Kumppanikoodarit – avoimuutta ja ketteryyttä Helsingin it-kehitykseen

Artikkelikuva: Kumppanikoodarit – avoimuutta ja ketteryyttä Helsingin it-kehitykseen

Tammikuussa työnsä aloittaneet kumppanikoodaajat avaavat julkista dataa, hyödyntävät avoimia työkaluja ja rakentavat verkkopalveluja kaupunkilaisille.

Kaupungin tietojärjestelmät on rakennettu virkamiesten tarpeisiin. Avoimen datan ammattilainen Juha Yrjölä pestattiin töihin uudenlaiseksi it-asiantuntijaksi. Hän katsoo Helsingin tietojärjestelmiä tiedonjanoisen kaupunkilaisen silmin.

Toinen Code for Europe -ohjelman kumppanikoodareista on Tuukka Hastrup. Hänen työpaikkansa, Helsingin seudun joukkoliikenteestä vastaava HSL, on pullollaan joukkoliikenteen asiantuntemusta. Talon ainoana koodaustaitoisena Hastrup pystyy myös auttamaan it-hankinnoissa. Kun osaa itse kehittää ohjelmistoja, voi välttää kalliiksi tulevat sudenkuopat.

Lähdekoodi jakoon
Code for Europe -ohjelman tavoitteena on rakentaa kaupunkilaisille yhä parempia palveluja uuden teknologian keinoin. Helsinkiin ja viiteen muuhun EU-kaupunkiin palkattujen lahjakkaiden web-kehittäjien työ julkaistaan avoimena lähdekoodina.  Syntyneitä palveluita voi hyödyntää vapaasti muissa kaupungeissa.

Ensimmäisinä työviikkoinaan Juha Yrjölä on tutustunut Helsingin kaupungin asiakirjahallintajärjestelmä Ahjoon. Hänen toimeksiantonsa on selvä: miten kaupungin 5000 virkamiehen ja päätöksentekijän käyttämän paperittoman toimistojärjestelmän tiedot saataisiin avattua kaikkien kaupunkien päätöksenteosta kiinnostuneiden käyttöön?

Järjestelmän tietosisältö julkaistaan helmikuun aikana avoimena raakadatana kaikkien halukkaiden hyödynnettäväksi. ”Teen järjestelmään aluksi hieman kehittäjäystävällisemmän rajapinnan, joka hyödyntää moderneja web-teknologioita. Seuraavassa vaiheessa tarkoituksena on tehdä käyttöliittymä, jota tavallinen kansalainenkin pystyy käyttämään”, Yrjölä kertoo suunnitelmistaan.

Tavoitteena on, että kaupunkilainen pystyisi seuraamaan esimerkiksi kotikaupunginosansa päätöksentekoa, tai selvittämään eri hakusanoilla, miten omat mielenkiinnon kohteet etenevät kaupungin päätöksenteossa.

Navigaattori joukkoliikennematkustajalle
Tuukka Hastrupin tärkein kehitysprojekti on uudenlainen navigaattoriohjelmisto joukkoliikenteen käyttäjille. Autoilijoiden elämää helpottava, käännös käännökseltä neuvova navigaattorisovellus, on tarkoitus tuoda myös joukkoliikennematkustajien ulottuville. ”Sovellus neuvoo, millä pysäkillä pitää vaihtaa bussia, ja lähdetäänkö pysäkiltä oikealle vai vasemmalle”, Hastrup kuvailee.

HSL on yksi datan avaamisen pioneereista Suomessa. HSL:n julkaisemaa aikatauludataa ja reitityspalvelua hyödynnetään esimerkiksi kymmenissä harrastajavoimin syntyneissä mobiiliohjelmistoissa, kuten iPhonen ReittiGPS:ssä ja Android-puhelimissa toimivassa Andropas-sovelluksessa. Nyt kokeillaan, saisiko joukkoliikenneoperaattori toteutettua entistäkin haastavamman ohjelmistoprojektin, kun avuksi otetaan open source -maailman hyvin tuntevan Tuukka Hastrupin opit.

Avoimuutta hankintoihin
Joukkoliikennenavigaattorin koodi julkaistaan avoimena kaikkien käyttöön, ja HSL:n avoimen aikatauludatan hyödyntäjiä innostetaan mukaan kehitystyöhön. ”Tällaisessa hankkeessa olisi isot riskit ja rahaa palaisi, jos sitä lähdettäisiin toteuttamaan perinteisillä hankintatavoilla”, Hastrup arvioi.

Hastrup ja Yrjölä toivovat, että he pystyisivät myös auttamaan kaupunkia ja kaupunkilaisia hyödyntämään jo olemassa olevia ja vapaasti saatavissa olevia työkaluja ja tietolähteitä.  Aina ei tarvitse edes hankkia mitään, jos sen osaa tehdä tai opettelee tekemään itse. ”Viime viikolla tein parissa tunnissa kaupungin avoimesta datasta esimerkkipalvelun, joka näyttää kartalla, missä kaupungin lumiaurat juuri sillä hetkellä liikkuvat”, Yrjölä kertoo. Kapeampia esimerkkipalveluja on siis mahdollista tehdä ketterästi ihan itsekin.

Teksti: Petja Partanen

Code for Europe -hankkeen kumppanikoodarit kehittävät sähköisiä palveluja kaupunkilaisille Helsingin lisäksi viidessä muussa eurooppalaisessa kaupungissa – Amsterdamissa, Barcelonassa, Berliinissä, Manchesterissa ja Roomassa. http://codeforeurope.net/
 

Lue myös