Kasvuvalmennuksen vuoden 2012 kooste

Artikkelikuva: Kasvuvalmennuksen vuoden 2012 kooste

Hyvät ideat ja yritykset kantavat

Kasvuvalmennus on saamassa päätökseen seitsemättä toimintavuottaan hyvillä mielin. Hakijamäärä kasvoi hieman edellisestä vuodesta ja valmennukseen valittujen määrä kasvoi myös. Tänä vuonna mukana oli kaikkiaan 48 yritystä. Tavoitteenamme olikin tukea mahdollisimman montaa kiinnostavaa yritystä kohti kasvua ja kansainvälistymistä.

On ollut taas ilo huomata, että Kasvuvalmennukseen eri vuosina osallistuneiden yritysten ideat ja tekeminen on tuottanut tulosta ja mm. sijoittajat ovat niihin uskoneet. Yrityksille niin tärkeää julkisuutta on tullut myös kilpailujen ja listausten myötä.  

Rahoitusta kasvuun ja onnistuneita yrityskauppoja

Useampi Kasvuvalmennukseen osallistunut yritys on onnistunut vakuuttamaan sijoittajat ja muun muassa AppGyver, Applifier, Kiosked, Mobile Backstage, Pieni piiri ja Transfluent ovat kuluneen vuoden aikana keränneet yhteensä yli 14 miljoonan dollarilla pääomia, noin 0,5 miljoonasta lähes kuuteen miljoonaan dollariin. Edellä mainitut sijoitukset ovat usein kytkeytyneet myös joko Tekesin nuorten innovatiivisten yritysten rahoitukseen tai Vigo-kiihdyttämöiden sijoituksiin. Näitä järeämpiä rahoituspanostuksia saa tai on saanut ainakin parikymmentä valmennettavaa. Tämän rahoituksen piiriin yritykset ovat siirtyneet vasta Kasvuvalmennukseen osallistumisen jälkeen.

Myös Booxmedia, Activeark ja Prewise ovat saaneet uusia omistajia vahvistuksikseen. Näiden julkisuudessa olleiden sijoitusten lisäksi luultavasti monet yritykset ovat saaneet pienempiä summia.

Lisäksi vuodelle 2012 aikana on tehty useita yrityskauppoja, joiden myötä Klikkicom, Futuremarkin tietokonepeliyksikkö, Kärkijoukkue sekä Really Helsinki ovat löytäneet uudet omistajat.

Liikevaihdon kasvua mittaavalta konsulttiyhtiö Deloitten vuosittain laatimalta Technology Fast 50 –listalta löytyy jälleen useampikin Kasvuvalmennukseen osallistunut yritys; Eniram (4.), Aito Technologies (5.), Klikkicom (6.), Codento (21.) ja Futurice (29.). Lisäksi nuorempien yritysten Raising Star-sarjassa ComDashboard oli kolmas.

Maailma kutsuu

Yhä useampi yritys on perustanut oman toimiston ulkomaille tai hankkinut edustajan maailmalta. Mm. Ideanilla, AudioDraftilla ja AlphaSensellä on osoite Piilaaksossa tai New Yorkissa ja vastaavanlaisia suunnitelmia on myös muutamilla muilla. Nomojeansin mittatilausfarkkuja on mahdollisuus hankkia Helsingin ja Tampereen myymälöiden lisäksi myös Hampurissa ja Dubaissa.

Näkyvyyttä kilpailuissa

Yritysten kannalta tärkeää julkisuutta ovat yritykset saaneet muun muassa erilaissa kilpailuissa ja listauksissa.

Eräs teknologia-alan vakiintunut tulevaisuuden menestyjien listaaja on Red Herring Europe TOP 100, jonka 250 finalistin joukosta löytyi yhteensä 25 suomalaisyritystä, joista Kasvuvalmennuksessa olivat olleet HyperIn, Kiosked, ComDashboard sekä Modz. Lopulliselle sadan lupaavimman yrityksen listalle ylsi Kiosked.

Myös Wired UK on nimennyt omalle Europe’s 100 hottest startups –listalleen Mobile Backstagen, Kioskedin sekä AudioDraftin.

Markkinointi ja mainonta –lehti valitsi Activearkin vuoden 2012 markkinointitoimistoksi ja heidän tekemänsä kampanjat pärjäsivät myös kansainvälisessä Webby Awards –kilpailussa.

Paras mobiilipalvelu 2012 –kilpailun eri sarjoissa parhaimmistoon ylsi neljä yritystä: Intunex (Paras hyöty- ja asiointipalvelu); BooxTV (Paras Android-palvelu sekä Innovatiivisin uusi ajanvietepalvelu); Sport Tracker (Paras Windows Phone-palvelu) ja Wellness Foundry (Suurin kansainvälinen potentiaali).

Nordic Startup Awards 2012 –kilpailun kansallisten finalistien joukosta löytyi viisi Kasvuvalmennukseen eri vuosina osallistunutta yritystä: Mobile Backstage, Mepin, Kiosked, Scoopshot sekä Transfluent.

Edellä mainittujen Scoopshot Oy:n Petri Rahja sekä Transfluent Oy:n perustaja Jani Penttinen oli kutsuttu puhujiksi The World Summit on Innovation & Entrepreneurship –konferenssiin Bostoniin syyskuussa 2012. Konferenssi on vuonna 2006 YK:n aloitteesta perustettu tapahtuma, joka kokoaa vuosittain valikoidun joukon innovaattoreita ja edelläkävijöitä edistämään taloudellista hyvinvointia ja sosiaalisia innovaatioita.

Kasvuvalmennus jatkuu taas vuonna 2013

Kasvuvalmennus tarjoaa asiantuntija-apua sekä skaalautuville alkaville yrityksille että pidempään toimineille yrityksille, jotka etsivät uutta kasvusuuntaa. Valmennus tukee helsinkiläisten yritysten palvelu- ja tuotekehitystä, nopeuttaa siirtymistä uusille markkinoille tai liiketoimintalueille sekä antaa eväitä toiminnan yleiseen kehittämiseen.

Kasvuvalmennuksen ensimmäinen hakukierros on auki 3.2. saakka. Kaikkiaan hakukierroksia on tänä vuonna viisi.

Kasvuvalmennuksen tuottajana jatkaa aikaisempaan tapaan Forum Virium Helsinki, mutta valmennus on nyt osa Helsingin Uusyrityskeskus ry:n Kasvupolku-projektia. Tavoitteena on tiivistää Helsingin kaupungin rahoittamien palveluiden yhteistyötä helsinkiläisten pk-yritysten kasvun edistämisessä.

www.forumvirium.fi/kasvuvalmennus

Lue myös