Kehittäjäyhteisö rakastaa haasteita!

Artikkelikuva: Kehittäjäyhteisö rakastaa haasteita!

CitySDK:n kansainväliset partnerit kokoontuivat Helsingin työpajaan 5.-6. kesäkuuta 2012. Kaksipäiväisen työpajan aikana keskityttiin hankkeen konkreettiseen etenemiseen, mutta ideoita haettiin myös paikallisen sidosryhmän kokemusten kautta. Työpajassa esittäytyi Helsingin seudun liikenne-kuntayhtymä HSL, joka on toiminut tärkeänä edelläkävijänä julkisen liikenteen rajapintojen avaamisessa Helsingin seudulla. Hankkeen tiimoilta järjestettiin lisäksi 4.6. kehittäjille suunnattu devaajailta.

Avoimet rajapinnat – asiakkaat kiittävät
Jari Honkonen HSL:stä valotti CitySDK:n partnereille rajapintojen avaamisen prosesseja ja avaamisesta seuranneita hyötyjä. HSL avasi julkisen liikenteen aikataulu- ja reitti-informaation rajapinnat vuonna 2009. Tämä mahdollisti ensimmäistä kertaa kehittäjäyhteisön pääsyn Helsingin seudun julkisen liikenteen kattavaan datapakettiin, jonka pohjalta alkoi ilmestyä uusia kaupungissa liikkumista helpottavia mobiilisovelluksia.  Tänä päivänä mitä erilaisimpia sovelluksia on yhteensä jo yli 30. Kehittäjäyhteisön toteuttamat sovellukset palvelevat HSL:n asiakkaita siinä missä HSL:n oma nettipohjainen Reittiopas-palvelukin (www.reittiopas.fi). Honkonen totesi esityksessään uusien mobiilisovellusten täydentävän sujuvasti HSL:n omia palveluita. Kehittäjäyhteisön toteuttamat mobiilisovellukset ovat saaneet myös kiitosta HSL:n asiakkailta.     
 
Rohkeasti rajapintoja avaamaan -yhteistyöllä onnistumisiin
Samuel Rinnetmäki ja Ilkka Pirttimaa edustivat paikallista kehittäjäyhteisöä, joka hyödyntää HSL:n avoimia rajapintoja sovelluskehityksessä. Kehittäjät kokevat HSL:n rajapinnat hyviksi, joskin kehitykselle on edelleen tilaa. Rinnetmäki painottikin yleisölle, että kaupunkien ei tulisi suhtautua liian varovasti rajapintojen avaamiseen. Kehittäjät rakastavat haasteita ja suhtautuvat intohimoisesti epätäydellisen rajapinnan jalostamiseen, yhdessä sen avanneen tahon kanssa. Keskeistä rajapintojen avaamisessa onkin tarjota ja ylläpitää viestintäkanavia kehittäjäyhteisön kanssa, jotta tieto ja palaute kulkevat tahojen välillä kitkatta. Aktiivinen tietojen, kokemusten ja ideoiden vaihtaminen mahdollistaa rajapintojen jatkuvan kehityksen.
 
Pirttimaa kertoi käytännön sovelluskehitystyöstä: hän on rakentanut useita HSL:n liikennedataan pohjautuvia mobiilisovelluksia. Kyyti on mobiilisovellus, jonka Pirttimaa rakensi vuonna 2011 järjestettyyn HSL:n  mobiilikilpailuun. Kyyti palkittiiin kilpailussa toisella sijalla. Kilpailu keräsi yhteensä 60 mobiilisovellusideaa. Kyyti-sovellus tarjoaa pääkaupunkiseudun liikennetiedot kännykkään: pysäkkien aikataulutiedot, liikenteen poikkeusilmoitukset, sekä raitiovaunujen reaaliaikaisen seurannan. Kyyti-sovelluksen avulla käyttäjä voi myös ostaa paikallisliikenteen tekstiviestilipun tai tilata taksin.   
 
 
 
Syksyllä lisätietoa seuraavista kehittäjätyöpajoista
CitySDK-hankkeen eri maiden vastuutahot kokoontuvat seuraavan kerran lokakuussa. Tuolloin kokousta isännöi Istanbulin megapolis, joka omalta osaltaan tarjoaa mielenkiintoisen haasteen kaupungin julkisen liikenteen rajapintojen avaamisessa.
Hankkeen tiimoilta on järjestetty lisäksi paikallisia kehittäjätyöpajoja nyt keväällä ja työpajat jatkuvat myös syksyllä: näistä tiedotetaan kesän jälkeen tarkemmin. Kiitokset kaikille jo pidettyihin tapaamisiin ja työpajoihin osallistuneille!
 

Lue myös