Urban3 on uusi älykaupunki­kehittämisen innovaatio­keskittymä

Artikkelikuva: Urban3 on uusi älykaupunki­kehittämisen innovaatio­keskittymä

Uusi rakennetun ympäristön ja älykaupunkitoimijoiden innovaatiokeskittymä Urban3 on lanseerattu avaustapahtumassa 18.3.2021. Toimintaa on käynnistetty vuoden 2020 aikana Pohjoismaiden suurimmassa startup-keskittymässä Maria 01:ssä. 

Forum Virium Helsingin hankkeet Mobility Launchpad ja Jätkäsaari Mobility Lab olivat jo vuonna 2019 tuomassa älyliikennettä esiin Maria 01:n sisäpihalla olleella demo-kontilla. Nyt toiminta on siirtynyt sisälle Urban3-tilaan, nimensä mukaisesti Maria 01:n rakennukseen numero 3. Urban3 on kohtaamispaikka rakennetun ympäristön ja älykaupunkitoimijoiden yhteistyön edistämiseksi sekä innovatiivisten ratkaisujen nostamiseksi esiin. Urban3 on suunniteltu yhteistyötilaksi monipuoliselle työskentelylle, tapahtumille ja sisällöntuotannolle. Se on paikka menestystarinoiden levittämiselle niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Urban3 tuo innovaatioekosysteemit yhteen

Urban3:n tilaa ja yhteisöä orkestroi kiinteistö- ja rakentamisalan yleishyödyllinen ekosysteemitoimija KIRAHub. Toiminta on saanut alkunsa KIRA-alan tarpeesta purkaa toimialan sisäisiä siiloja ja saattaa toimijoita yhteen edistämään digitalisaation avulla koko alan kestävää uudistumista. KIRAHubin aloitteesta syntyneen yhteisön tavoitteena on luoda tilasta kokonaisvaltainen ja eläväinen alusta kotimaisen rakennetun ympäristön kestävän tulevaisuuden edistämiseksi.

“Rakennetun ympäristön digitalisoituminen tuo meidät yhä useamman toimialan, kuten energiantuotannon, palveluliiketoiminnan ja liikkumisen piiriin – moni innovaatio syntyy näissä rajapinnoissa. Kentällä on monia ekosysteemitoimijoita, jotka edistävät samoja päämääriä eri näkökulmista. Mielestämme on tärkeä saattaa nämä toimijat ja heidän verkostonsa yhteiseen “tilannehuoneeseen”, jotta visio rakennetun ympäristön tulevaisuudesta voi myös muotoutua yhdessä”,  KIRAHubin yhteisömanageri Vappu Id toteaa.

”Urban3 on ennen kaikkea paikka uusille ideoille. Laajennettu ekosysteemimme mahdollistaa eri alojen yritysten ja ammattilaisten välisen yhteistyön aivan uudella tavalla”, jatkaa Jätkäsaari Mobility Labin projektipäällikkö Janne Rinne Forum Virium Helsingiltä. 

Urban3 tarjoaa jo tilan kuudelle ekosysteemitoimijalle, jotka kaikki edistävät rakennetun ympäristön tai älykaupungin kehitystä omista näkökulmistaan.

“Hyvin toimiva kiinteistö- ja rakentamisala on olennainen osa vaurasta digitaalista yhteiskuntaa, jossa myös henkilötietojen käyttö on päivittäistä. Haluamme osallistua eettisen, ekologisen ja taloudellisen kestävyyden kehittämiseen myös tällä toimialalla”, Teemu Ropponen, MyData Finlandin toiminnanjohtaja perustelee mukana oloaan. 

”Rakennettu ympäristö on myös suurin paikkatietojen kuluttaja. Koska paikkatietojen ja palvelujen tarve kasvaa jatkuvasti, on jäsentemme kannalta arvokasta päästä vuorovaikuttamaan monipuolisesti toimialan toimijoiden kanssa”, GeoForum Finlandin toimitusjohtaja Juha Saarentaus jatkaa. 

”Urban3:ssa meillä on loistavat puitteet yhteistyön ja näkyvyyden, yhteisten tapahtumien ja verkostoitumisen parantamiseksi”, painottaa Mobility Launchpadin projektipäällikkö Raimo Tengvall Forum Virium Helsingiltä. “Tämän yhteistyön myötä me Forum Viriumilla olemme jo päätyneet järjestämään yhteisiä tapahtumia Geoforumin ja KIRAHubin kanssa sekä koulutuksen MyData Globalin kanssa, jo ennen virallista Urban3-lanseeraustakaan.”

Tilaan on myös luotu sisäinen “Media lab, Visual lab & Sound lab” -yhdistelmä. Sen tarkoituksena on palkitun ammattilaistiimin avulla kannustaa toimialaa jakamaan oppejaan ja onnistumisiaan  helposti laajemman kohderyhmän tietoon.

Avoin testialusta uusille  ratkaisuille

“Etsimme sopivinta sijaintia pitkään ja Maria 01:n kampuksella pääsemme laajentamaan ekosysteemiämme aidosti myös start-up -kentälle. Marian kunnianhimoiset laajentumissuunnitelmat sopivat hyvin myös omaan ambitiotasoomme”, KIRAHubin Vappu Id perustelee Urban3:n sijaintia. 

Maria 01 toimii kotipesänä jo yli 150 start-up -yritykselle. Yhteisön jäseninä on pitkälti yli 1000 kunnianhimoista omien toimialojensa edelläkävijää. 

“Start-up-yhteisöstä on noussut uusia yrityksiä hankkeemme toimintaan, ja se on kiinnostava paikka myös muualta tulevien yritysten piloteille”, kertoo Forum Virium Helsingin Mobility Launchpad -hankkeen Raimo Tengvall. 

“Tilamme toiminnallisuuksista showroom- ja testbed-konseptit ovat ekosysteemin kasaamisen jälkeen seuraavat suuret ponnistukset. Tilassa on jo tällä hetkellä monia kotimaisia innovaatioita kokeiltavana. Toivomme, että Urban3:sta kasvaa yleisesti noteerattu testialusta näiden ratkaisuille ja niiden mahdollistamille vaikuttaville kokonaisuuksille.”

Lisätietoja:
Vappu  Id, Yhteisö- ja kulttuurimanageri, KIRAHub
vappu(at)kirahub.org
050 4728 700


Urban3 -tilassa mukana:KIRAHub, Forum Virium Helsinki: Jätkäsaari Mobility Lab & Mobility Launchpad, AEC Business, Vastuu Group & Platform of Trust, KEKO-project, Geoforum Finland, MyData Global, Open Knowledge Finland, Granlund, OiOi & Urbantech Helsinki
Urban3 showroomin toimijat/ratkaisut:
Naava, IISY Freesi, Salto + Ratna, Spacent, OiOi, Granlund, Lightform, Screen Cloud, Ramboll, Zoan, Nokia, Solteq, Genelec, Sova3D + ulkotiloissa sähköautolatauspiste Digitouch/Charzzy

Kuva: Esa Kapila

Lisätietoa

Erityisasiantuntija Raimo Tengvall

Raimo Tengvall
Erityisasiantuntija
+358 40 629 7744
raimo.tengvall@forumvirium.fi

Lue myös