Avoimen tiedon avoimet päivät Korjaamolla

Avoin tieto, visuaalinen suunnittelu ja uudenlainen kaupunkikulttuuri kohtasivat Invisible City -tapahtumassa lauantaina 4.2.2012. Forum Virium Helsinki järjesti tilaisuuden osana Open data –työpajan, jossa avoimen tiedon teemoista kerrottiin inspiroivilla ja konkreettisilla tavoilla. Invisible City oli osa World Design Capital Helsinki 2012 designpääkaupunkiviikonloppua, ja se oli kaikille avoin yleisötapahtuma.

 
Invisible City oli avoimelle tiedolle pyhitetty päivä. Se keräsi yhteen graafikot, sovelluskehittäjät ja kaupunkilaiset Kulttuuritehdas Korjaamolle. Kaikkiaan tapahtuma houkutteli 600 kävijää – mukana oli niin avoimen tiedon toimijoita, tiedon visualisoijia kuin alan trendien tunnustelijoitakin. 
 
Vaikka pakkanen oli kova, sisällä tunnelma oli kuuma. Iltapäivällä alkanut tapahtuma jatkui pitkälle yöhön.
 
Open data -työpajassa kokkailtiin ja kokeiltiin
 
Forum Virium Helsingillä oli Korjaamolla Open data -työpaja, jossa esiteltiin avointa tietoa ja erilaisia tapoja tehdä tiedon visualisointia. Open Data Kitchenissä avoimen tiedon kokit kokkasivat tiedon visualisointeja yhdessä yleisön kanssa. 
 
>> Tutustu Open Data Kitcheniin: 

 
 
     
Kuvat: Ruska Kylänen
 
 
IBM:n pisteellä Kalle Tiihonen esitteli kävijöille Emotiv-laitetta, jolla pystyi siirtämään asioita  näytöllä pelkällä ajatuksen voimalla. Samalla kävijöitä valaistiin IBM:n Smarter Cities Challengesta, joka on maailmanlaajuinen ohjelma kaupunkien kehittämiseksi. Helsinki valittiin ohjelmaan mukaan viime vuonna ja tuloksena syntyi kaupungille ohjeistus avoimen datan hyödyntämiseksi. 
 
Kuva: Kalle Kirjalainen
 
>> Opi lisää Smarter Cities Challengesta:

 
Pixelache puolestaan työsti työpajassa visualisoinnin, jolla konkretisoitiin yhteyksiä digitaalisen maailman toimijoiden ja menneiden tapahtumien välillä.  
 
Kuva: Kalle Kirjalainen
 
Open Talks -seminaarissa ajatuksiaan avoimesta tiedosta ja tiedon visualisoinnista jakoivat mm. Tapio Vapaasalo Aalto-yliopistosta, Ville Meloni ja Petri Kola Forum Virium Helsingistä, Teemu Suviala Kokoro&Moi:sta, Ville Peltola ja Anne Pitkänen IBM:ltä sekä elokuvaohjaaja ja tuottaja John Webster. Seminaarin juonsi Forum Virium Helsingin toimitusjohtaja Jarmo Eskelinen.
 
    
Kuvat: Kalle Kirjalainen
 
Invisible City -tapahtuma huipentui graafisen alan osaajien Cut&Paste -kilpailuun, jonka voittajiksi kruunattiin Jonathan Ben-Ami, Annika Alhokankare, Champ Robin Grotenfelt ja Henrik Axlund.
 
>> Katso video 
 

Cut&Paste Helsinki 2012 from Cut&Paste on Vimeo.

 
Invisible City -tapahtuman järjesti World Design Capital Helsinki 2012. Pääyhteistyökumppanit olivat FJORD, IBM, BMW, Goethe Instituutti ja Platoon. Muut yhteistyökumppanit olivat Forum Virium Helsinki, Pixelache, Nokia, Goethe Instituutti, Kokoro&Moi, Apps4Finland, Informaatiomuotoilu.fi, We Love Open Data, Nordkapp, Platoon ja NextMesh.
 
Invisible City oli osa World Design Capital Helsinki 2012 Designpääkaupunkiviikonloppua. 180 tapahtumaa yhdistänyt avoimien ovien muotoilukarnevaali järjestettiin 3.-5.2.2012 Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa ja Lahdessa.
 

Lue myös