Baba paketoi palvelut senioreille

Monet mummot ja vaarit ovat jääneet tietoyhteiskunnan kyydistä. Next-S Oy tarttui ongelmaan ja tarjoaa ratkaisuksi kosketusnäytöllisen tablet-tietokoneen, Baban, joka sisältää yhteydenpito-ohjelmat ja joukon palveluja.

Baba haluaa tuoda tietoyhteiskunnan hyödyt myös niille vanhuksille, jotka eivät käytä internetiä lainkaan tai käyttävät sitä vain vähän, esimerkiksi verkkopankissa asioimiseen. ”Ihmisten välinen kanssakäyminen siirtyy yhä enemmän nettiin, mutta vain neljännes yli 75-vuotiaista käyttää internetiä. Tämä jättää loput vanhemmasta väestä kokonaan kehityksen ulkopuolelle”, Baban kehittäjätiimin vetäjä Lauri Pukkinen sanoo.

Baba tarjoaa ikäihmisille ja kehitysvammaisille räätälöidyn paketin palveluita ja ohjelmia, joilla he voivat pitää yhteyttä omaisten ja ystävien kanssa. ”Myymme käyttövalmiin paketin, johon sisältyy kosketusnäytöllinen tablet-tietokone ja Baba-ohjelma valmiiksi asennettuna”, Pukkinen kertoo. ”Käyttäjän ja hänen lähipiirinsä ei tarvitse ymmärtää tietotekniikasta sinällään mitään. Riittää, että he oppivat käyttämään Babaa, ja se on helppoa, sillä käyttöliittymä on hyvin yksinkertainen.”

Käyttäjä voi pitää yhteyttä lähipiirinsä kanssa muun muassa Baban omalla sähköpostilla ja videopuhelimella. Palveluun voi lähettää valokuvia, jotka avautuvat automaattisesti hänen katseltavakseen. Maailman tapahtumissa laajemmin pysyy mukana lukemalla eri tiedotusvälineiden uutisia, joille palvelussa on oma osionsa. Uutisia ja sähköposteja voi myös kuunnella Baban yhteistyökumppanin, Read Speakerin puhesyntetisaattorilla.

Operaattoripaketit tavoitteena

Baballa voi tilata myös ruoan kotiin napin painalluksella tai ottaa yhteyden etälääkäriin. Jatkossa palvelusta voi tilata myös taksin. Viihdettä tarjoaa Hesarin verkkosivuilta tuttu Älypää-peli palveluun versioituna. Valikosta löytyy myös musiikkia, Helsingin yliopiston Studia Generalia -luentoja videoina sekä oma nappi nettihakuihin. ”Olemme tehneet yhteistyötä muun muassa Aalto-yliopiston Käytettävyyslaboratorion kanssa. Kehitimme valtavirran ratkaisuista vielä pelkistetymmän ja intuitiivisemman käyttöliittymän”, Pukkinen sanoo.

Tabletissa on valmiudet 3g- ja wlan-yhteyksiin. Baba-ohjelmaa voi käyttää muissakin päätelaitteissa ja käyttöliittymissä. Kehitystyö on tällä hetkellä beta-vaiheessa, mutta tuotetta jo myydään kuluttajille noin 700 euron hintaan, ilman kuukausimaksuja. Tähän mennessä tuotteen on hankkinut noin sata käyttäjää, joista senioreiden osuus on puolet, toinen puoli on kehitysvammaisia.

”Tavoitteenamme on liittää Baba jatkossa osaksi operaattoreiden palvelupaketteja. Pilotoimme tätä jo parin operaattorin kanssa”, Pukkinen kertoo. Yrityksen ansaintamalli perustuu käyttäjämaksujen ohella palveluntarjoajilta saataviin tuloihin.

Kasvuvalmennus selkeytti kokonaisuuden

Next-S osallistui Forum Virium Helsingin ja Culminatum Innovationin (Digibusiness Uusimaa) Kasvuvalmennukseen viime vuonna. Pukkisen mukaan valmennuksesta haettiin neuvoja brändäykseen ja oikeudellisiin kysymyksiin. ”Valmennuksessa tehty strategiatyö poiki myös uuden yrityksen, kun muut, Baban rinnalla kulkeneet innovaatiot eriytettiin omaan yhtiöönsä. Kasvuvalmennus auttoi jäsentämään kokonaisuuden.”

Tällä hetkellä yrityksessä panostetaan alkuvaiheen käyttäjäjoukon laajentamiseen ja hiotaan palvelun konseptia. ”Kasvuvalmennuksessa tehty kartoitus ja käyttäjien antama palaute on tuonut uskoa siihen, että Baballe on kysyntää”, Pukkinen toteaa.

Teksti: Maija Jokiniemi

www.baba.fi

Lue myös