Apps4Finland-kisalle uusi projektipäällikkö

Artikkelikuva: Apps4Finland-kisalle uusi projektipäällikkö

Apps4Finland-kisa sai uuden vetäjän, kun projektipäällikkö Sami Majaniemi otti ohjat käsiinsä lokakuun alusta lähtien. Kisan entinen projektipäällikkö Petri Kola siirtyy uusiin tehtäviin Ylen datajournalistiksi.

Majaniemi on aiemmin työskennellyt mm. Helsingin yliopistossa, Aalto yliopistossa ja viimeksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Työkokemusta on kertynyt myös ulkomailta, pääasiassa Pohjois-Amerikasta.

Majaniemi on ollut mukana Apps4Finland-kisassa alusta asti, ensimmäisessä kilpailussa kisaajana, myöhemmin Verkkodemokratiaseuran, kisan toisen pääjärjestäjän kautta kisan järjestäjänä ja kehittäjänä. Vapaa-ajallaan Majaniemi on aktiivinen kansainvälisen politiikan penkkiurheilija ja deliberatiivisen demokratian käytäntöjen testaaja ja levittäjä.

Majaniemen mukaan Apps-kisa on kehittynyt hyvään suuntaan vuosi vuodelta: ”Liikkeelle lähdettiin avoimen datan määrittelystä ja tietoisuuden levittämisestä. Siitä on pikku hiljaa siirrytty datan soveltamiseen ja nyt viimeisimmässä vaiheessa yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisuun. ”

Apps4Finland on uudistanut myös tänä vuonna. Majaniemi toteaa tavoitteena olevan kasvattaa kisasta jatkuva mekanismi, jota yhteisöt ja organisaatiot voivat hyödyntää yrittäessään ratkaista yhteistyöllä yhteisiä ongelmiaan:  ”Kehitämme kisassa uusia yhteistyömuotoja ja työkaluja, joita voidaan hyödyntää myös kisan ulkopuolella. Esimerkiksi tietotyön järjestäminen joukkoistetuissa projekteissa on yksi tärkeä aihepiiri, jonka käytäntöjä kisassa testataan ja kehitetään.”

Majaniemen työnkuvaan kilpailun projektipäällikkönä kuuluu kisan toteuttaminen ja jatkokehitys. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. haasteongelmien muotoilua ja rakentamista kilpailuun sopiviksi, sosiaaliseen toimintaan ja sparraukseen osallistuminen kisaan liittyvissä fyysisissä ja virtuaalisissa tapahtumissa sekä kisan päätöstapahtuman organisointi ja jatkokehityspäivän suunnittelu.

Majaniemen mielestä kiinnostavinta tässä työssä on haastekumppaneiden kilpailuongelmiin tutustuminen. Ne ovat elävästä elämästä otettuja oikeita ongelmia, joiden ratkaisemisen edistäminen auttaa myös kumppaniorganisaatioita kehittymään. Haastavinta on uusien web-ohjelmointitekniikoiden opettelu, jotta pysyisi edes auttavasti kehittäjien perässä.

Uuteen työhönsä Majaniemi tarttuu mielellään: ”Iloisesti minut on yllättänyt se, että yleinen tietoisuus Apps-kisasta ja avoimesta datasta on levinnyt moniin paikkoihin, joihin en itse edes keksisi ilosanomaa levittää.”

Apps4Finlandin entinen projektipäällikkö Petri Kola luovuttaa vetovastuun haikeana siirtyessään uusiin tehtäviin Svenska Ylelle datajournalistiksi. Kola on monta vuotta työskennellyt avoimen datan hyväksi ja samalla opetellut itse käsittelemään dataa. Uusissa haasteissaan hän pääseekin entistä enemmän keskittymään datan käyttämiseen.

Mielenkiinto Apps4Finlandia kohtaan säilyy vahvana. Kola korostaa kisan uudistuneen tänä vuonna merkittävällä tavalla ongelmanratkaisun ja luovuuden tukiverkoston suuntaan: ”Kaikki tehty työ ei vielä näy ulospäin, mutta meillä alkaa nyt olla kasassa uudenlainen avoin innovaatiolaboratorio suomalaisille. Olemme nyt lähteneet kansainvälisten kilpailujen peesaamisesta tienraivaajaksi. Tämä on suunta, jonne toivon kisan tulevaisuudessakin tähtäävän.”

Lisätietoja:

Sami Majaniemi

Projektipäällikkö
Apps4Finland -kilpailu
puh. + 358 40 648 1990
sami(at)apps4finland.fi

Lue myös