Avoimen datan määrä kasvaa Helsinki Region Infosharessa

Artikkelikuva: Avoimen datan määrä kasvaa Helsinki Region Infosharessa

Painopiste on tällä hetkellä tilastoaineistoissa, tavoitteena on lisätä talousdatan ja päätöksentekoon liittyvän datan määrää.

Aineistojen määrä Helsinki Region Infosharen verkkopalvelussa on kasvanut tasaisesti viime maaliskuusta lähtien, jolloin sivut julkaistiin. ”Avoimen datan ajatus on saanut yhä enemmän tuulta purjeisiinsa, työmme kantaa siis hedelmää”, Helsinki Region Infosharen projektipäällikkö Ville Meloni Forum Virium Helsingistä toteaa.

Painopiste on tällä hetkellä tilastoaineistoissa, mutta sivuilla jaetaan myös muuta tietoa. Esimerkiksi HSL on ollut edelläkävijä datan avaamisessa. Merkittäviin tiedonavauksiin kuuluu myös pääkaupunkiseudun Palvelukartan rajapinnan avaaminen viime keväänä.

 ”Sivusto palvelee laajaa käyttäjäkuntaa. Ketä tahansa kaupunkilaista kiinnostavat varmasti esimerkiksi asumiseen, liikenteeseen ja tapahtumiin liittyvä data”, Meloni arvioi. Sivuille kerättyjä tietoja voivat hyödyntää myös yritykset uusia sovelluksia kehittäessään sekä julkishallinnossa työskentelevät. ”Sivuilla on lomake, jolla julkiset toimijat voivat ilmoittaa halukkuudestaan avata dataansa”, Meloni neuvoo.

Olennainen esiin visualisoinneilla

Helsinki Region Infosharen tavoitteena on lisätä jatkossa talousdatan ja päätöksentekoon liittyvän datan määrää. ”Jos saisimme esimerkiksi kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston päätösasiakirjoja koneella luettaviksi, voisimme tehdä niistä visualisointeja”, Meloni visioi. ”Ne auttaisivat kaupunkilaisia hahmottamaan asiat helpommin  ja seuraamaan, miten päätöksenteko kunkin asian tiimoilta etenee. ”

Datan visualisointi on suhteellisen tuore ilmiö Suomessa. Siihen voi tutustua Helsinki Region Infosharen visualisointiblogissa, jossa näytetään esimerkein, mitä datan visualisointi tarkoittaa ja minkälaisia työkaluja siihen on tarjolla. Sivuille on koottu myös sovelluksia, joissa on hyödynnetty siellä julkaistua dataa. ”Meille voi jatkossakin ilmoittaa tällaisista sovelluksista, niin lisäämme tiedot palveluun”, Meloni kehottaa.

Helsinki Region Infoshare on mukana myös designpääkaupunkivuoden ohjelmistossa ensi vuonna.

Helsinki Region Infoshare -hankkeessa avataan Helsingin seutua koskevaa julkista tietoa kaikkien käyttöön. Hyödyntäjiä voivat olla esimerkiksi kunnat, yritykset ja yhteisöt, asukkaat, tutkimus ja koulutus. Hanketta koordinoi Helsingin kaupungin tietokeskus. Hankkeessa ovat mukana Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit, Forum Virium Helsinki sekä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Valtiovarainministeriö on myöntänyt hankkeelle kuntien yhteistoiminta-avustusta.

Teksti: Maija Jokiniemi

www.hri.fi
www.facebook.com/helsinkiregioninfoshare

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Ville Meloni
Puh. 0400 260 000 

ville.meloni(at)forumvirium.fi

Lue myös