Lue innovaatiotoiminnan viisi tärppiä ensimmäistä kertaa järjestetyiltä Innovaatiomessuilta.
Innovaatiomessut toivat lokakuun lopulla kehittäjät yhteen jakamaan oppeja uusien ratkaisujen ja palveluiden kehittämiseksi. Paikalle oli saapunut noin 80 innovaatiotoiminnasta ja kehittämisestä kiinnostunutta Helsingin kaupunkikonsernin työntekijää. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Forum Virium Helsingin kanssa.
Tilaisuuden alussa Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski ja kaupungin digitalisaatiojohtaja Hannu Heikkinen puhuivat kokeilukulttuurin puolesta ja keksintöjen merkityksestä sivilisaatioiden kehittymisessä. Uusiin teknologioihin liittyy aina sekä riskejä että mahdollisuuksia tuoreimpana esimerkkinä luonnollista kieltä tuottavan tekoälyn nopea kehittyminen.
VTT:n Silja Häkkinen esitteli keynote-puheenvuorossaan LDR-50 pienreaktorin, jonka tavoitteena on tarjota vähäpäästöinen ratkaisu kaukolämmitykseen tiiviisti asutuilla alueilla. Yleisö hiljeni seuraamaan Siljan asiantuntevaa esitystä jossa käytiin läpi muun muassa ydinreaktorin turvallisuusominaisuuksia onnettomuustilanteen varalta.
Video: Katso Innovaatiomessujen seminaaritallenne
Alustuspuheenvuorojen jälkeen kaupungin innovaatioasiantuntijat esittelivät omaa toimintaansa. Teemoina oli innovaatiotoiminnan hankkeistus ja rahoitus, käytännön esimerkkejä kaupunki-innovaatioista sekä innovaatio- ja kokeilutoiminnan työkaluista.
5 tärppiä Innovaatiomessuilta
- Pyörää ei aina tarvitse keksiä uudestaan
Jos mielessä on tarve uuden ratkaisun kokeilulle niin jossain on todennäköisesti jo kokeiltu asiaa ja saatu siitä oppeja. Messuilla tämä kävi hyvin ilmi keskusteltaessa eri ihmisten kanssa. - Teknologiademojen ja havainnollistamisen voima
Erilaiset esimerkit, kuten kaupunki-ilmailun kehittäminen Helsingin digitaalisen kaksosen avulla, innostavat kehittämään uutta ja jatkojalostamaan ideoita omalle sektorille, sekä konkretisoivat päättäjille mistä on kyse.
- Tarve mahdollistavien teknologioiden kokeilemisen tuotteistamiselle
Mahdollistavien teknologioiden löytymistä pitäisi entisestään helpottaa sekä kannustaa nopeaa kokeilemista kaupungilla (niin kutsuttu sandbox-ajatus).
- Kokeilukulttuurin valtavirtaistuminen
Kokeilukulttuuri mielletään yhä vahvemmin tapana testata riskipitoisia tai epävarmuuksia sisältäviä ratkaisuja käytännössä ennen isompaa hanketta. Tämä kuuluu entistä selkeämmin myös johtajien puheissa. Kyse ei enää ole siitä kannattaako kokeilla vaan miten uusia ratkaisuja kokeillaan systemaattisesti, ja niistä opitaan osana kehittämistä.
- Innovaatiotoiminta on muutakin kuin teknologiaa
Digitalisaatiokehittämisessä on parhaimmillaan kyse sosiaalisten innovaatioiden ja toiminnan uudistamisesta yhdessä uusien teknologiamahdollisuuksien kanssa. Organisaatioiden on hyvä miettiä, miten nivoa innovaatiotoiminta osaksi kehittämisen arkea sekä ennakointia ja strategista kehittämistä.
Video: Katso asiantuntijahaastattelut messuilta:
Inspiraatiota ja tukea innovaatiotyöhön
Innovaatiomessut järjestettiin, jotta kehittämistoiminnassa mukana olevien työntekijöiden olisi helpompi saada kokonaiskuva kaupungilla saatavissa olevista mahdollisuuksista uusien ratkaisujen kehittämiseksi.
Taustalla on vuonna 2022 perustettu kaupungin vapaamuotoinen innovaatioverkosto johon kuuluu noin 150 jäsentä. Verkosto on järjestänyt muun muassa kuukauden case-esittelyjä joissa on paneuduttu eri toimialojen esimerkkien kautta innovaatiotoiminnan oppeihin. Verkoston tuotoksia on myös messuilla julkistettu Innovaatiotoiminnan ABC joka auttaa soveltamaan innovaatiotoimintaa omassa työssä.
Lisätiedot:
Ville Meloni
Hankepäällikkö
Helsingin kaupunki
ville.meloni@hel.fi
Ruska Tapiovaara
Viestinnän asiantuntija
Forum Virium Helsinki
ruska.tapiovaara@forumvirium.fi
Artikkelin kuvat: Forum Virium Helsinki