Helsingin uimavesien lämpötilat katsottavissa netistä – mukana jo 15 rantaa pääkaupunki­seudulta

Artikkelikuva: Helsingin uimavesien lämpötilat katsottavissa netistä – mukana jo 15 rantaa pääkaupunki­seudulta

Kesä ja lomakausi ovat alkaneet, on aika suunnata rannalle ja uimaan! Huippusuosittu uiras.fvh.io palvelee pääkaupunkiseuden uimareita tänäkin kesänä. Uimaveden tarkka lämpötila on katsottavissa netistä Helsingin seudun 15 suositulta rannalta.  

Kyseessä on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kesällä 2020 käynnistämä kokeilu, jossa testataan, kuinka edulliset IoT-sensorit suoriutuvat uimaveden lämpötilan mittauksesta niin kesä- kuin talvikaudella. Uimarantasensorit tuottavat tiedon nettiin vuoden ympäri puolen tunnin tarkkuudella. 

Palvelu on ollut suosittu ja se on kerännyt runsaasti kiitosta ulkouintia harrastavilta. Uimavesien lämpötilat reaaliaikaisesti näyttävällä sivulla on pelkästään viimeisen kuukauden aikana vierailtu lähes 10 000 kertaa. Nyt sensorien ylläpito on siirtymässä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ympäristötutkijoiden haltuun. 

Dataa hyödynnetään myös tutkimustarkoituksiin

Uimaveden lämpötilaa mitattiin aluksi kahdeksalta suositulta rannalta Helsingissä. Vuoden aikana sensoreita on viety Helsingin uimapaikkojen lisäksi myös muun muassa Espoon Hanikkaan ja Kattilajärvelle, sekä Vantaan Kuusijärvelle. Yhteensä sensoreita on toiminnassa tällä hetkellä 15 rannalla. Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on tilannut asennettavaksi kymmenen uutta sensoria eli verkosto laajenee kesäkuun aikana entisestään. 

“Rannikonläheiset jatkuvatoimiset lämpötilamittaukset, joiden tulokset ovat heti nähtävillä internetsivuilla, palvelevat hyvin yleistä tietotarvetta. Aineistoa tullaan myös käyttämään ympäristön tilan seurannassa ja tutkimuksellisiin tarkoituksiin. Perinteisesti mittausverkostojen rakentaminen on ollut hyvin kallista. IoT-sensorien avulla voimme rakentaa kattavan, ympäristön tilaa seuraavan verkoston. Näen että menetelmällä on paljon potentiaalia laajentua koskemaan muitakin mittauksia kuin veden lämpötilaa,” kertoo tutkija Emil Nyman Helsingin kaupungin Ympäristöseuranta ja valvontayksiköstä.

Nyt asennettavat uudet sensorit ovat kelluvia, jotka mahdollistavat melko vapaan sijoittelun matalilla rannikkoalueilla. Tähän mennessä käytössä olleet sensorit ovat kiinni laitureissa ja rannan rakennelmissa. Tietoaineisto sensoreista löytyy avoimen datan latauspaikasta

Aiemmin tänä vuonna uimarantojen veden reaaliaikainen lämpötila valittiin HRI-palvelun vuoden 2020 parhaaksi data-avaukseksi.

Kuva: Vilma Ihalainen, Helsingin kaupunki

Lisätietoa

Erityisasiantuntija, ohjelmistosuunnittelija Aapo Rista

Aapo Rista
Erityisasiantuntija, ohjelmistosuunnittelija
+358 40 674 0440
aapo.rista@forumvirium.fi

Lue myös