Kalasatama liikkeelle! – Nopeiden kokeilujen kevään tarjouskierros on käynnissä

Artikkelikuva: Kalasatama liikkeelle! – Nopeiden kokeilujen kevään tarjouskierros on käynnissä

Fiksun Kalasataman nopeiden kokeilujen ohjelmassa etsitään nyt ratkaisuja, jotka edistävät liikkumista ja vaikuttavat positiivisesti kaupunkilaisten hyvinvointiin. Kokeilun aikana palveluita yhteiskehitetään tiiviisti niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin kaupunkilaistenkin kanssa. Samalla yritykset saavat tilaisuuden testata uusia palvelujaan ja kerätä suoraa palautetta kaupunkilaisilta.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto ostaa pieniä ja ketteriä kokeiluja, jotka tuovat uusia hyvinvointia lisääviä palveluita kaupunkilaisten käyttöön. Syksyllä toteutettavalle “Kalasatama liikkeelle!” -kokeilukierrokselle etsitään ratkaisuja, jotka edistävät liikkumisen positiivisia vaikutuksia. Jo kohtuullinenkin määrä päivittäistä liikuntaa laskee kohonnutta verenpainetta ja kolesteroliarvoja.

Kokeilujen kohderyhmänä ovat kaupunkilaiset, joiden hyvinvointia voidaan merkittävästi edistää liikunnan lisäämisellä arkeen. Säännöllinen liikunta tuo helpotusta erityisesti korkeaan verenpaineeseen, ylipainoon ja tyypin 2 diabetekseen. Kevään tarjouskierrokselle halutaankin löytää erityisesti sellaisia ratkaisuja, jotka madaltavat kynnystä liikunnan aloittamiseen ja auttavat uusien rutiinien rakentamisessa.

Helsinki uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelujaan. Lähtökohtana on, että asiakkaan tarpeet tunnistetaan aiempaa paremmin ja palvelut kohdennetaan täsmällisemmin. Tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta, asiakaskokemusta, vaikuttavuutta ja tuottavuutta. Kalasataman uusi terveys- ja hyvinvointikeskus valmistuu keväällä 2018. Palveluita kehitetään jo keskuksen rakennusaikana.

“Kokeilujen tarkoitus on etsiä innovatiivisia palveluita, jotka täydentävät kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjontaa. Kokeilut ovat myös terveydenhuollon ammattilaisille keino oppia ja yhteiskehittää uusia palveluita tulevaisuuden terveys- ja hyvinvointikeskukseen”, kertoo ylilääkäri Lars Rosengren Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastosta.

Ketterää palvelukehitystä Kalasatamassa

Kokeilut toteutetaan yhteistyössä nopeiden kokeilujen ohjelman kanssa. Ohjelmassa haetaan aidosti innovatiivisia ratkaisuja, joita voidaan kokeilla yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Kokeilukierrokselle valittavilta ratkaisuilta edellytetään digitaalisuuden hyödyntämistä ja toteuttajana olisi ideaalitilanteessa enemmän kuin yksi toimija. Tärkeintä on, että kokeilun aikana kehittyy uutta ymmärrystä, joka vie palvelua kohti laajempaa käyttöä.

Tarjouskierros on auki 24.4.–31.5.2017 ja siihen valitaan 2–3 kokeilua. Kokeiluissa tehtävien hankintojen määrä voi olla yhteensä enintään 15 000 euroa. Kokeilut käynnistyvät syyskuussa 2017 ja ne toteutetaan 1–6 kuukauden aikana yhteistyössä Vallilan terveysaseman kanssa.

Tarjouskierrokselle voivat osallistua pienet ja suuret yritykset, start-upit, yhdistykset ja muut toimijat.

Fiksu Kalasatama

Kalasatama rakennetaan Helsingin ydinkeskustan kupeeseen meren rannalle, hyvien liikenneyhteyksien ympärille. 2030-luvulla Kalasatamassa on 25 000 asukasta ja 10 000 työpaikkaa. Kaupunginosaa kiertää tulevaisuudessa pitkä rantareitti. Alue rakentuu älykkääksi kaupunginosaksi.

Nopeiden Kokeilujen Ohjelma

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmalla halutaan edistää monen toimijan yhteisiä kokeiluja ja kiihdyttää hyvien konseptien kehittymistä palveluinnovaatioiksi sekä uudeksi liiketoiminnaksi. Vuosina 2016–2017 Fiksu Kalasatama ostaa 15–20 nopeaa kokeilua kirittämään fiksujen urbaanien palveluiden leviämistä. Kokeiluilla halutaan auttaa palvelun kehittäjiä hankkimaan aitoja käyttökokemuksia, luomaan uutta liiketoimintaa sekä saamaan käyttäjäpalautetta palvelun toimivuudesta ja kehitystarpeista.

Lisätietoja:

Sanna Hartman
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto
sanna.hartman(at)hel.fi
Puh. 040 634 1594

Kaisa Spilling
Forum Virium Helsinki
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi
Puh. 040 744 8831

Lue myös