Vaivattomampaa pysäköintiä kaupunkiin

Artikkelikuva: Vaivattomampaa pysäköintiä kaupunkiin
Kuva

[vc_custom_heading]Uudesta parkkilaitteesta hyviä kokemuksia Katajanokalla

Katajanokalla testattiin keväällä älykästä parkkimaksulaitetta. Kolme kuukautta kestäneessä kokeilussa selvitettiin uusia tapoja pysäköinnin maksamiseen ja valvontaan. Laitteen käyttö koettiin helpoksi, ja Helsingin kaupunki sai hyviä oppeja pysäköinnin uudistamiseen. Kokeilun tekivät yhteistyössä Witrafi, Helsingin kaupungin rakennusvirasto ja Forum Virium Helsinki.

Älykkään parkkimaksulaitteen testaukseen osallistui helmi–toukokuussa 67 autoilijaa: Katajanokan asukkaita ja alueella työssäkäyviä ihmisiä. Witrafin kehittämä laite toimi pysäköintikiekkona tai asukaspysäköintitunnuksena. Testaukseen osallistuneet saivat pysäköidä alueella ilmaiseksi.

Käyttäjät kokivat laitteen käytön helpoksi. Pienikokoinen mokkula kulki autossa kätevästi ja tarvittaessa pysäköinnin sai vahvistettua nopeasti nappulan painalluksella. Laitteen käyttöön ei tarvittu älypuhelinta tai muita laitteita.

Ajankohtaisempaa tietoa pysäköintitilanteesta

Sekä kaupungille että autoilijoille olisi tärkeää saada nykyistä kätevämmin tietoa siitä, missä on tilaa pysäköidä ja missä ei. Katajanokan pilotissa otettiin ensimmäisiä askelia tähän suuntaan.

Pilotissa testattiin reaaliaikaisen pysäköintitiedon keräämistä ja hyödyntämistä. Witrafin laitteen avulla voitiin seurata auton sijaintia Katajanokan alueella. Tiedon pohjalta analysoitiin muun muassa sitä, miten hyvin parkkitilan käyttöä saatiin ennustettua.

“Pystyimme aika hyvin ennustamaan pysäköintikäyttäytymistä. Tämä edellyttää kuitenkin historiatiedon sekä reaaliaikaisen, mitattavan tiedon yhdistämistä. Poikkeamia aiheuttivat nopeat vaihtelut, joita oli vaikea ennustaa. Toisaalta ihmisten käytös on tässä yhteydessä yllättävän systemaattista ja tarpeet ovat tavallisia, kuten ostoksilla käyntiä ja harrastamista”, toteaa Sampsa Siitonen Witrafista.

Kaupunki parhaillaan uudistamassa pysäköintiä

Helsingin kaupunki haluaa helpottaa pysäköintiä ja tarjota enemmän tietoa parkkipaikoista.

”Olemme parhaillaan uudistamassa pysäköintiä ja kokeilulla kerättiin kokemuksia sekä tietoa kehittämisen pohjaksi. Esimerkiksi tällainen älykäs parkkilaite voisi tulevaisuudessa korvata niin asukaspysäköintitunnukset, parkkikiekot kuin pysäköintiliputkin”, toteaa projektipäällikkö Lauri Uski Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

Kaupunki on uusinut maksuautomaattinsa kevään aikana. Uudet mittarit toimivat pääsääntöisesti kortilla. Mobiilimaksaminen tullaan avaamaan siten, että pysäköinnin maksamiseen voivat jatkossa rakentaa uusia palveluja kaikki kaupungin ulkopuoliset toimijat.

Kuva

Fiksumpaa pysäköintiä

Nykyistä parempi ja tarkempi pysäköintiin liittyvä data hyödyttäisi suuresti niin Helsingin kaupunkia, asukkaita kuin uusia palveluita kehittäviä yrityksiäkin.

”Ihmisillä on käytettävissään aika heikosti tietoa pysäköinnin tilanteesta. Ajantasaisempi tieto helpottaisi kaupunkilaisten ja logistiikka-alan arkea, tehostaisi parkkipaikkojen käyttöä, mahdollistaisi älykkäämpiä pysäköintipalveluita sekä toisi lisää eväitä liikennesuunnittelulle”, sanoo Sami Sahala Forum Virium Helsingistä.

Katajanokan pilotissa kokeilijoille lähetettiin sähköpostilla etukäteen tietoa puhdistustöistä kaduilla, joilla he pysäköivät usein. Kokeilijoilta tämä sai kovasti kiitosta. Käyttäjät näkivät myös tärkeäksi saada jatkossa ajantasaista tietoa vapaista ja käytössä olevista parkkipaikoista, esimerkiksi näyttötauluilta.

Pilotissa haettiin samalla ensimmäisiä kokemuksia uudesta LoRa-radioteknologiasta ja sen erilaisista sovellusmahdollisuuksista. Pysäköinti tarjosi tähän sopivan teeman, jatkossa samaa teknologiaa pyritään hyödyntämään myös muunlaisissa käyttötapauksissa.

 

Pysäköintipilotti oli Helsingin kaupungin innovaatiorahaston tukema, Witrafin toteuttama kokeilu, joka tehtiin yhteistyössä Helsingin kaupungin rakennusviraston ja Forum Virium Helsingin kanssa. Pilotti toteutettiin Katajanokalla 2.2.-8.5.2016 ja siihen osallistui 67 autoilijaa.

 

Lisätietoja

Lauri Uski, Helsingin kaupungin rakennusvirasto
projektipäällikkö
puh: +358 9 310 39638
s-posti: lauri.uski@hel.fi

Sampsa Siitonen, Witrafi
toimitusjohtaja
puh: +358 40 579 8083
s-posti: sampsa.siitonen@witrafi.com

Sami Sahala, Forum Virium Helsinki
projektipäällikkö
puh: +358 44 0255 590
s-posti: sami.sahala@forumvirium.fi

Lisätietoja

Kuva

Sami Sahala

#MaaS #smartmobility #ITS
Mobile: +358 44 0255 590
sami.sahala(at)forumvirium.fi

Lue myös