Forum Virium ja VTT testaavat mobiili-tv:n uusia palveluja

 

VTT kokoaa parhaillaan testiryhmää koekäyttämään mobiilitelevision interaktiivisia palveluja. Testaajia haettiin eilen lehti-ilmoituksella, ja kiinnostus oli heti vilkasta.

– Puhelimet ovat soineet kuumina, kertoo erikoistutkija Eija Kaasinen.

Hänen mukaansa tarvittavaan 27 hengen testiryhmään on tulokkaita liiankin kanssa. Etenkin nuoria testaajia on paljon tarjolla, mutta iäkkäämpää väkeä oli ilmoittautumisten alkutunteina vähemmän liikkeellä.

– Pyrimme saamaan testiryhmään otoksen eri ikäisiä ja eri taustaisia ihmisiä. Mieluummin aivan tavallista väkeä kuin esimerkiksi teknologiasta innostuneita, Kaasinen kertoo.

Tutkimus on osa digitaalisten palvelujen kehitystä edistävän Forum Virium Helsinki -klusterin Finnish Mobile TV -hanketta.

Tutkimuskohteena on mobiili-TV palvelukokonaisuus ja yksittäiset palvelut sen osana.

Testiryhmän avulla pyritään saamaan tietoa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat mobiili-TV:n palveluiden hyväksyttävyyteen ja mitä ihmiset haluavat mobiili-tv:n palveluilta sisällöllisesti ja toiminnallisesti.

Paikallisuutta ja tapahtumia

Forum Virium Helsingin johtaja Jarmo ”Elukka” Eskelinen, uskoo, että mobiili-tv:n tuleva käyttö liittyy jatkossa vahvasti paikallisuuteen ja tilanteeseen.

– Uskon, että normaalin televisio-ohjelman seuraamisen sijaan tulee tilattava on-demand-sisältö, jota haetaan tiettyyn tilanteeseen. Interaktiivisuus on mukana esimerkiksi hyötypalveluissa, jotka liittyvät harrastuksiin, tapahtumiin tai senhetkiseen tekemiseen, hän sanoo.

Parhaillaan rekrytoitava käyttäjäpaneeli saa puoleksi vuodeksi käyttöönsä Nokian N77 -päätelaitteen, jolla voi katsoa normaalia mobiili-tv:n ohjelmatarjontaa Digitan verkossa.

Tutkimuksen tarkoitus on testata television oheen liitettäviä vuorovaikutteisia lisäpalveluita, jotka ovat saatavilla VTT:n koeverkossa, joka näkyy rajatuilla alueilla pääkaupunkiseudulla. Testaajilta edellytetäänkin, että he kokeilevat testattavia palveluja säännöllisesti Helsingin ydinkeskustassa, Arabianrannassa, Pasilassa tai Otaniemessä.

Tutkimusta rahoittavat Digita, Elisa, MTV3, Nokia, Swelcom, TeliaSonera, TietoEnator ja YLE sekä Forum Virium Helsinki, VTT ja Tekes.

Mobiilitelevisio nytkähti Suomessa liikkeelle reilu kuukausi sitten, kun Nokia toi ensimmäiset päätelaitteet markkinoille, ja MTV3, Nelonen ja The Voice aloittivat lähetykset dvb-h-verkossa.

Tällä hetkellä mobiilitelevision signaalia lähettävä digitaalinen dvb-h-verkko kattaa noin 25 prosenttia Suomen väestöstä pääkaupunkiseudulla sekä Turun ja Oulun seuduilla. Lähetysverkkoa pystyttävä jakeluyhtiö Digita arvioi, että vuoden loppuun mennessä dvb-h-verkon piirissä on jo 40 prosenttia väestöstä.

Lue myös