Kansalaisosallistujan työkalut -kilpailu: julkisdatasta uusia palveluja

Julkishallinnon tuottama tieto kuuluu kaikille, mutta sitä on usein vaikea löytää ja saada käyttöön. Minkälaisia uusia sähköisiä palveluita suomalaiset tekevät toisilleen julkisen tiedon avulla?

Kansalaisilla on nyt mahdollisuus näyttää kyntensä, sillä kaikki on kutsuttu ideoimaan ja toteuttamaan uusia palveluja julkisten tietokantojen pohjalta. Kansalaisosallistujan työkalut –kilpailussa etsitään uusia tapoja käyttää ja yhdistää julkisia datavirtoja. Tavoitteena on kehittää maksuttomia, avoimiin julkisen tiedon rajapintoihin perustuvia palveluita. Kilpailutöiden palautusaika päättyy 31. elokuuta. Tulokset julkistetaan MindTrek -konferenssissa Tampereella 1. lokakuuta.

Julkista tietoa tehokkaammin hyödyntämällä voidaan helpottaa ihmisten arkea ja edistää esimerkiksi terveydenhuoltoa, koulutussektorin toimintaa ja koko yhteiskuntaa. Kansalaisilla on annettavanaan arvokasta tietoa kunnille ja valtion viranomaisille, jos tarjolla on tähän tarkoitukseen laadittuja, helppokäyttöisiä työkaluja. Uudet palvelut voivat edistää näin omalta osaltaan kansalaisten ja julkishallinnon välistä yhteistyötä.

Kansalaisosallistujan työkalut –kilpailu tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden ideoida ja kehittää näitä työkaluja. Kilpailun suojelijana toimii kansanedustaja Jyrki J. Kasvi. 13 000 euron kokonaissumma jaetaan idea-, kirjasto- ja toteutussarjojen sekä kunniamainintojen kesken. Palkintoja on kaikkiaan seitsemäntoista, 200 eurosta 3000 euroon.

Kansalaisosallistujan työkalut -kilpailun järjestää Somus-hanke yhdessä MindTrekin ja Forum Virium Helsingin kanssa. Julkishallinnon yhteistyötahoina mukana ovat Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö (ValtIT) ja suomi.fi -portaali. Suomi.fi julkistaa kilpailua varten listan Suomen tällä hetkellä julkisista datavarannoista. Kilpailun säännöt julkistetaan 17. toukokuuta.

Olemassaolevaa dataa uusiin tarkoituksiin

Kilpailun sovellusalusta on täysin vapaa, kilpailutöiksi hyväksytään niin www-/API -pohjaiset mashpit, widgetit, iPhone- kuin esimerkiksi Facebook-sovelluksetkin. Internet on mahdollistanut ajantasaisten datavirtojen uudentyyppisiä käyttömahdollisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi otsikkosyötteet, paikkatieto sekä XML-pohjainen tilastodata. Yhä useampi www-palvelu, kuten Amazon, tarjoaa API:n eli avoimen rajapinnan kolmansille osapuolille datan hyödyntämistä vauhdittaakseen. Myös suomalaisesta julkishallinnosta on saatavilla aiempaa helpommin maksutonta dataa, kuten pääkaupunkiseudun ja Tampereen liikennereittiooppaat osoittavat.

Kansalaisosallistujan työkalut -kilpailun esikuvana on Washington D.C.:ssä Yhdysvalloissa järjestetty Apps for Democracy -kilpailu. Sen tuloksena syntyi esimerkiksi sovellus, joka jäljittää julkisten varojen käyttöä ja antaa kansalaisille mahdollisuuden kommentoida niitä, sekä iPhone-sovellus, joka kertoo, missä lähin metroasema on ja milloin junat liikennöivät. Esimerkki vastaavanlaisesta kotimaisesta palvelusta on puolestaan Tilannehuone.fi , joka yhdistää Hälytyskeskuksen ajantasaisen hälytysinformaation Google Mapsin karttoihin.

Isossa-Britanniassa on järjestetty aihepiiristä Show Us a Better Way –kilpailu , ja äskettäin myös Belgiassa avattiin vastaava kilpailu, Innovative and Creative Applications INCA .


Lisätietoja kilpailusta:

http://www.mindtrek.org/2009/democracy_finland

Tutkija Antti Poikola, Somus-hanke
antti.poikola (at) tkk.fi
puh. 044 337 5439

Kehitysjohtaja Pekka Koponen, Forum Virium Helsinki
pekka.koponen (at) forumvirium.fi
puh. 040 501 7114

Lue myös