BooxTV vie mobiili-tv:tä harppauksilla eteenpäin

Mobiili-tv:stä on puhuttu jo pitkään, mutta se ei ole lyönyt kunnolla läpi. Latauslistoilla hyvin menestynyt booxTV napauttaa uuden merkkipaalun mobiilin television historiaan.

Televisio-ohjelmia voi katsella booxTV:llä omasta älypuhelimesta suorina lähetyksinä ja tallenteina. Palvelu toimii Nokian älypuhelimissa, iPhonessa sekä iPadeissa. Se laajenee lähiaikoina myös Android-puhelimiin. BooxTV:n kanavavalikoima kattaa kaikki kotimaiset, maksuttomat kanavat. Mobiilitelevisiolle tarkoitetun dvb-h-verkon voi unohtaa tällä kertaa, sillä booxTV käyttää langatonta verkkoa tallenteisiin, ja suorien lähetysten katseluun riittää 3g-verkko.

”On rajoittavaa katsella ja nauhoittaa tv-ohjelmia pelkästään omassa olohuoneessa ja niin, että siihen tarvitaan erilaisia laitteita ja nippu kaukosäätimiä”, Booxmedia Oy:n toimitusjohtaja Jukka Sintonen huokaa. ”BooxTV:tä varten tarvitaan vain älypuhelin. Jos tarve vaatii, silläkin voi tarvittaessa striimata ohjelmia myös isolle tv-ruudulle kotona tai vaikka kaverin luona.”

BooxTV on pitänyt kärkipaikkaa iPhoneen ja iPadiin ladattujen softien listoilla. Se on päässyt kärkikymmenikköön myös Top Grossing -listalla, jolle kootaan eniten liikevaihtoa tuottavat ohjelmat.

Väylä myös yrityksille

Kun booxTV on asennettu puhelimeen, se tallentaa kahden viikon ajan automaattisesti käyttäjän valitsemia kanavia. Sen jälkeen ohjelmat tippuvat pois vanhimmista alkaen. Puhelimen muistiin tallennetut suosikit ovat saatavilla niin kauan kuin käyttäjä haluaa. Palvelua voi käyttää alun testijaksona ilmaiseksi, sen jälkeen käytön voi maksaa joko luottokortilla tai puhelinlaskussa. Esimerkiksi Nokian puhelimissa edullisinta on jatkuva käyttö, jolloin palvelun hinta 30 päivän ajalta ja luottokortilla maksettuna on 4,95 euroa.

Sintonen huomauttaa booxTV:n olevan hyvä kanava myös yrityksille. Se taipuu ns. white label -malliin, jossa palvelu muokataan yritysasiakkaan toivomusten mukaiseksi ulkoasultaan ja sisällöltään. ”Yritykselle voidaan luoda oma kategoria, josta ohjelmat menevät halutuille kohderyhmille joko suorina lähetyksinä tai tallenteina.” Esimerkiksi Aalto Entrepreneurship Society on käyttänyt booxTV:tä, samoin helsinkiläisten oma Stadi.TV.

”Mediakenttä on suuressa mullistuksessa, ja sisällöntuottajat ja -haltijat etsivät vaihtoehtoisia kanavia. Love Records, Radio City ja MoonTV syntyivät aikoinaan tähän tarpeeseen ja on mahdollista, että vaihtoehtoisena kanavana toimiminen osoittautuu meillekin hyvin tärkeäksi.”

Uusia kanavia tulossa

Jukka Sintosella on aiemmalta uraltaan pitkä kokemus muun muassa Nokialta. Booxmedia Oy syntyi, kun hän lähti kaksi vuotta sitten kollegoidensa kanssa mukaan Nokian, Technopoliksen ja Tekesin Innovation Mill -ohjelmaan. Nokia luovutti ohjelmaan osallistuneille yrityksille ideoita, jotka eivät olleet edenneet pidemmälle sen omassa kehitysputkessa. Yksi näistä oli booxTV, jota Sintonen oli konseptoimassa Nokialla.

Palveluun on luvassa uusia ominaisuuksia lähiaikoina. ”Esimerkiksi personoitu ohjelmaopas, joka oppii käyttäjän suosikit ja ehdottaa tälle muita vastaavanlaisia ohjelmia”, Sintonen kertoo. Ehdotukset voivat olla myös aikasidonnaisia – jos opas huomaa henkilön aamujen kuluvan Pikku Kakkosen merkeissä, se ehdottaa tuolloin muitakin lastenohjelmia. Sintosen mukaan myös booxTV:n kanavavalikoimaan on tulossa laajennuksia.

Booxmedia kävi läpi Kasvuvalmennuksen vuonna 2010. Valmennuksen tuottaa Forum Virium Helsinki, ja päärahoittajana on Helsingin kaupungin elinkeinopalvelu. ”Loistava ohjelma”, Sintonen sanoo. ”Helposti lähestyttävä, ja päätöksenteko on nopeaa ja läpinäkyvää. Siinä on mallia muille vastaaville toimijoille.”

Teksti: Maija Jokiniemi

booxtv.com
booxmedia.com

Lue myös