Express to Connect kehittää pelejä ikääntyneiden muistelun tueksi

Artikkelikuva: Express to Connect kehittää pelejä ikääntyneiden muistelun tueksi

Forum Virium Helsinki on mukana kansainvälisessä Express to Connect -projektissa, jonka tavoitteena on kehittää verkkopalveluja ikääntyneiden muistelun tueksi. Projektissa on syntynyt useita pelikonsepteja, joita testataan ja kehitetään edelleen käyttäjiltä saadun palautteen pohjalta.

”Aiempien tapahtumien muistelu ja niistä tarinointi lisäävät ikäihmisten vireyttä ja parantavat näin heidän elämänlaatuaan”, projektipäällikkö Anne-Mari Sandell Forum Virium Helsingistä sanoo. Sandellin mukaan tarinoinnilla on myös vahva sosiaalinen funktio. Kun pelejä pelaavat esimerkiksi isovanhemmat yhdessä lastenlastensa kanssa, oman suvun historiaan liittyvät tiedot siirtyvät sukupolvelta toiselle ja vahvistavat perhesiteitä.

Ensimmäiset työpajat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa järjestettiin huhtikuussa 2010.  Mukaan kutsuttiin ikääntyneitä, heidän läheisiään ja kaupungin edustajia. Työpajoissa käytiin läpi vanhenemiseen liittyviä pelkoja ja valotettiin arjen rutiineja, jotka auttavat ylläpitämään sosiaalisia suhteita ja positiivista elämänasennetta. Saadun palautteen pohjalta kehitettiin ensimmäiset palvelukonseptit, joita on sittemmin testattu useissa työpajoissa.  

Käyttäjäpalaute kehitystyön runkona

Vaihtoehtoisista palvelukonsepteista jatkokehitykseen valittiin tarinankerrontaan rohkaiseva peli, josta on kehitetty viisi erilaista versiota. Ensi keväänä niiden kiinnostavuutta testataan laajoissa käyttäjätesteissä Suomessa ja Ruotsissa. Käyttäjät testaavat konsepteja kotioloissa, samalla haetaan palautetta pelialustana käytetyn iPad-taulutietokoneen toimivuudesta.  

”Pelejä muokataan täysin käyttäjien antaman palautteen mukaisesti. Toki kehityspolun on myötäiltävä projektin yleisiä tavoitteita, joihin kuuluu esimerkiksi pelien kaupallinen potentiaali. Pelien tulee olla myös yhteisöllisiä ja kotona pelattavissa”, Sandell toteaa.

EU:n rahoittama Express to Connect toteutetaan vuosina 2010 – 2012 Suomessa, Tanskassa, Ruotsissa ja Hollannissa. Projektin pääkoordinaattori on tanskalainen Copenhagen Living Lab. Konsortioon kuuluvat  Suomesta Forum Virium Helsinki ja Laurea-ammattikorkeakoulu, Hollannista Waag Society, Ruotsista Halmstadin yliopisto, Express to Connect on osa eurooppalaista Ambient Assisted Living -yhteisohjelmaa.

Teksti: Maija Jokiniemi

express2connect.org
facebook.com/express2connect
aalforum.eu
AAL projects brochure 2011
copenhagenlivinglab.com

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anne-Mari Sandell
anne-mari.sandell(at)forumvirium.fi
puh. 040 903 1922

 

Lue myös