DataBusiness.fi: dataliiketoiminnalle uusi näyteikkuna

Artikkelikuva: DataBusiness.fi: dataliiketoiminnalle uusi näyteikkuna

Juuri avattu DataBusiness.fi valottaa avoimen datan liiketoimintamahdollisuuksia. Sivuston taustalla on kuusi Suomen suurinta kaupunkia (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu), jotka toteuttavat 6Aika avoin data -kärkihanketta. Kaupungit nostavat sivustolla esiin datapohjaisen bisneksen menestystarinoita ja datan soveltamismahdollisuuksia tavoitteenaan kannustaa yhä useampia yrityksiä hyödyntämään avointa dataa liiketoimintansa kasvattamisessa ja kehittämisessä. Sivusto on perustettu yritysten toiveesta ja tarpeesta luoda avoimen datan bisnessovelluksille näyteikkuna ja inspiraation lähde.

Yrityspaneeli DataBusiness.fi -sivuston sparraajana

Yritykset ovat kaupunkien ohella keskeisiä DataBusiness.fi-sivuston kehittäjiä. Kuutoskaupungit kutsuvat kaikki datan hyödyntämisestä kiinnostuneet yritykset mukaan 6Aika avoin data -yrityspaneeliin. Mukana paneelissa on jo toistasataa yritystä. Yrityspaneelin kautta osallistujat saavat suoran kanavan DataBusiness.fi -sivustolle sekä Suomen kuuteen suurimpaan kaupunkiin. Samalla yritykset liittyvät aktiiviseen yritysverkostoon.

Harmonisointi väylänä skaalautuvaan liiketoimintaan

Kuutoskaupungit luovat yhdessä laajempaa markkinapaikkaa avointa dataa hyödyntäville yrityksille. Tuoreen DataBusiness.fi-sivuston, yrityspaneelin, lukuisten tapahtumien ja data-avausten lisäksi kuutoskaupungit ovat nyt valinneet kolme ensimmäistä yhteistä harmonisoitavaa datarajapintaa: palauterajapinnan, päätöksentekorajapinnan ja resurssienvarausrajapinnan. Nämä rajapinnat ovat vasta alkusoittoa kuutoskaupunkien yhteisille avauksille, datan standardoinnille ja harmonisoinnille.

”Jotta yrityksille voidaan tarjota kiinnostavan kokoinen markkina uusille sovelluksille, on data- ja rajapinta-avaukset tehtävä yhteisesti sovitulla mallilla. Näin sovelluksia voidaan kerralla kehittää useisiin kaupunkeihin”, toteaa avoimen datan kehityspäällikkö Matti Saastamoinen Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy:stä.

Yritykset pääsivät vaikuttamaan näiden kolmen rajapinta-avauksen valintaan. Samaa yhteistyömallia kaupungit hyödyntävät jatkossakin. Kuutoskaupunkien harmonisointitavoitteet ovat kansainvälisessä mittakaavassa ainutlaatuista. Toimintamallia kopioidaankin globaalissa älykaupunkien verkostossa.

Lisätietoja: Matti Saastamoinen, kehityspäällikkö, Tredea Oy, matti.saastamoinen@tredea.fi, p. 0408204610

Twitter: @Kuutosaika, #6aika, #databusiness, #databusinessfi #avoindata

Kuutoskaupunkien avoin data -kärkihankkeessa Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu avaavat yhteistyössä tietovarantojaan avoimeksi dataksi sekä luovat toimintaympäristöä datan tuottajien ja hyödyntäjien välille. Kärkihanke kuuluu 6Aika-kaupunkistrategiaan, jossa Suomen suurimmat kaupungit pyrkivät yhteisvoimin kohti avoimia ja älykkäitä palveluja. Forum Virium Helsinki vastaa 6Aika-strategian kansallisesta koordinoinnista sekä aktivointi-, verkostointi- ja viestintätehtävistä.

Lue myös