FIM TV -hankkeen kanssa yhteistyössä toteutettu DINA IST Mobile DVB-H -projekti herätti kiinnostusta

Ammattikorkeakoulu Arcada esitteli uusia, ainutlaatuisia mobiilitelevisiolle tuotettuja ohjelmamuotoja IST 2006 -tapahtumassa 21-23.11.2006. Arcada ylläpiti yhteistyössä Forum Viriumin, Finnish Mobile TV -hankkeen ja Elisan kanssa kokeellista lähetystä, joka oli tuotettu erityisesti mobiilitelevisiolle.
– Mobiilitelevision suurin haaste on tarjota asiakasta houkuttelevaa ja lisäarvoa tuottavaa aineistoa, sanoo projektin johtaja, televisio-ohjaaja Tommy Mård Arcadasta. Mård vastaa korkeakoulun mobiilitelevisioprojektista sekä toimii TV-ohjauksen johtajana.

DINA-kanavan mobiili-TV-projekti koostui monimediaalisista palveluista, joita tarjottiin erilaisiin päätelaitteisiin EU-komission viime viikolla järjestämän IST 2006 -konferenssin aikana. Mobiili-TV-kanava tarjosi interaktiivisia videoblogeja, mediataidetta, menovinkkejä, musiikkia, ennakkoon tuotettuja reportaaseja, mutta ennen kaikkea kännykällä taltioitua ja vastaanotettavaa suoraa lähetystä. Ohjelmisto pyrittiin rakentamaan niin, että se palveli erityisesti messujen ulkomaisia vieraita.

”DINA IST Mobile” -mobiilitelevisiohanke palkittiin myös parhaana monimediaalisena mobiili-TV-konseptina IST2006-konferenssin oheistapahtumassa järjestetyssä kilpailussa. Kilpailu oli osa Integrated Cross-media Customer Oriented Models (INCCOM) -organisaation järjestämää kongressia, jossa esiteltiin mahdollisia tulevaisuuden mobiiliratkaisuja.

INCCOMin tuomaristo koostui kovan luokan mediakonseptiasiantuntijoista:
Jarmo Eskelinen (Forum Virium Helsinki), Asko Marttila (INCCOM),
Wilfried Runde (Deutsche Welle), Jochen Spangenberg (Deutsche Welle),
Jarmo Suominen (Massachussetts Institute of Technology / Taideteollinen
korkeakoulu.

– IST 2006-messuilla tarjoamamme mobiili-TV-ohjelmisto tarjosi esimakua tulevista palveluista. Lähtökohtana oli, että mobiilitelevision tarjonta eroaa tavanomaisten televisiokanavien tarjonnasta. Henkilökohtaisesti uskon, että mobiili-TV tulee tekemään läpimurtonsa eri alojen intoilijoiden ja fanien keskuudessa, esimerkiksi urheilun tai uutisten suurkuluttajien keskuudessa, sanoo tutkija Tuulikki Haaranen Arcadasta.

– Ensi kokemukset suorista mobiilitelevisiolähetyksistä ovat osoittaneet, että välittömyys ja spontaanisuus ovat avainasemassa tuotannossa, sanoo Tiina Räisä, DINA-kanavan johtaja Arcadasta, joka teki omaa videoblogia mobiili-TV:ssä IST-messujen aikana.

Arcadasta tuli helmikuussa 2006 lanseeratun DINA-kanavan ansiosta kansallinen digitaalitelevision kehitys- ja koulutuskeskus. DINA-kanava on Arcadan, Welhon, Taideteollisen korkeakoulun, Stadian, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyöfoorumi. IST2006-tapahtumassa nähdyt mobiili-TV -lähetykset olivat kokonaisuudessaan Arcadan henkilökunnan ja DINA-verkoston opiskelijoiden tuottamia.

Tärkeimmät yhteistyökumppanit Dina IST Mobile -projektissa olivat Forum Virium Helsinki ja sen Finnish Mobile TV -hanke, Elisa sekä Digita.

Lue myös