Päätöksen äärellä – kansalaisdemokratiaa tukeva mediaformaatti

Artikkelikuva: Päätöksen äärellä – kansalaisdemokratiaa tukeva mediaformaatti

Miten kaupunkilaiset voisivat osallistua monimutkaiseen päätöksentekoon? Miten kaupungin aktiivisten yhteisöjen viestintää voisi tukea ja tuoda kaupunkilaisten äänen kuuluviin päättäjille?

Nämä kysymykset askarruttavat kunnissa sekä päättäjien että kaupunkilaisten mieltä. Stadi.TV tuottaa tietoa paikallispolitiikasta selkokielellä ja tukee kaupunkilaisten omaa ääntä ja pääsyä päätösten taustoihin ja äärelle.

Päätöksen äärellä PUHE avaa päätöksenteon taustoja, prosesseja sekä tietopohjaa ja tekee niitä läpinäkyviksi. Tällöin myös kaupunkilaiset saavat tiedon käyttöönsä jo ennen päätöksiä ja voivat vaikuttaa politiikkaan myös vaalien välissä. Päätöksen äärellä PUHE -ohjelmassa kaupunkilaiset, päättäjät ja asiantuntijat keskustelevat heille tärkeistä aiheista. Päätöksen äärellä ohjelmasarjassa PUHE:en lisäksi taustatietoa ja ekstramateriaalia tarjoaa Päätöksen äärellä TAUSTA sekä Päätöksen äärellä TILASTO, joka pureutuu avoimen datan avulla tilastojen maailmaan.

Tiistaina 28.1. Lasipalatsilla keskustelua vetivät Aurinkoisen hymyn aktiivit. Itäkeskuksessa sijaitseva Aurinkoinen Hymy tukee syrjässä olevien arjesta selviytymistä ja tarjoaa vertaistukea sekä mielekästä toimintaa arkeen. Studiossa vieraina olivat mm. varavaltuutettu Pertti Villo (ps.), kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo (vas.) sekä Pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskuksen johtaja Jussi Niemi-Pynttäri. Helsingin polkupyöräilijöiden ohjelma keskiviikkona 29.1. keskittyi ruohonjuuritason vaikuttamiseen pyöräilyn edistämiseksi. Käytännön esimerkkeinä tutustuttiin pyöräilevään työmatkabussiin ja Hyvä työpaikka pyöräillä -projektiin. Vieraina pyöräilevä kaupunginosa-aktiivi Jani Marjanen, HSL:n Helena Suomela sekä Helsingin polkupyöräilijät ry:n edustajia. Torstaina 30.1. ohjelman vetivät Curly ry:n nuoret. Curly on yhdistys, joka julkaisee nuorten lehteä ja järjestää mediaan liittyviä kursseja ja leirejä. Ohjelman aiheena oli katsaus tämän päivän nuorten rooliin päätöksenteossa. Vieraina oli toimittaja ja valtuustovahti Laura Haapala, kaksi edustajaa Ruuti-työryhmästä sekä nuorisolautakunnan edustajia.

Aiemmin Lasipalatsilla on järjestetty mm. Päätöksen äärellä -kunnallisvaalipaneelikeskustelu vuonna 2012. Viikon aikana käsiteltiin mm. kaupunki-identiteettiä, kaupunkisuunnittelua sekä seksuaalivähemmistöjen tilannetta Helsingissä. Vaalipaneelin lisäksi Päätöksen äärellä -ohjelma on pureutunut muun muassa vanhusten palveluihin ja oikeuksiin, kaupungin digitaaliseen kehittymiseen, sekä kysymykseen ”Mikä on kaupunginvaltuusto ja miten se toimii?”. Kaikki nämä ohjelmat ovat nähtävissä tallenteena Stadi.TV:n Päätöksen äärellä-kanavalta

Tänä keväänä Päätöksen äärellä –ohjelmasarjaa kehitetään Helsingin seudun yhteisöjen avulla. Tavoitteena on kartoittaa yhteisöjen viestinnällisiä tarpeita sekä pilotoida Päätöksen äärellä – ohjelmasarjan tekemistä yhteisöjen kanssa. ”Haluamme antaa yhteisöille työkalut jatkuvaan ja yhteisölähtöiseen videotuotantoon.” kertoo tuottaja Jenni Niemiaho. Oman viestinnän kehittämisestä audiovisuaalisin keinoin kiinnostuneiden yhteisöjen haku on jo alkanut. Kevään aikana yhteisöt saavat opetusta taustoittavien inserttien tekemisestä, datavisualisaatioiden kokoamisesta sekä puheohjelman järjestämisestä.

Päätöksen äärellä -ohjelman Facebook-sivulta voit seurata projektin etenemistä.

Lisätiedot:

Jenni Niemiaho
Tuottaja, Stadi.TV
0401676680 / jenni.niemiaho(a)stadi.tv

 

Lue myös