Forum Virium Helsinki toteuttaa Helsingin data- ja ilmastostrategiaa

Takana on merkillinen koronavuosi 2020 ja edessä toivottavasti normaaliin palautumisen vuosi 2021. Usko ihmisen kykyyn ratkaista ongelmia on nyt happotestissä, kun rokotukset alkavat alkuvuodesta 2021.

Lääketeollisuuden vanhat opit ja siihen liittyvä tietotaito sekä datan hyödyntäminen ovat lyhentäneet rokotteiden kehityssykliä huomattavasti. Aiemmin valmiin rokotteen kehittäminen laskettiin vuosissa, nyt kuukausissa. Tämä antaa uskoa myös muiden haasteiden osalta. Toivon vahvasti, että tutkimusta ja innovaatiota hyödynnetään tulevan vuoden ja vuosien aikana muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan samalla tarmolla kuin nyt koronaviruksen torjuntaan.

Ihminen yleensä onnistuu, kun selkä on seinää vasten ja pakko ohjaa toimintaa. Yhdysvallat palasivat presidentinvaalien jälkeen takaisin Pariisin sopimukseen. Tämä tuo asukasluvultaan suhteutettuna suurimman ilmastokuormittajan takaisin neuvottelupöytään muiden maiden kanssa. Päätös antaa myös vahvan signaalin rahoitusmarkkinoille siitä, mihin voimavarat tulee keskittää tulevien vuosien aikana. Kun valtavat resurssit siirtyvät rahoittamaan kehitystyötä vihreän energian, liikkuvuuden ja rakentamisen ratkaisuihin, syntyy uutta työtä tuleville sukupolville. Green on uusi FAANG.

Tämän muutoksen mahdollisuuden on ottanut vakavasti myös Helsinki. Hiilineutraaliuteen siirtymisen aikataulu vuoteen 2035 mennessä on kunnianhimoinen. Kun ottaa huomioon vielä koronan aiheuttaman taloudellisen rasituksen, haaste on merkittävä.

Forum Virium Helsinki siirtyy datan hyödyntämisen aikaan

Vuoden 2021 aikana laitamme Forum Viriumissa uuden vaihteen silmään datan hyödyntämisessä. Kehittymisen keskiössä on dataosaamisen kasvattaminen valituilla alueilla. Tätä osaamista hyödynnetään jatkossa Helsingin kaupungin toimialojen ja tytäryhtiöiden kanssa kaupunki-innovaatioiden kehittämisessä. Tämä tukee kaupungin datavisiota, jossa Helsingin kaupungin data on maailman käytettävintä ja käytetyintä vuoteen 2025 mennessä. 

Visionamme on, että datan avulla kehitämme maailman toimivinta kaupunkiekosysteemiä. Pitkän aikajänteen tavoitteenamme on kehittää Helsingistä yksi Euroopan johtavista datapääkaupungeista.  Data on jatkossa entistä vahvemmin mukana innovaatioiden kehittämisessä ja yritysten mahdollisuuksien tunnistamisessa. Forum Virium Helsingin työntekijöiden datakykyjä kehitetään aitojen käyttötapausten kautta.

Forum Virium on vuosien aikana ollut mukana nostamassa Helsinkiä dataan liittyvissä kehityshankkeissa. Datan avaaminen, hyödyntäminen ja muun muassa digitaalisen kaksosen kehittämisessä olemme olleet mukana jo pitkään. Dataan panostaminen muuttaa innovaatiotoimintaa ja palvelun taso paranee kokeilutoiminnassa. Missionamme on edistää kaupunkiyhteisön datavarantojen jakamista ja hyödyntämistä. Tavoittelemme sillä hyötyjä koko Helsingin alueen yhteisölle.

Helsinki älykaupunkivertailujen kärjessä ja The New York Timesissa

Vuoden 2020 toimintamme kohokohtia olivat robottibussien koeajot Pasilassa Sensible 4:n kanssa ja lähettirobotin testaus Redin kauppakeskuksessa Koneen ja SRV:n kanssa. Autoimme Deep Sensing Algorithms -yritystä kehittämään ja tutkimaan koronaviruksen puhallustestiä Laakson terveysasemalla. Kaupunkilaisilta hyvää palautetta sai Vartiosaaressa pilotoitu kännykällä tilattava sähkölautta. Kustaankartanon seniorikeskuksessa OiOi Collectiven ja Senopin kanssa kokeiltu multisensorinen aistihuone vähensi tutkitusti ikäihmisten masennusta ja psyykelääkityksen tarvetta. Teimme viime vuoden aikana merkittävää innovaatioyhteistyötä myös muun muassa Nesteen, DB Schenkerin ja Volkswagenin kanssa.

Forum Virium sai runsaasti medianäkyvyyttä 2020. Esimerkiksi The New York Times kirjoitti Forum Viriumista ja Helsingin kestävän kehityksen älyratkaisuista pitkän ja ylistävän jutun. Viestintämme tavoitti 50 miljoonaa ihmistä globaalisti viime vuonna.

Systemaattinen työmme Helsingin älykaupunkikehityksessä johti erinomaisiin sijoituksiin vuoden 2020 älykaupunkivertailuissa. Helsinki oli IMD Smart City Indexissä maailman toiseksi paras älykaupunki. Suomi oli Euroopan komission Innovation Scorecard -vertailussa maanosan toiseksi innovatiivisin maa. Sijoitukset eivät koskaan ennen ole olleet näin hyviä. Kiitos upeasta työstä ja saavutuksista Forum Virium Helsingin henkilöstölle!

Vuosi 2021 alkaa Forum Viriumissa vahvoissa merkeissä. EU-rahoitteinen hankeportfolio on vahva ja Helsingin panostus innovaatioiden hyödyntämiseen Helsingin toimialoilla on saanut lisää resursseja.  Forum Viriumin hankeportfolion suuruus vuodelle 2021 on noin 7 miljoonaa euroa. Henkilöstöä meillä työskentelee 60 henkeä. Forum Viriumin työtyytyväisyys on hyvällä tasolla. Tuoreimman työtyytyväisyyskyselyn keskiarvoksi tuli 4,24/5. Suositteluindeksimme Net Promoter Score on niin ikään huippuluvussa 67.

 Haluatko tulla kehittämään tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja kanssamme? Katso täältä miten pääset mukaan!

Etsimme myös jatkuvasti uusia fiksuja ihmisiä meille töihin. Seuraa avoimia työpaikkoja Twitter-kanavaltamme sekä uutiskirjeestämme.

Lisätietoa

Toimitusjohtaja Mika Malin

Mika Malin
Toimitusjohtaja
+358 40 668 5599
mika.malin@forumvirium.fi

Lue myös