Kesäkoulussa älykkäämpiä ja luovempia kaupunkeja

Artikkelikuva: Kesäkoulussa älykkäämpiä ja luovempia kaupunkeja

European Network of Living Labs (ENoLL) -verkoston kesäkoulussa keskusteltiin älykkäistä ja luovista kaupungeista. Forum Virium Helsinki oli mukana aktivoimassa avoimen tiedon lähettiläitä ja käytännön tekijöitä eri kaupunkeihin. Lisäksi esittelimme CitySDK-hankkeessa edistettävää Open311-palauterajapintaa, joka on oiva esimerkki kansalaisten osallistumiskanavasta.

              
Kuva: ENoLL

Useamman päivän kestänyt tapahtuma houkutteli Manchesteriin Englantiin 150 osanottajaa ympäri maailmaa. Forum Virium Helsinki oli mukana kahdessa sessiossa: Shaping Innovation for Smart Cities sekä Living Lab tools and methodologies.

 
Älykkäiden kaupunkipalveluiden workshopissa käsiteltiin avoimen tiedon avaamiseen, käyttämiseen ja hyödyntämiseen liittyviä käytännön asioita: mitä on avoin tieto sekä avoimet ja yhteensopivat rajapinnat, millaisia toimijoita niiden ympärille syntyvä ekosysteemi tarvitsee. Esimerkkeinä toimivat CitySDK– ja Code4Europe-hankkeet, joissa näitä asioita on käytännössä tutkittu ja edistetty. 
 
”Tavoitteenamme oli, että tapaamisen jälkeen osallistujat tietävät tarkalleen, mihin asioihin tarttua, jotta avoimen tiedon hyödyntäminen yleistyisi heidän kotikaupungissaan. Kävimme läpi paljon käytännön esimerkkejä, työkaluja ja keinoja, joilla herätellä keskeisiä toimijoita itse kunkin kaupungeissa”, kertoo projektipäällikkö Hanna Niemi-Hugaerts Forum Virium Helsingistä.
 
Kuva: ENoLL
 
Palauterajapinta hyödyksi
 
Seminaarin toisessa workshopissa syvennyttiin tarkemmin avoimien rajapintojen maailmaan. Käsittelyssä oli Open311, Helsingissä ja kuudessa muussa kaupungissa avattu palauterajapinta. Se on kanava, jota myös living labit voisivat hyödyntää omassa toiminnassaan.

 

Open311 mahdollistaa entistä tiiviimmän yhteistyön kaupungin kanssa. Sen avulla living labit voisivat kerätä kaupunkilaisten näkemyksiä käyttäen samaa sovellusta, jolla kaupunki kerää asukkailta suoraa palautetta. Toisaalta living labit voisivat myös hyödyntää Open311-palauterajapinnan kautta syntyvää – ja löytyvää – palautemassaa omissa tutkimus- ja kehityshankkeissaan. Kaikki materiaali on tarjolla avoimena datana.
 
”Useat kaupungit pyrkivät nyt Helsingin tavoin tarjoamaan avoimen ohjelmointirajapinnan, jonka avulla sovelluskehittäjät voivat hyödyntää kaupungin tuottamaa tietoa ja rakentaa uusia, innovatiivisia sovelluksia. Kaupunkilaiset voivat jatkossa itse valita, millä sovelluksella he haluavat palautetta antaa, ja rajapinnan ansiosta palaute päätyy aina kaupungin omiin järjestelmiin”, Hanna toteaa.
 
Verkostoon uusia jäseniä
 
European Network of Living Labs on vuonna 2006 perustettu verkosto, joka kokoaa eri maiden innovaatioyhteisöt saman katon alle. Tämän vuoden kesäkoulussa verkosto kasvoi 25 uudella jäsenellä. Joukossa oli runsaasti myös Euroopan ulkopuolisia organisaatioita. 
 
Yhteensä ENoLL:ssa on mukana jo 345 living labia ympäri maailmaa. Forum Virium Helsinki on yksi verkoston perustajajäsenistä. Toimitusjohtaja Jarmo Eskelinen toimii sekä verkoston presidenttinä että yhdistyksen puheenjohtajana.
 
ENoLLin kesäkoulu järjestettiin tänä vuonna neljännen kerran. 
 

ENoLL webpage www.openlivinglabs.eu
 
 
Lue lisää 
 
 

Kuva: ENoLL
 
 

Lue myös