Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -projektissa pilotoidaan ja edistetään hiilineutraaleja dronepalveluita. Samalla kehitetään uusia liiketoimintamalleja eri alojen tarpeisiin. 

Tavoite

Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -projektin tavoitteena on pilotoida ja edistää hiilineutraaleja ja päästöttömiä dronepalveluita niin logistiikka-alan tarpeisiin kuin myös etävartiointiin, ympäristönvalvontaan sekä uusiksi liiketoimintamuodoiksi korvaamaan polttomoottorikäyttöisiä liikkumis- ja kuljetusmuotoja.

Hankkeessa kehitetään muun muassa yhteiskehittämistyöpajojen avulla innovatiivisia dronepalveluratkaisuja ja uusia, ympäristöä vähemmän kuormittavia toimintatapoja vähähiilisyyden edistämiseksi ja dronejen käytön laajentamiseksi eri sovelluskohteisiin.

Logistiikkaratkaisujen ohella testataan etävalvonta- ja etävartiointiratkaisuja sekä pitkän matkan logistiikkakuljetuksia. Pyrkimyksenä on suorittaa pitkän matkan koelentoja suoran näköyhteyden ulkopuolella (Beyond visual line of sight, BVLOS) ja mahdollisuuksien mukaan automaattisesti toteutettuina.

Hanke tukee Uudenmaan ja Kymenlaakson alueiden hiilineutraalisuustavoitteita ja se kuuluu neljällä alueella (Uusimaa, Kymenlaakso, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi) ja kolmena hankekokonaisuutena samanaikaisesti käynnistyvään, dronetoimintaa kehittävään hankeperheeseen. 

Kesto, partnerit ja rahoitus

  • Projektin kesto: 1.9.2019–31.12.2021
  • Budjetti: Uudenmaan liitto on myöntänyt hankkeelle 789 000 euron tuen Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).
  • Kumppanit: Forum Virium Helsingin kumppanit hankkeessa ovat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Itä-Uusimaalla toimiva kehitysyhtiö Posintra Oy. Xamk toimii hankkeessa erityisesti logistiikan, droneoperaatioiden ja Kymenlaakson alueen asiantuntijana. Yhteistyö Posintran kanssa mahdollistaa Porvoon alueen käytön kokeilualustana Helsingistä toteutettavien pitkien pilottilentojen yhteydessä.  

Forum Virium Helsingin rooli

Forum Virium Helsingin rooli on hankkeen koordinointi, hallinnointi ja oman alueensa pilottien organisointi. Lisäksi Forum Virium Helsinki toimii suuralueiden välisessä dronehankeperheessä aktiivisena toiminnan edistäjänä. 

Projektin hyödyt Helsingille

Kokeilujen ja pilotointien avulla pyritään löytämään hilineutraaleita vaihtoehtoja erilaisiin kuljetus- ja liikkumistarpeisiin ja kartoittamaan mitä tarpeita droneliiketoiminta asettaa kaupunkikehittämiselle. Uusia liiketoiminta-aloja synnyttävässä toiminnassa on tärkeää, että kaupunki on mukana sekä edistämässä että suuntaamassa toimintaa.

Drone-yritys, tule pilotoimaan kanssamme!

Tarvitsemme projektiin mukaan RPAS-palveluja (RPAS, Remotely Piloted Aircraft System eli kauko-ohjatun ilma-aluksen käytön kokonaisjärjestelmä) tuottavia yrityksiä tai sellaiseksi aikovia yrityksiä kehittämään vähähiilisiä dronepalveluita kanssamme. Drone-as-a-service -nopeiden kokeiluiden ohjelman puitteissa pilotoimme dronepalveluita alan yritysten kanssa aidossa kaupunkiympäristössä. Yhteiskehittämistyöpajoissa pääset mukaan mm. ideoimaan uusia drone-alan liiketoimintamalleja.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä projektipäällikkö Suvi Vähä-Sipilään / 040 053 2686 /suvi.vaha-sipila@forumvirium.fi

Seuraa Twitter-tiliämme @LowCarbonDroneS

Kuva: Redstoneaero

Lisätietoja

Suvi Vähä-Sipilä

Projektipäällikkö


puh. +358 40 053 2686
suvi.vaha-sipila(at)forumvirium.fi

Eetu Ryynänen

Projektisuunnittelija


puh. +358 040 653 9955
eetu.ryynanen(at)forumvirium.fi

xamk_logo_laaja2_sin_rgb
posintra_logo_har_pun
Uudenmaan_liitto_pystylogo_rgb
VipuvoimaaEU_2014_2020_rgb

Tilaa projektin uutiskirje

Pysy ajan tasalla projektin kuulumisista! Tilaa uutiskirje oheisella lomakkeella.


Olen lukenut Forum Virium Helsingin rekisteriselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.