Helsinki Region Infoshare 2012 – www.hri.fi uudistuu syksyllä

Artikkelikuva: Helsinki Region Infoshare 2012 – www.hri.fi uudistuu syksyllä

Helsinki Region Infoshare -hanke on ollut käynnissä reilut kaksi vuotta. Dataa on auennut, www.hri.fi-verkkopalvelu pystytetty ja sovelluksia syntynyt. Tekemällä on opittu ja kokemuksia jaettu, mutta paljon on vielä tehtävää, että datan avaamisesta tulee arkipäivää. Lue HRI:n suunnitelmista avoimen datan edistämiseksi vuodelle 2012 ja eteenpäin.

Käyttäjien palaute huomioitu

www.hri.fi täytti maaliskuussa vuoden, ja keväällä pyysimme sen käyttäjiltä palautetta. Palautteen perusteella verkkopalvelu koetaan pääsääntöisesti selkeäksi ja aineisto helposti löydettäväksi. Kehitettävää on kuitenkin esimerkiksi sisällön jäsentämisessä, datan kuvauksissa sekä hakutulosten suodattamisessa.

Palaute huomioidaan verkkopalvelun seuraavassa versiossa (työnimellä v 1.3), joka julkaistaan syyskuun alussa. Selvää kuitenkin on, että tällä hetkellä verkkopalvelussa sisältö ja käytettävyys ratkaisevat, eivät niinkään tekniset ominaisuudet.

HRI-verkkopalvelun keskeisinä tavoitteina on edelleenkin auttaa käyttäjiä löytämään, saamaan ja hyödyntämään avointa dataa Helsingin seudulta sekä auttaa virastoja avaamaan ja julkaisemaan dataa.

Uutta ilmettä ja sisältöä

www.hri.fi-verkkopalvelua selkeytetään graafista ilmettä ja käyttöliittymää kehittämällä. Etusivua uudistetaan tuomalla selkeämmin esille palvelun eri sisällöt. Etusivulle ei ole tarkoitus mahduttaa kaikkea, vaan palvelun osiot saavat omat “alaetusivunsa”, jotka nostavat esille osioon liittyvää keskeistä sisältöä.

Sivuston uudistuksen yhteydessä tarjolle tulee myös uutta sisältöä, kuten lisää datan avaamisen liittyvää opasmateriaalia tiedon tuottajille. Luvassa on mm. case-esimerkkejä, joissa virkamiehet kertovat kokemuksiaan datan avaamisesta.

Tulevaisuudensuunnitelmia

Oleellista avoimien tietoaineistojen löydettävyyden kannalta on niiden metatiedoista huolehtiminen. Tätä pyritään tekemään koko ajan systemaattisemmin, kun sopivat käytännöt alkavat tekemisen kautta hahmottua. Harkinnassa on myös suljettujen tietoaineistojen listaaminen sivustolla ja käyttäjien osallistaminen näiden tietojen avaamisen priorisointiin ja suunnitteluun.

Yhtenä tulevaisuuden kysymyksenä on avoimen datan julkaisu ja ylläpito. Tällä hetkellä HRI-verkkopalvelussa ylläpidetään tietoja siitä, mistä avointa dataa löytyy, mutta varsinainen data ylläpidetään muualla. Datan ylläpidon järjestäminen on kuitenkin osoittautunut haasteeksi, joten tähän haetaan lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä järkeviä vaihtoehtoja.

Lyhyellä tähtäimellä puhutaan esimerkiksi kaupunkien ja virastojen järjestämistä tiedostopalvelimista ja hajautetuista rajapinnoista, pidemmällä tähtäimellä kenties kaupunkien ydintietoon kytkeytyvistä pilvipalveluista. HRI tekee osaltaan mm. kokeiluja data-aineistojen ylläpitämisestä ohjelmointirajapintoja tarjoavissa pilvipalveluissa.

Mietintämyssyssä on myös erilaisten visualisointityökalujen tarjoaminen osana HRI-verkkopalvelua. Referensseinä rapakon takaa vaikkapa USA:n data.gov tai UK:n data.gov.uk.

Verkkopalvelun jatkokehitykseen toivomme luonnollisesti palautetta palvelun käyttäjiltä. Haemme inspiraatiota myös muiden kaupunkien ja maiden datakatalogeista. Lisäksi kehityskelpoisia ideoita HRI:lle on koonnut IBM Helsingille tekemässään Smarter Cities Challenge -raportissaan.

Toivottavasti onnistumme syyskuussa yllättämään HRI-verkkopalvelun uudistuksen osalta positiivisesti! Jos huolettaa, että vanhaa sivustoa tulee ikävä, niin kannattaa nyt fiilistellä sitä ja vaikkapa hakea dataa, josta voisi kokata jotain kivaa Apps4Finland 2012 -kilpailua varten!

Ville Meloni
Projektipäällikkö, Helsinki Region Infoshare
Forum Virium Helsinki    

Artikkeli julkaistu alunperin Helsinki Region Infoshare -sivustolla http://www.hri.fi/fi/artikkelit/ajankohtaista/hri-2012-www-hri-fi-uudistuu-syksylla/

Lue myös