Helsinki Living Labin tarjooma pakettiin

Uusien palveluiden ja tuotteiden ideoiminen sekä vanhojen kehittäminen aiempaa paremmiksi on välttämättömyys yrityksille ja julkiselle sektorille. Living Lab -konseptissa käyttäjät parantavat palautteellaan jo olemassa olevia tuotteita ja palveluita tai keksivät kokonaan uusia.

Living Lab -toiminnan vauhdittamiseksi ja tuotteistamiseksi Helsinki Living Lab (HLL) -verkoston toimijat ovat tehneet aiesopimuksen yhteistyön tiivistämisestä. Päämääränä on luoda laatukriteerit ja toimintamalli tämän vuoden aikana. Aiesopimus allekirjoitettiin 4.5.2009, ja siinä ovat mukana Art and Design City Helsinki Oy, Active Life Village, Forum Virium Helsinki, Greater Helsinki Promotion ja Laurea-ammattikorkeakoulu.

HLL-toimintamallin paketoinnissa auttavat hyvä pohjatyö ja jo saadut kokemukset: Metropolialueen Living Lab -kehitystyötä on tehty viime vuosina Helsingin Arabianrannassa, Espoon Otaniemessä, Kustaankartanossa sekä Vantaan Aviapoliksessa. Testattavina ovat olleet muun muassa verkkolevy- ja sähköpostipalvelut, hyvinvointipalvelut, liikenneinformaatiota välittävät taulut ja päivittäistavarakaupan uudenlaiset digitaaliset ratkaisut.

Kiteytyksestä ja laatukriteereistä laajalti hyötyä LL-toimijoille

Nyt laadittu aiesopimus tiivistää ja konkretisoi Helsinki Living Lab -verkoston yhteistyötä, ja se on samalla osoitus luottamuksesta erityyppisten toimijoiden kesken. – Mielestäni Living Lab -toiminta tiivistyy sanaan ”luottamus”. Toimijoiden on pystyttävä luottamaan siihen, että kaikki osapuolet tekevät oman osuutensa ammattitaitoisesti ja ajallaan. Tämä on tärkeää, koska Living Lab -toimintaan liittyy aina monenkeskeisyys, usein eriaikaisuus ja vielä mahdolliset maantieteelliset, kulttuuriset ja kielelliset erotkin. Paras motivaatio syntyy siitä, että tutkimuksen tavoite ja osapuolten roolit ovat kaikille LL-hankkeessa mukana oleville selvät, toteaa toimitusjohtaja Kari Halinen Art and Design City Helsinki Oy:stä.

Helsinki Living Labin tavoitekuvana on toimiva, metropolialueelle erikoistunut, kansainvälinen edelläkävijä ja tulevaisuuteen suuntaava yhteisö, joka toimii tiiviissä yhteistyössä niin kansallisten kuin kansainvälistenkin Living Lab -toimijoiden kanssa.


Lisätietoja:
Mia Uronen, kehitys- ja hankepäällikkö, Forum Virium Helsinki, puh. 040 5010017, mia.uronen (at) forumvirium.fi

helsinkilivinglab.fi

Teksti: Marja Lammi

Lue myös