Forum Viriumin uusi kehityshanke raksa.info testikäytössä

Lehdistötiedote 20.9.2006

Julkaisuvapaa heti

Kuka rakentaa naapurissasi ja miksi?
raksa.info tarjoaa uuden tiedonsaantikanavan kaupunkilaisille

Ongelma

Kaupungin lukuisat rakennustyömaat hämmentävät ja ärsyttävät. Tässä asiassa mittakaava ei välttämättä ole merkittävin tekijä. Kampin kokoinen työmaa ydinkeskustassa vaikuttaa toki monen kaupunkilaisen elämään, mutta useimmiten oma asuinalue on kuitenkin suuremman mielenkiinnon kohteena. Jos kotitalon ikkunan edessä avataan katu putkiremonttia varten tai naapuritalo huputetaan julkisivutöiden takia, asukkaat haluaisivat tietää, miksi näin tapahtuu, kuinka kauan työ jatkuu, ja kuka on vastuussa sen toteutuksesta.

Rakennus- ja korjaustöiden tiedot ovat pääosin julkisia. Kaavoitus on myös pyritty tekemään mahdollisimman avoimeksi. Tästä huolimatta kaupunkilaisille ei välttämättä ole selvää, mistä ja miten tietoja rakennustyömaista voi saada.

Ratkaisu

Kaikkien kaupungissa sijaitsevien rakennustyömaiden tiedot tulee olla helposti kaupunkilaisten saatavilla. Työmaakohtainen tiedonhaku ja palautteen antaminen tehdään mahdollisimman yksinkertaiseksi ja nopeaksi.

Toteutus

Työmaiden juokseva numerointi
Rakennusvalvontavirasto ja Helsingin rakennusvirasto antavat lupamenettelyn yhteydessä työmaalle järjestysnumeron, jonka tulee olla koko rakennustyön keston ajan hyvin näkyvillä työmaan yhteydessä. Numeroinnissa käytetään yhdenmukaista kyltitystä: materiaalit ja värit noudattavat valmista suunnitelmaa, jolloin konsepti pysyy yhtenäisenä. Juoksevan numeroinnin avulla kaupunkilaisille syntyy myös kuva rakentamisen määrästä kaupungissa.

raksa.info
Työmaiden keskeiset tiedot kootaan www.raksa.info-sivustolle. Sivun osoitetieto lisätään myös työmaalla sijaitsevan numerokyltin yhteyteen. Raksa.info -sivuilta voi hakea halutun rakennuskohteen tiedot työmaan numerolla, tai selata kaikkien käynnissä olevien sekä tulevien rakennuskohteiden tietoja ja tehdä hakuja eri kriteereillä.

SMS-palvelu
Työmaan tiedot voi tilata myös lähettämällä tekstiviestin RAKSA (ja) työmaan numero palvelunumeroon 13579. Viestin hinta on 0,30 euroa.

Vaikutukset

Raksa.infon tavoitteena on tuoda oikeaa informaatiota kaupungin asukkaille selkeästi viestittynä. Avoin järjestelmä lisää ihmisten tietoa lähiympäristönsä kehittämisestä ja korjaamisesta – helposti saavutettavassa ja ymmärrettävässä muodossa.

Projektin jatko

Raksa.info syntyi Mikko Teerenhovin ”Tuunaa Stadi” -kilpailutyönä, ja se sijoittui palkittujen töiden joukkoon. Kilpailun järjestää Helsinki Design Week. Raksa.info otettiin kesällä 2006 Forum Virium Helsingin kehityshankkeeksi. Demovaiheessa mukana on kolme rakennustyömaata. Hankkeen seuraavassa vaiheessa on tarkoitus lisätä kohteiden määrää ja tutkia tämän kautta, minkä tyyppisillä työmailla palvelulle on eniten tarvetta. Tavoitteena on päästä lopulta edellä kuvailtuun tilanteeseen, jossa Helsingin Rakennusvalvontavirasto ja Helsingin Rakennusvirasto antavat lupien myöntämisen yhteydessä numeron jokaiselle rakennuskohteelle ja urakoitsija kiinnittää numeronsa työmaan yhteyteen.

Jatkossa raksa.info -sivustolle lisätään tietoa lupamenettelyistä, kaavoituksesta ja kaupunkiympäristön kehittämisestä, sekä annetaan mahdollisuus lähettää palautetta tekstiviestillä tai sähköpostitse suoraan rakennustyömaille.

www.raksa.info
Pressimateriaalia

Lue myös