Le Monde nosti esiin Fiksun Kalasataman

Artikkelikuva: Le Monde nosti esiin Fiksun Kalasataman

Kalasataman fiksut ratkaisut ja yhdessä kehittäminen ovat herättäneet kansainvälisen median huomion.

Ranskan suurimpiin sanomalehtiin lukeutuva Le Monde julkaisi heinäkuun alussa artikkelin Helsingin älykaupunginosa Kalasatamasta. Artikkeli nostaa esiin Kalasataman osallistumiseen ja kokeiluihin kannustavan yhteisöllisen toimintatavan, jossa asukkaat, yritykset ja kaupunki osallistuvat kehittämiseen yhdessä. Kalasataman asukkaista lähes kolmasosa on ollut osallisena kaupunginosansa kehittämisessä. Keskeisenä osallistumisen muotona Le Monde tuo esille nopeat kokeilut, joissa ideatasolla olevia tuotteita- ja palveluita kokeillaan aidossa kaupunkiympäristössä.

Artikkelissa tuodaan esiin myös Kalasataman resurssiviisauden tavoite, jonka mukaan kaupunginosan fiksut ratkaisut pyrkivät säästämään asukkailleen tunnin lisää omaa aikaa päivässä. Lisäksi Kalasatama nostetaan esiin Helsingin ilmastotavoitteiden mallialueena ja tuodaan esiin alueen fiksua sähköverkkoa sekä jakamistalouden kokeiluja muun muassa kaikkien kaupunkilaisten varattavissa olevien tilojen muodossa.

Helsingille viides sija Smart City Governments Top 50 -vertailussa

Myös maailmalla älykaupunkikehitys on nousussa, ja lukuisat kaupungit edistävät aktiivisesti  kestävää kehitystä sekä ekologisia, resurssiviisaita ja sujuvaa arkea tukevia ratkaisuja. Tässä kehityksessä Helsinki on vahvasti mukana. Tuorein osoitus siitä on Helsingin sijoittuminen 5:ksi globaalissa Smart City Governments top 50 -vertailussa, joka julkaistiin heinäkuun alussa. Raportissa tuotiin esiin Kalasatamaa ja kehitystoiminnan osallistavaa yhteisöllisyyttä.

Aikaisemmin tänä vuonna Kalasatamasta tekivät omat reportaasinsa myös Saksan yleisradio Deutschlandfunk Kultur sekä Korean suurin uutissivusto NaverFiksusta Kalasatamasta myös tullut suosittu vierailukohde kansainvälisille asiantuntijaryhmille. Aikavälillä 2015–2018 jo yli 1800 innovaatioturistia on käynyt tutustumassa älykkään kaupunginosan ratkaisuihin oppiakseen niiden toteutuksesta Helsingissä.

Kuva: Jussi Hellsten/ Helsinki Marketing

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa.
www.forumvirium.fi

Fiksua Kalasatamaa on vuodesta 2014 kehitetty Helsingin älykkäimmäksi kaupunginosaksi ja samalla on luotu uusia menetelmiä fiksujen ratkaisujen tekemiseen. Nopeiden kokeilujen ohjelma muotoutui vastauksena kysymyksiin, kuinka kiihdyttää älykaupunkikehitystä ja kuinka saada yritykset ja asukkaat siihen mukaan. Ohjelma jalostui vuosina 2015-17 ja mallia on hyödynnetty myös muissa Suomen kaupungeissa.
www.fiksukalasatama.fi

Lisätietoja

Kuva

Kaisa Spilling

#fiksukaupunki #nopeatkokeilut
#livinglab #co-creation
puh. +358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi

Lue myös