Stadi.TV ja Social video: Yhteisöllisyyttä videoista

Kulttuuriarena Gloriassa järjestettiin 29.9.2010 Stadi.TV:n kick-off ja Social video -projektin päätöstilaisuus. Social video -projektissa tutkittiin yhteisöllisten videoiden käyttötilanteita ja hyödyntämistä. Projektista ponnistaa myös avoin mediakanava Stadi.TV, johon Helsingin seudun asukkaat voivat tuottaa omia sisältöjään.

Social Video -projektissa tutkittiin yhteisöllisiä videoita. Minkälaisia vaatimuksia sosiaalisille videoille löytyy? Minkälaisia menetelmiä voidaan käyttää videoiden valitsemiseen, suodattamiseen ja keräämiseen? Vuosina 2009 – 2010 toteutetussa projektissa oli mukana 16 partneria. Projekti oli osa ICT Shok Flexible Services -ohjelmaa ja sitä veti VTT.

Nokia kehitti projektissa palvelua, joka tekee kännykällä kuvatuista videoista automaattisesti lyhyen, parhaat palat sisältävän koosteen. Yhteenvedossa hyödynnetään myös muita palveluun ladattuja, samasta tilaisuudesta otettuja videoita. Tällöin käyttäjä voi päästä käsiksi siis myös muiden kuvaamaan materiaaliin.

Toisessa mielenkiintoisessa pilotissa tarkasteltiin nettivideoiden katselutilannetta. Miten sosiaalisuutta tällaisissa katsomistilanteissa pystyttäisiin tukemaan? Pilotissa testattiin palvelua, jossa ihmiset voivat katsoa videoita yhdessä ja keskustella niistä chatissa. Ei kovin yllättävänä lopputuloksena oli, että chat vei turhaan huomiota itse videon katsomiselta. Se ei myöskään kyennyt luomaan samanlaista katsomistilannetta kuin jos oltaisiin istuttu samalla sohvalla.

Stadi.TV:llä nyt oma ilme, marraskuussa verkkopalvelu

Yksi Social video -projektin piloteista on Stadi.TV. Se on avoin mediakanava, johon Helsingin seudun asukkaat voivat tuottaa omia sisältöjään. Stadi.TV näkyy televisiossa, verkossa, netti-TV:ssä ja mobiililaitteissa. Kaapelitelevisiossa näkynyt DINA-TV brändätään syksyn aikana uudelleen Stadi.TV:ksi. Dina-TV:tä pyörittää ammattikorkeakoulu Arcada.

”Dina-TV on pyörinyt kaapelitelevisiossa jo vuosien ajan. Stadi.TV on Dinalle evoluutiota, uusi kehitysaskel. Se ei siis suinkaan tarkoita sitä, että Dina lopettaisi”, muistuttaa kanavapäällikkö Raisa Laukkanen.

19. marraskuuta Stadi.TV laajenee verkkoon. Palvelu kerää yhteen kaapelikanavan toimitettua ohjelmaa ja käyttäjien tuottamaa sisältöä. Tärkeä lisä on paikallisuus: kävijä voi kartan avulla katsoa kaupungin eri osista sisältöjä ja näin saada tietoa siitä, minkälaista elämä on vaikkapa Kalliossa tai Pasilassa.

Stadi.TV kutsuu nyt kaikki pääkaupunkiseutulaiset mukaan tekemään sisältöjä uuteen kaupunkikanavaan. Verkkopalvelusta tulee löytymään selkeät ohjeet siihen, miten käyttäjät saavat julkaistua omia videoitaan osana Stadi.TV:tä.

”Stadi.TV:n verkkopalvelu on mahdollistaja: se tarjoaa kaupunkilaisille keinon saada omaa sisältöä näkyviin. Haluamme tarjota nettipuolta kenelle tahansa, jolla on jotain sanottavaa. Käyttäjien itsensä tekemä sisältö on Stadi.TV:n nettitelevision sydän”, kertoo tuottaja Teppo Hudson Forum Virium Helsingistä.

Stadi.TV syntyy kaupunkilaisten, Forum Virium Helsingin, Arcada-ammattikorkeakoulun, mediakulttuuriyhdistys m-cultin, Elisan ja Helsingin kaupungin yhteistyönä. Forum Virium Helsinki vastaa kanavan sisällöllisestä, tuotannollisesta ja teknologisesta kokonaisuudesta.

Stadi.TV:n verkkosivut avataan 19.11. Surffaa silloin osoitteeseen www.stadi.tv ja lataa videosi palveluun!

Teksti: Kaisa Eskola

Lue myös