Finnish Mobile TV-hanke käynnistyy (11/2005)

Digita, Elisa, MTV, Nelonen, Nokia, Sonera ja YLE käynnistivät kansainvälisesti ainutlaatuisen mobiili-tv –pilottihankkeen maaliskuussa 2005 Suomessa. Hankkeessa mukana olevat yritykset testasivat pääkaupunkiseudun alueella televisio-ohjelmien katselua ja vastaanottoa matkapuhelimissa. Lisäksi selvitettiin mobiili-tv-palvelujen käyttöä ja kuluttajien käyttökokemuksia.

Pilotissa oli mukana 500 käyttäjää, jotka oli valittu Soneran ja Elisan matkaviestinasiakkaiden joukosta. Eri ikäiset testikäyttäjät seurasivat reaaliaikaisia tv- ja radio-ohjelmia Nokian 7710 -älypuhelimella. Mobiili-tv-lähetykset vastaanotettiin laitteen takakuoreen sijoitetulla lisälaitteella.

Pilotissa oli mukana myös kansainvälisiä teemakanavia, kuten CNN, BBC World, Euronews, Eurosport, ViVa plus ja Fashion TV.

Hankkeessa TeliaSonera Finland ja Elisa huolehtivat asiakaspalvelusta, laskutuksesta ja interaktiivisista toiminnoista, ja MTV, Nelonen ja YLE tuottivat testikäyttäjille sisältöä. Digita hallinnoi IPDC-palveluita ja -verkkoa. Nokia puolestaan vastasi IPDC-yhteensopivista päätelaitteista, jotka mahdollistavat mobiili-tv-lähetysten vastaanottamisen. YLEn kannalta pilotti tarjosi mielenkiintoisen mahdollisuuden ohjelmasisältöjen jakeluun uudelle alustalle ja vahvistaa näin osaamista merkittävällä uudella alueella.

YLE / Tekniikan tiedotuslehti, 11/2005
Juha Vesaoja
Koko artikkeli luettavissa http://www.yle.fi/tekniikka/tklehti/?mag=6&ID=32

 

Lue myös