Pormestari Vapaavuori: Helsingistä maailman toimivin älykaupunki

Artikkelikuva: Pormestari Vapaavuori: Helsingistä maailman toimivin älykaupunki

Helsinki pyrkii maailman toimivimmaksi älykaupungiksi, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

“Helsingin uuden strategian ydin on olla maailman toimivin kaupunki. Toimivan kaupungin on välttämätöntä olla myös älykäs”, Vapaavuori sanoi puheessaan Smart City 2017 -tapahtumassa Helsingissä marraskuussa.

Vapaavuoren mukaan maailman toimivimassa älykaupungissa asukkaiden elämä on hyvää, arki edistyksellistä ja elinkeinoelämä kukoistaa. Älykaupungin rakennuspalikoita ovat muun muassa fiksut asukkaat, innovatiiviset yritykset, kaupungin mahdollistamat kokeilut ja avoin data.

Avoin data ja älyliikenne kukoistavat

Yhden vertailun mukaan vain New Yorkissa on avattu enemmän dataa kuin Helsingissä. Helsingin kaupunki alkoi avata dataa innovaatioyksikkönsä Forum Viriumin aloitteesta jo useita vuosia sitten.

“Datan avaaminen on älykaupunkien toiminnan ytimessä. Yhdistettynä avoimiin rajapintoihin se mahdollistaa uutta liiketoimintaa ja kaupunkilaisten osallistumista”, Vapaavuori sanoi.

Innovatiisista yrityksistä pormestari nostaa esiin älyliikenteen toimijat. Helsingin kasvaessa tarve älykkäille liikenneratkaisuille lisääntyy. Helsinki on myös juuri sopivan kokoinen kaupunki älyliikenteen kehittämiseen ja testaamiseen.

“Älyliikenne parantaa kaupunkilaisten elämänlaatua ja samalla se avaa valtavia mahdollisuuksia kansainväliselle liiketoiminnalle.”

Maailman ongelmat ratkaistaan kaupungeissa yhteistyöllä

Pormestarin mukaan älykaupunkien ratkaisut vastaavat myös ilmastonmuutoksen haasteisiin. Esimerkiksi Helsingin Kalasataman älykaupunginosassa asukkaat voivat seurata energiankäyttöään, varata joustotiloja ja käyttää keskitettyä jätejärjestelmää. Energiankuluttajat voivat olla myös energian tuottajia.

Helsingistä tehdään maailman toimivin älykaupunki yhteistyöllä.

“Ratkaisut ihmiskunnan haastavimpiin kysymyksiin syntyvät kaupungeissa. Kaupunki voi toimia alustana, mahdollistajana ja aktiivisena kumppanina kansalaisten, yritysten ja tiedeyhteisön suuntaan”, Vapaavuori sanoi.

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhdessä yritysten, tutkimuslaitosten, asukkaiden ja kaupungin kanssa.

Lue myös