnuntaina 12.6. kaupungintalon Virkagalleriassa, jossa tuotantopäällikkö Jenni Niemiaho ja tuottaja Teppo Hudson Forum Virium Helsingistä ja tuottaja Emmi Vainio m-cultista esittelivät Stadi.TV:tä suurelle joukolle kiinnostuneita. Puoleenpäivään mennessä he olivat tallentaneet jo lähes parikymmentä tarinaa. Ihmisiä oli liikkeellä niin paljon, ettei Emmi Vainio ehtinyt leikata tarinoita vielä valmiiksi kokonaisuuksiksi liikkuvassa leikkaamossaan!

– Todennäköisesti Stadi.TV:n sohva näkyy Helsingin katukuvassa jatkossakin. Pyrimme olemaan mukana ainakin Helsingin Juhlaviikoilla elokuussa ja ”Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina” -juhlallisuuksissa. Kesätaukoa lukuun ottamatta meillä on ravintola Nollassa kerran kuukaudessa tilaisuus, jossa kuka tahansa voi kysyä meiltä mitä tahansa tv-työhön liittyvää. Samalla keräämme kaupunkilaisten kokemuksia ja autamme heitä tuottamaan sisältöä Stadi.TV:hen. Meidät löytää myös netistä ja tietysti Facebookista, Hudson lisää.

Stadi.TV on avoin mediakanava, joka näkyy verkossa ja televisiossa. Kyseessä on suomalaisittain uudenlainen tapa yhdistää toimituksellista televisiokanavaa ja käyttäjien tuottamaa sisältöä. Verkkopalveluun kuka tahansa voi perustaa kanavan tai ladata oman ohjelmansa muiden katsottavaksi. Stadi.TV on voittoa tavoittelematon toimija ja kaiken materiaalin julkaiseminen on täysin ilmaista.

Stadi.TV:n ohjelmat löytyvät verkosta osoitteesta www.stadi.tv. Welhon kaapeliverkossa ohjelmat pyörivät kanavalla 93. Stadi.TV:n taustalla ovat Forum Virium Helsinki, ammattikorkeakoulu Arcada, Mediakulttuuriyhdistys m-cult ja Helsingin kaupunki.

Teksti: Juhani Hyvärinen

Lue myös