Katunäytöistä infokanava kaupunkilaisille

Artikkelikuva: Katunäytöistä infokanava kaupunkilaisille
Tulevaisuuden interaktiivisilla kaupunkipinnoilla voi antaa palautetta kaupungille ja saada personoituja vinkkejä, siitä mitä kaupungissa tapahtuu juuri nyt.
 
Digitaaliset ja interaktiiviset näytöt ovat yhä näkyvämpiä kaupunkitilassa. Tulevaisuuden Helsingissä ne toimivat kanavana niin opastus- kuin infopalveluissakin. Interaktiivisille näytöille voi tuottaa kaupunkilaisia osallistavia kampanjakokonaisuuksia, mediataidetta sekä visualisointeja.
 
Forum Virium Helsinki on kokeillut Clear Channelin katunäytöillä erilaisia vuorovaikutteisia palveluita. Kaupungin eri yksiköiden kanssa tehdyissä pilottihankkeissa kaupungin mainosnäytöt on valjastettu monipuoliseen viestintään.
 
Vuorovaikutteisten palveluiden kehitystyö kaupungin digitaalisille mediapinnoille alkoi kaupungin opastuksen tarpeista kolmisen vuotta sitten. Sen jälkeen kaupunkinäytöillä on testattu digitaalista opastuspalvelua matkailijoille ja kaupunkilaisille sekä ulkonäytöillä että sisätiloissa. Asiakaspalvelupisteiden opastuspalvelussa hyödynnetään avointa dataa ja kaupungin yksiköt ovat tuoneet näyttöihin omaa infosisältöään.
 
 ”Kosketusnäytöille kehitetyssä kaupungin opastuspalvelussa sisällöt haetaan kaupungin avoimista datalähteistä, joita kuka tahansa muukin palveluntuottaja voi hyödyntää. Lähteinä käytetään esimerkiksi Helsingin kaupungin ja Metro-lehden uutisia, Linked events -tapahtumarajapintaa sekä HSL:n pysäkki- ja reittitietoja”, kertoo Pekka Koponen Forum Virium Helsingistä.
 
”Hyödyllinen idea, varsinkin karttapalvelut ja tapahtumainfot eri kielillä”, käyttäjät kehuvat.
 
Opastuksen lisäksi haetaan kokemusta laajemminkin vuorovaikutteisista sisällöistä. ”Opastuspalveluiden rinnalle on kehitelty erilaisia sisältöjä: kyselyitä, äänestyksiä, osallistavia kampanjoita ”, kertoo Forum Virium Helsingin projektipäällikkö Kaisa Spilling.
 
Ensimmäinen interaktiivinen kokeilu toteutettiin vuonna 2012 jääkiekon MM-kisojen aikaan. Ohikulkijat saivat kilpailla leikkimielisissä lätkäaiheisissa kysymyksissä. Sittemmin näytöillä on saanut mm. testata eläintuntemustaan Korkeasaaren eläintarhan tietovisassa, tutustua kaupunkikirjaston e-kirjapalveluihin sekä äänestää tulevan keskustakirjaston arkkitehtikilpailun töitä.
 
Forum Virium Helsinki ja kaupungin eri yksiköt jatkavat kehitystyötä medianäyttöjen parissa niin palveluiden kuin sisältöjen osalta. Ajatuksena on, että tulevaisuudessa näytöt tarjoavat kaupunkilaisille kontekstisidonnaista infoa, kanavan antaa kaupungille palautetta ja lisäksi jopa personoitua tietoa siitä, mitä kaupungissa tapahtuu juuri nyt. 
 
 
Helsingin keskustan katunäytöillä houkuteltiin kaupunkilaisia
tutustumaan kaupunginkirjaston e-kirjapalveluihin. Tarjolla oli myös
sähköisiä lukuvinkkejä.
 
 
Teksti: Heini Jokinen, Tarinatakomo
Kuva: Suvi Kukkonen
 
Juttu on julkaistu osana Forum Virium Helsingin Avointa kaupunkia rakentamassa -julkaisua

 
 

Lue myös