Living Lab -ajattelu leviää Koreassa

Helsinki Living Lab on suomalainen vientituote, jota on esitelty viime aikoina menestyksekkäästi niin Koreassa kuin Pariisissakin. Living Lab -yhteistyö korealaisten kanssa jatkuu syksyllä 2008, jolloin aasialaiset vieraat osallistuvat Helsinki Living Labin järjestämiin tilaisuuksiin Helsingissä. Prosessipäällikkö Janne Oravan mukaan suomalaisten ja korealaisten hengenheimolaisuus tekee yhteistyöstä luontevaa ja vaivatonta. Myös Helsinki Living Labin kotimainen verkosto laajenee syksyllä uusilla jäsenillä.

Kesäkuun alussa Soulissa Koreassa järjestettiin Korea-Finland Business Summit 2008, jonka eräänä teemana oli Forum Virium Helsingin edistämä Living Lab -ajattelu. Tilaisuuden ajankohdan taustalla oli Finnairin kesäkuun alussa avaama suora reitti Helsingistä Souliin.

– Esittelimme Soulissa Helsinki Living Labin toimintaa ja ajatusmaailmaa. Vastaanotto oli hyvin positiivinen ja sovimme useamman korealaisen tahon kanssa jatkokeskusteluista. Syyskuussa 2008 järjestämme Helsingissä Living Lab Innovations Vol. 2 –seminaarin, johon kutsumme myös korealaisia, kertoo Janne Orava.

Soulin lisäksi Orava on käynyt esittelemässä Helsinki Living Labia mm. Pariisissa, Singaporessa, Stuttgartissa, Belfastissa ja Kööpenhaminassa. Soulissa Orava oli osa suomalaista 37 hengen delegaatiota, jossa oli edustajia muun muassa Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeilta, Greater Helsinki Promotion Oy:stä, RFID-Labista ja Elisasta. Summitissa vieraili oman liikemiesdelegaationsa kanssa myös pääministeri Matti Vanhanen.

Kansainvälistä yhteistyötä Soulista Barcelonaan

Oravan mukaan Summitin ja sen esitysten lisäksi kiinnostavaa Koreassa oli vierailu Soulin lähellä sijaitsevalle Incheonin Free Economic Zone (IFEZ) -vapaakauppa-alueelle. IFEZ on maantieteelliseltä laajuudeltaan noin kolmasosa Singaporesta ja jonkinlaista kilpailijaa Singaporelle alueesta on myös ajateltu.

– Suunnitelmat ovat kovat ja 3D-mallinnus alueen tulevaisuudesta näyttää lupaavalta. Korealaiset kutsuivat itse aluetta ”test-bediksi”, mutta mitä enemmän esittelyjä kuuntelin, sitä enemmän se alkoi meidän Living Lab -ajatteluamme muistuttaa. Korean hallitus aikoo muun muassa testata IFEZ-alueella omia julkisia palvelujaan, sanoo Orava.

Keskusteluja käytiin suomalaisten ja IFEZ:n edustajien välillä runsaasti ja edustajat kutsutaan Helsinkiin ensi syksynä Helsinki Living Labin vieraiksi Living Lab Innovations Vol. 2 -seminaariin. Syyskuun lopun seminaarin lisäksi korealaiset osallistuvat pyöreän pöydän neuvotteluihin Helsinki Living Lab -verkoston jäsenten kanssa ja tekevät yritysvierailuja.

Korean lisäksi Helsinki Living Labin kansainväliseen yhteistyöhön liittyy myös koko Euroopan laajuinen European Network of Living Labs (ENoLL) -verkosto. Eri puolilla Eurooppaa on kesän 2008 alussa kaikkiaan 52 Living Labia, ja lisää on tulossa.

– Marraskuun 2008 loppuun mennessä Euroopan laajuisessa verkostossa on jo 80 Living Labia. Sen jälkeen katsotaan tarkemmin, millaisia yhteistyökuvioita Living Labien välille voidaan synnyttää. Helsinki, Bryssel, Pariisi, Rooma, Ljubljana, Budapest, Amsterdam, Barcelona ja Lissabon ovat ottaneet tässä asiassa varaslähdön ja suunnittelevat yhteistyökuvioita jo nyt, paljastaa Orava.

Helsinki Living Lab voi kasvaa jopa 100 toimijan verkostoksi

Eurooppalaisen yhteistyön lisääntymisen ohella Helsinki Living Labin yhteistyöverkosto kasvaa myös sekä pääkaupunkiseudulla että maanlaajuisesti Elokuun lopussa Helsingissä pohdiskellaan Helsingin Kauppakorkeakoulun CKIR:n (Center for Knowledge and Innovation Research) kanssa Living Labien akateemista ja tutkimuksellista puolta. Syyskuun ensimmäisellä viikolla käydään puolestaan kaikille halukkaille avoin pyöreän pöydän keskustelu pääkaupunkiseudun kaikkien Living Labien kesken.

– Living Lab -maratonjuoksu on vasta alussa. Nyt on juostu 192 metriä, joten 42 kilometriä on vielä jäljellä. Toukokuun 2008 lopussa päättyneeseen Tekesin rahoittamaan Living Lab -kokonaisuuteen osallistui 15 toimijaa. Nyt Helsinki Living Labissa on mukana 30 toimijaa ja uskon, että verkostoon voi lähiaikoina tulla mukaan 50 – 100 toimijaa pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomesta. Samalla varsinaisten toimivien Living Labien määrä voi kasvaa nykyisestä seitsemästä pariinkymmeneen, arvelee Orava. Pyöreän pöydän neuvottelut verkoston jäsenten kesken on tarkoitus saada valmiiksi ennen 24.9.2008 järjestettävää Living Lab Innovations Vol. 2 -seminaaria. Seminaarisarjan ensimmäinen osa (Vol. 1) järjestettiin Helsingissä marraskuussa 2007.

Lue myös