Helsingin uimavesien lämpötilat katsottavissa netistä – uusia rantoja Munkkiniemessä, Rajasaaressa ja Sompasaunalla

Artikkelikuva: Helsingin uimavesien lämpötilat katsottavissa netistä – uusia rantoja Munkkiniemessä, Rajasaaressa ja Sompasaunalla

Kesä on alkanut, on aika suunnata rannalle ja uimaan! Huippusuosittu uimavesien lämpötilasivusto uiras.fvh.io palvelee pääkaupunkiseuden uimareita tänäkin kesänä. Uimaveden tarkka lämpötila on katsottavissa netistä Helsingin seudun 22 suositulta rannalta.

Kyseessä on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kokeilu, jossa testataan, kuinka edulliset IoT-sensorit suoriutuvat uimaveden lämpötilan mittauksesta niin kesä- kuin talvikaudella. Uimarantasensorit tuottavat tiedon nettiin vuoden ympäri puolen tunnin tarkkuudella. 

Tänä kesänä palvelussa on mukana uusia uimarantoja, kuten Munkkiniemen, Rajasaaren, Sompasaaren ja Matosaaren rannat. Katajanokan ja Mustikkamaan sensorien asennusta suunnitellaan.

Palvelu on ollut suosittu ja se on kerännyt runsaasti kiitosta ulkouintia ja vesiurheilua harrastavilta. Uimavesien lämpötilat reaaliaikaisesti näyttävällä sivulla vierailtiin viime vuonna lähes 30 000 kertaa kuukaudessa. Nyt sensorien ylläpito on siirtymässä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ympäristötutkijoiden haltuun. 

Dataa hyödynnetään myös tutkimustarkoituksiin

Sensoreita on viety Helsingin uimapaikkojen lisäksi myös muun muassa Espoon Hanikkaan ja Kattilajärvelle sekä Vantaan Kuusijärvelle. Yhteensä sensoreita on toiminnassa tällä hetkellä 22 kohteessa. Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ympäristöseuranta- ja valvonta yksikkö ylläpitää verkostoa ja asentaa uusia antureita , eli verkosto laajenee tulevaisuudessa  entisestään. 

“Rannikonläheiset jatkuvatoimiset lämpötilamittaukset, joiden tulokset ovat heti nähtävillä internetsivuilla, palvelevat hyvin yleistä tietotarvetta. Aineistoa tullaan myös käyttämään ympäristön tilan seurannassa ja tutkimuksellisiin tarkoituksiin. Perinteisesti mittausverkostojen rakentaminen on ollut hyvin kallista. IoT-sensorien avulla voimme rakentaa kattavan, ympäristön tilaa seuraavan verkoston. Näen että menetelmällä on paljon potentiaalia laajentua koskemaan muitakin mittauksia kuin veden lämpötilaa,” kertoo tutkija Emil Nyman Helsingin kaupungin Ympäristöseuranta ja -valvontayksiköstä.

Osa uusista asennetuista  sensoreista on kelluvia, jotka mahdollistavat melko vapaan sijoittelun matalilla rannikkoalueilla. Tähän mennessä käytössä olleet sensorit ovat kiinni laitureissa ja rannan rakennelmissa. Tietoaineisto sensoreista löytyy avoimen datan latauspaikasta

Katso uimaveden lämpötilat: https://uiras.fvh.io/

Tiedotteen kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Lue myös