Herttoniemen kyläjuhlat: hammashoitoauto Liisu odotettu palvelu

Artikkelikuva: Herttoniemen kyläjuhlat: hammashoitoauto Liisu odotettu palvelu

Terveellinen kaupunginosa -ohjelman kyläjuhlakiertue päättyi Herttoniemen kyläjuhliin 3. – 4. syyskuuta.

Kaunis sää houkutteli Herttoniemen kyläjuhlille kävijöitä itse alueelta ja muualta Helsingistä heti aamusta lähtien. Projektipäälliköt Jouko Ranta Helsingin kaupungin terveyskeskuksesta ja Minna Torppa kaupungin kehitysyhtiö Forum Virium Helsingistä olivat paikalla kertomassa Terveellinen kaupunginosa -ohjelman tuloksista.

Herttoniemenrannassa asuva Heidi Välimäki arvosti ohjelmassa kehitettyä sähköistä Terveyskortti-palvelua. ”Tällaisia palveluja on helppo käyttää, sillä liikun netissä muutenkin paljon.” Välimäen mielestä terveyspalvelujen tuomista voisi harkita myös leikkipuistoihin, sillä puistoissa tavoitetaan hyvin alueen lapsiperheitä. ”Liikkuvan hammashoitolan tai muita terveyspalveluita voisi hyvin tuoda näihin puistoihin. Lasten leikkiessä vanhemmilla olisi tilaisuus hyödyntää palveluita.”

Palveluja paikkoihin, joissa ihmiset liikkuvat

Hilkka Helstin kanssa juteltiin hammashoitopalveluista ja Liisusta eli Liikkuvasta suunhoitoyksiköstä. Herttoniemi-seuran aktiivina ja johtokunnan jäsenenä Helstillä oli hyvä tuntuma alueeseen ja sen asukkaisiin. ”Julkisiin hammashoitopalveluihin on monesti pitkät jonot, joten on hyvä, jos Liisu tulee myös tapahtumiin. Näin saadaan myös aikuisväestöä tarkastuksiin ennen kuin hampaiden kanssa ehtii syntyä ongelmia.”

Helstin mukaan julkisten terveydenhoitopalvelujen tarjoaminen paikoissa, joissa ihmiset jo valmiiksi liikkuvat, on askel oikeaan suuntaan. ”Tänne olisi hyvä saada asukastila, jossa muun toiminnan ohella olisi tarjolla myös terveys- ja hyvinvointipuolen palveluja. Näin ehkäistäisiin ongelmia jo ennalta. Sairastuessaan ihmiset hakeutuvat kyllä oma-aloitteisesti terveysasemalle.”

Hammashoitoauto Liisu starttaa lokakuussa

Vaikka Terveellinen  kaupunginosa -ohjelma päättyy vuoden loppuun mennessä, ohjelmassa tuotettuja palveluita on saatavilla sen jälkeenkin. Esimerkiksi Terveyspysäkki Itäkeskuksen kauppakeskuksessa jatkaa toimintaansa maanantaista perjantaihin kello 9 – 18. Lokakuussa kokeillaan viiden viikon ajan lauantaiaukioloja, jolloin maanantait ovat suljettuja.

Vuodenvaihteesta eteenpäin toimintaansa jatkaa myös Liikkuva suunhoitoyksikkö Liisu, joka ajetaan lokakuusta lähtien aluksi koulujen pihalle määräajaksi. Ensimmäiseksi Liisu-hammashoitola suuntaa Tahvonlahden alakouluun, sitten ovat vuorossa päiväkoti Kurki, Sakarinmäen koulu ja Östersundomskola. Jatkossa Liisu ajetaan myös vanhusten hoitopaikkoihin, asunnottomien asuntoloiden läheisyyteen, varusmiesten kutsuntoihin, messuille ja muihin tapahtumiin. Kuorma-auton alustalle rakennetussa Liisussa tehdään suun terveystarkastuksia, annetaan terveysneuvontaa ja korjataan hampaita.

Teksti ja kuvat: Maija Jokiniemi

Terveellinen kaupunginosa -ohjelma arpoi Herttoniemen kyläjuhlilla 50 euron arvoisen lahjakortin Intersportiin. Lahjakortin voitti Erkki Juhani Heikkilä. Onnea! Ohjelman väki oli mukana myös elokuussa pidetyillä Tammisalon ja Roihuvuoren kyläjuhlilla. Kiitämme kaikkien kyläjuhlien kävijöitä hyvistä ideoista ja mukavista juttutuokioista! Vielä ehdit jättämään ehdotuksesi Herttoniemen peruspiirin hyvinvointipalveluiden parantamiseksi osoitteeseen idealinko.hel.fi.

Terveellinen kaupunginosa -ohjelma on käynnissä vuosina 2008 – 2011. Ohjelmassa on mukana Helsingin kaupunki, Forum Virium Helsinki, järjestöjä ja yrityksiä. Herttoniemen peruspiiri on valittu ohjelmassa kehitettyjen uusien palvelujen päätestialueeksi. www.terveellinenkaupunginosa.fi

Lue myös