Helsingin seudun uimavesien lämpötilat olivat huipussaan kesä-heinäkuun taitteessa. Pientä nousua lienee kuitenkin vielä luvassa. Reaaliaikaiset lämpötilat löytyvät netistä.
Lämmin kesäkuu nosti uimavesien lämpötiloja. Jopa Helsingin viileimmillä rannoilla Pihlajasaaressa ja Suomenlinnassa päästiin kuun lopulla yli 20°C:n.
Heinäkuun alussa lämpötilat kuitenkin laskivat myrskyjen ja tuulten vuoksi. Muun muassa Helsingin edustalla Matosaaressa laskua on ollut jopa kymmenen astetta.
Tällä hetkellä yli 20 astetta on vain kolmella merenrannalla. Eri rantojen välillä on kuitenkin isojakin eroja ja samassakin paikassa lämpötilat voivat heilahdella päivänkin aikana useita asteita.
Lämpötilasta tietoa puolen tunnin tarkkuudella
Helsingin seudun uimavesien ajantasaiset lämpötilat kokoava uiras.fvh.io-sivu näyttää pääkaupunkiseudun uimavesien lämpötilat puolen tunnin tarkkuudella. Sivusto raportoi päivittäisen vaihtelun myös viimeisen kahden ja puolen vuoden ajalta.
Tällä hetkellä lähes kaikilla rannoilla vesi on kylmempää kuin samaan aikaan vuonna 2022. Viime kesänäkin lämpötilat tosin notkahtivat heinäkuussa, mutta eivät yhtä jyrkästi kuin tänä kesänä. Elokuun taitteessa tuli taas lämpimämpää.
Seurasaareen uusi mittauspiste
Keskikesän iloinen uutinen uimareille on uusi mittauspiste Seurasaaren aidatussa uimalassa. Perinteikäs uimala on ollut käytössä jo vuodesta 1906 lähtien ja sen ovat omistaneet eri uimaseurat. Nykyisin uimala on Helsingin kaupungin hallinnassa ja tänä kesänä sinne saatiin vihdoin sensori, jonka ansiosta veden lämpötilan voi tarkistaa puolen tunnin tarkkuudella verkosta myös talvella.
Uimalassa voi uida alasti muina päivinä, mutta kesäkeskiviikkoina ja -sunnuntaina kaikkien on käytettävä uima-asua.
Poikkeuksellisen matala vedenkorkeus aiheutti mittaushaasteita
Kesäkuussa osa mittauksista oli pielessä miltei kaksi viikkoa, koska kiinteitä mittareita jäi veden pinnan yläpuolelle. Pinnankorkeus oli silloin poikkeuksellisen matalalla, jopa 50 senttimetriä keskimääräistä alempana.
Mittausten kannalta olisikin hyvä, jos sensoreita kiinnitettäisiin uimarantojen merkkipoijuihin. Tätä vaihtoehtoa pohditaan tänä kesänä ja jos se onnistuu, entistä useammalta rannalta saadaan mittaustuloksia.
Kuva: Kuva: Aleksi Poutanen / Helsinki Partners
Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!
Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!
Lisätietoa