OpenHouseHelsingin mobiili arkkitehtuuriopas tarjoaa reittejä ja kohteita

Artikkelikuva: OpenHouseHelsingin mobiili arkkitehtuuriopas tarjoaa reittejä ja kohteita
Vapaapäivä eikä mitään tekemistä? Junaa odottaessa olisi 30 minuuttia aikaa, mitäs nyt? Tärkeä vieras tulossa eikä mitään ohjelmaa? OpenHouseHelsingin arkkitehtuuriopas tarjoaa reittejä ja kohteita kaikille.  
 
OpenHouseHelsingin tuottama puhelimeen ladattava opas tarjoaa kierroksia ja tietoa niin historiallisista kuin uusistakin arkkitehtuurikohteista. Mukana on lähes 100 kohdetta pääkaupunkiseudulla. Helsingin arkkitehtuuriin tutustuminen tuskin voisi olla enää helpompaa.
 
”Koska OpenHouseHelsinki-tapahtuma on vain kerran vuodessa, halusimme luoda ilmaisen, ympäri vuoden toimivan oppaan, jonka avulla helsinkiläiset ja täällä vierailevat voisivat helposti tutustua kaupunkiin ja sen arkkitehtuuriin” kertoo OpenHouse ry:n varapuheenjohtaja Sari Lehtonen.
 
OpenHouseHelsinki-tapahtuman ideana on avata normaalisti suljettuna olevia kohteita yhden viikonlopun aikana. Nyt valmistunut arkkitehtuuriopas ei sinänsä avaa ovia, mutta tarjoaa laajan kattauksen uuteen ja vanhaan arkkitehtuuriin sekä muihin kiinnostaviin paikkoihin.
 
Oppaan avulla voi löytää helposti itseä lähimpänä oleva kiinnostavat arkkitehtuurikohteet ja kerätä omia suosikkikohteita vaikka omiksi reiteiksi.
 
Kohteiden materiaali avoimena datana
 
Helsingin kaupunki on rahoittanut arkkitehtuurioppaan tuotantoa ja edellyttää, että kohteista kertova materiaali jaetaan myös avoimena datana. Tällöin sitä voidaan hyödyntää muissa kaupungin arkkitehtuuria ja historiaa esittelevissä palveluissa. Mobiilioppaan sisällöistä avoimena datana on julkaistu tekstit eli kohteiden kuvaukset, mutta ei kuvia.
 
Avoimen datan hyötynä on kohteiden näkyminen mahdollisimman monessa palvelussa tulevaisuudessa. Digitaalisuus mahdollistaa erilaisten karttanäkymien koostamisen helposti erilaisille kohderyhmille. Laaja näkyvyys nostaa tietoisuutta laadukkaasta ja kiinnostavasta arkkitehtuurista Helsingissä.
 
Aineistot tullaan jakamaan Helsingin kaupungin suosittelemalla ”HRI Nimeä -lisenssillä”, jonka määritelmä löytyy osoitteesta: http://www.hri.fi/lisenssit/hri-nimea
 
Mobiili arkkitehtuuriopas toimii iPhone ja Android käyttäjärjestelmillä. Opas on suomenkielinen, englanninkielinen versio on tulossa syksyn aikana.
 
Lataa opas täältä: http://helark.openhousehelsinki.fi
 
Opas on toteutettu yhteistyössä Forum Virium Helsingin ja Metro-lehden kanssa. Projektia on tukenut Helsingin kaupungin innovaatiorahasto sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.
 

Lue myös